Ο Γιώργος Παξιμάδης, θαλάσσιος βιολόγος και Υπεύθυνος Θαλάσσιων Προγραμμάτων του WWF Ελλάς μας ενημερώνει για το θαλάσσιο πλούτο
Η παγκόσμια ανάλυση που μόλις ολοκλήρωσε το WWF καταλήγει σε εντυπωσιακά συμπεράσματα: η συνολική αξία των θαλασσών ξεπερνά τα 24 τρισεκατομμύρια δολάρια! Οι θάλασσες αποτελούν την 7η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από άποψη «ετήσιου προϊόντος».
Όμως, η αξία αυτή μειώνεται κάθε χρόνο. Ορισμένα στοιχεία είναι τρομακτικά: 90% των ψαριών υπεραλιεύονται ή βρίσκονται στο όριο. Όσο για τα κοράλλια που παρέχουν καταφύγιο σε εκατοντάδες θαλάσσια είδη, σε 35 χρόνια από σήμερα θα έχουν εξαφανιστεί όλα, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας! Αν πρόκειται για μια τόσο σημαντική οικονομία, γιατί δε φροντίζουμε να παραμείνει ζωντανή;
Μέρος της λύσης, που αφορά άμεσα την Mεσόγειο και κυρίως την Ελλάδα, είναι οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές. Όχι περιοχές που θα μείνουν ανέγγιχτες, αλλά όπου ο άνθρωπος θα έχει ενεργή παρουσία, με σεβασμό όμως στις ισορροπίες της θάλασσας.
Το WWF εργάζεται για βιώσιμες εμπορικές λύσεις. Σε συνεργασία με ψαράδες της Καβάλας, την ελληνικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος και το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, διερευνούμε τη δυνατότητα για την πρώτη περιβαλλοντική πιστοποίηση αλιευτικού στόλου στην Μεσόγειο, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητά του. Ο στόχος είναι να έχουμε ψάρι σε βάθος χρόνου, αντί να ψαρεύουμε σε μια θάλασσα που νεκρώνεται.
Οι δράσεις αυτές αποτελούν μικρά αλλά σημαντικά αντίδοτα στη υποβάθμιση των θαλασσών. Σε συνδυασμό με την τοπική προσπάθειά, το παγκόσμιο δίκτυο του WWF προσπαθεί να βάλει την προστασία των παγκόσμιων ωκεανών στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών και να θέσει την οικονομική παράμετρο στις αποφάσεις κυβερνήσεων και εταιριών.