WOMEN'S GUIDE

Τα 10 παράξενα πράγματα που σου συμβαίνουν όταν μένεις έγκυος

Λένε πως κάθε εγκυμοσύνη διαφέρει, ακόμα και στο ίδιο άτομο, ωστόσο κάθε γυναίκα γνωρίζει πως κάποια πράγματα θα αλλάξουν κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά κάποια από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης πιθανά δεν τα γνωρίζει.

Η εγκυμοσύνη έχει κάποιες ιδιαίτερες «παρενέργειες» στο σώμα που συνήθως δεν σου αναφέρει κανείς μέχρι να τις βιώσεις η ίδια. Όπως αναφέρει το shape.gr κάποια από αυτά τα περίεργα πράγματα που είναι πιθανό να σου συμβούν θα είναι παροδικά και θα εξαφανιστούν μετά τον τοκετό. Άλλα, θα παραμείνουν. Τα καλά νέα είναι πως πρόκειται για απολύτως φυσιολογικά αν και παράξενα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Εμείς, συγκεντρώσαμε 10 από τα πιο  πρωτότυπα συμπτώματα της εγκυμοσύνης που συχνά βιώνει μια γυναίκατους εννιά μήνες της κύησης.

Χρειάζεσαι μεγαλύτερα παπούτσια!

Δεν θα στραβοκοιτάξεις ξανά κάποια έγκυο που θα φοράει σαγιονάρες – ακόμα και στο γραφείο. Τα πέλματα των εγκύων πρήζονται και αλλάζουν νούμερο. Μάλιστα πολλές φορές δεν επιστρέφουν ποτέ στο μέγεθος που είχαν πριν την εγκυμοσύνη. Το φαινόμενο οφείλεται στην ορμόνη ριλαξίνη που χαλαρώνει τις αρθρώσεις ώστε να μπορεί να διασταλεί η λεκάνη για να γεννηθεί το μωρό, επιδρά όμως και στα πέλματα. Επιπλέον, με το πρόσθετο βάρος της εγκυμοσύνης και τη βαρύτητα να τα σπρώχνει όλα προς τα κάτω, τα πέλματά σου θα φουσκώσουν λίγο. Δεν μεγαλώνουν πραγματικά, αλλά οι καμάρες μπορεί να μικρύνουν και τα πέλματα να επιμηκυνθούν. Αυτά τα συμπτώματα θα μετριαστούν μετά τον τοκετό, ωστόσο δεν μπορείς να κάνεις τίποτε για την επίδραση της ριλαξίνης στα οστά των πελμάτων – πάντως αν χρειαστεί να αλλάξεις νούμερο παπουτσιού όσο είσαι έγκυος, περίμενε μέχρι να γεννήσεις και μετά θα δεις αν η αλλαγή παραμένει ή όχι.

Τα βλέπεις θολά!

Νιώθεις σαν να έχει χειροτερέψει η όρασή σου; Μην ανησυχείς, είναι απλά ένα ακόμη παράξενο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Οι ορμόνες έχουν πιάσει και πάλι δουλειά, και οι κερατοειδείς χιτώνες σου μπορούν να πρηστούν όπως ακριβώς η μέση ή τα πόδια σου. Και όταν πρήζονται οι κερατοειδείς, αυξάνεται η καμπύλη τους, που σημαίνει ότι αλλάζει ο τρόπος που διαθλούν τις εικόνες και μπορεί περιστασιακά να χειροτερέψει η όρασή σου. Αν φοράς φακούς επαφής μπορεί να μην τους αντέχεις πια, καθώς η αλλαγή στην καμπύλη του κερατοειδούς αλλάζει την εφαρμογή τους. Τα αυξημένα επίπεδα των ορμονών σου μπορεί επίσης να σημαίνουν πως νιώθεις τα μάτια σου πιο ξηρά. Αν όμως η όρασή σου φαίνεται να αλλάζει δραματικά, ενημέρωσε αμέσως το γιατρό σου. Κάποια έντονα προβλήματα της όρασης (π.χ. να βλέπεις κηλίδες) μπορεί να οφείλονται σε διαβήτη της κύησης ή υπέρταση.

Πού πήγε το μυαλό μου;

Βάζεις τα κλειδιά του αυτοκινήτου στο ψυγείο και αφήνεις το γάλα δίπλα στην πόρτα; Δεν μπορείς να θυμηθείς το τηλέφωνο του σπιτιού σου; Έχεις ξεχάσει γιατί άρχισες να διαβάζεις αυτό το άρθρο; Κανείς δεν γνωρίζει γιατί ο εγκέφαλος των εγκύων φαίνεται να ρίχνει τους ρυθμούς του, σχεδόν όμως όλες οι έγκυες και νέες μαμάδες έχουν να διηγηθούν αστείες ιστορίες αφηρημάδας. Κάποιοι ερευνητές το αποδίδουν αυτό στην έλλειψη ύπνου. Άλλοι πιστεύουν πως οι έγκυες έχουν απλά πάρα πολλά πράγματα στο μυαλό τους με όλες τις αλλαγές που περιμένουν να συμβούν στη ζωή τους. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να φροντίσεις να σημειώνεις σε ένα ημερολόγιο τουλάχιστον τα πιο σημαντικά από τα ραντεβού σου –πρόσεξε όμως μην ξεχάσεις που το έχεις βάλει!

Μαύρες κηλίδες παντού!

Το μέλασμα –η μάσκα της εγκυμοσύνης, γνωστή και ως χλόασμα- μπορεί να ξαφνιάσει κάθε έγκυο γυναίκα που κοιτάζεται από κοντά στον καθρέφτη της. Εκείνα τα σκούρα μπαλώματα στο μέτωπο, τα μάγουλα, τη μύτη και το άνω χείλος προκαλούνται από -το μάντεψες;- τις ορμόνες, οι οποίες διεγείρουν την παραγωγή κυττάρων που παράγουν μελανίνη στο δέρμα σου. Λογικά θα εξαφανιστούν μέσα στο εξάμηνο μετά τον τοκετό. Πολλές έγκυες γυναίκες παρουσιάζουν επίσης μια μαύρη κάθετη γραμμή στην κοιλιά τους, τη linea nigra, που εκτείνεται από τον αφαλό μέχρι το ηβικό τρίχωμα. Έχει φάρδος περίπου 1 εκατοστό και τείνει να εμφανίζεται το δεύτερο τρίμηνο και συνήθως εξαφανίζεται μερικούς μήνες μετά τον τοκετό.


Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών
Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, μπορεί να δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς – όχι μόνο επειδή δεν βρίσκεις βολική θέση για την όλο και μεγαλύτερη κοιλιά σου, αλλά και επειδή τα πόδια σου σε κρατάνε ξύπνια όλη τη νύχτα. Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών εμφανίζεται συνήθως το τρίτο τρίμηνο και μπορεί να σε τρελάνει: νιώθεις τα πόδια σου να μουδιάζουν, να καίνε, να τρέμουν, να αναπηδούν, να θέλεις να τα κουνήσεις, να σε τρώνε, να μυρμηγκιάζουν, να χορεύουν… Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το λόγο που συμβαίνει αυτό στο τέλος της εγκυμοσύνης – ανεπάρκεια σιδήρου, έλλειψη ασβεστίου, ορμονικές αλλαγές- και δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις πολλά. Τα συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να βοηθήσουν και η αποφυγή της καφεΐνης μπορεί να κάνει λίγο πιο ήρεμες τις νύχτες σου.

Τα μαλλιά είναι πιο όμορφα από ποτέ

Μια από τις αγαπημένες «παρενέργειες» της εγκυμοσύνης είναι πως μαλλιά σου γίνονται πιο πλούσια και γυαλιστερά. Οι ορμόνες εμποδίζουν τη φυσιολογική τριχόπτωση έτσι οι τρίχες που θα έπεφταν ολοκληρώνοντας τον κύκλο της ζωής τους, δεν πηγαίνουν πουθενά! Ωστόσο, μερικούς μήνες αφού γεννήσεις θα διαπιστώσεις ότι όλες οι τρίχες που δεν έπεσαν τόσο καιρό πέφτουν τώρα μαζεμένες. Μη τρομάξεις – είναι φυσιολογικό! Από την άλλη πλευρά, αυτή η ορμονική επίδραση στα μαλλιά έχει και ένα μειονέκτημα. Κάποιες έγκυες παρατηρούν πως ξαφνικά αποκτούν διάσπαρτες, άγριες τρίχες σε μέρη όπου δεν υπήρχαν – στο επάνω χείλος, στα μάγουλα, στο πιγούνι, στο στέρνο, στην κοιλιά και την πλάτη, ενώ έχουν αυξημένη τριχοφυΐα στα πόδια και τα χέρια τους. Είναι ενοχλητικό, αλλά είναι επίσης φυσιολογικό. Η αυξημένη τριχοφυΐα συνήθως περιορίζεται μετά τον τοκετό, αλλά μπορεί να παραμείνουν μερικές τρίχες που θα χρειάζονται αποτρίχωση. Αν αποφασίσεις να τις αφαιρέσεις με λέιζερ περίμενε μέχρι να ολοκληρώσεις το θηλασμό ή διαφορετικά κάνε το με κερί.

Προβλήματα στα δόντια

Παλιά έλεγαν πως κάθε γέννα σήμαινε και απώλεια ενός δοντιού για τη γυναίκα και αυτό έχει μια μεγάλη δόση αλήθειας. Το ασβέστιο που αποθηκεύει ο οργανισμός σου μέσω της διατροφής θα χρησιμοποιηθεί για το χτίσιμο των οστών του εμβρύου και όσο θα συμβαίνει αυτό χρειάζεται να φροντίζεις ακόμη περισσότερα τα δόντια και τα οστά σου. Τα ούλα σου, ιδιαίτερα, είναι επιρρεπή στην ουλίτιδα της εγκυμοσύνης, η οποία προκαλεί πρήξιμο, αιμορραγία και κοκκίνισμα των ούλων. Αυτό παρουσιάζεται προς το τέλος του πρώτου τριμήνου και συνήθως κορυφώνεται στο τέλος της εγκυμοσύνης. Αν δεν κάνεις κάτι, μπορεί να καταλήξει σε απώλεια δοντιού, οπότε μην παραλείπεις το πλύσιμο και το οδοντικό νήμα και να επισκέπτεσαι τακτικά τον οδοντίατρό σου.

Εξάψεις, από τώρα;

Οι εξάψεις δεν αφορούν μόνο τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Αν είσαι έγκυος μπορεί να πιάσεις τον εαυτό σου να κυκλοφορείς με το φανελάκι το καταχείμωνο ή να κλωτσάς το πάπλωμα τη νύχτα. Οι εξάψεις στην εγκυμοσύνη σχετίζονται με τα αυξημένα ορμονικά επίπεδα και είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Μπορεί να νιώθεις τους χτύπους της καρδιάς σου να αυξάνονται ξαφνικά, το πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος σου να κοκκινίζουν και να καίνε και μπορεί να αρχίσεις να ιδρώνεις έντονα. Δεν μπορείς να κάνεις και πολλά παρά να περιμένεις – οι εξάψεις διαρκούν περίπου πέντε λεπτά- και να ντύνεσαι έξυπνα ώστε να μπορείς να βγάλεις κάτι. Παρότι κάποιες γυναίκες εξακολουθούν να έχουν εξάψεις και μετά τον τοκετό (ειδικά όταν πρωτομαθαίνουν να θηλάζουν), το σύμπτωμα αυτό θα πρέπει να μειωθεί και να εξαφανιστεί τελείως – ξέρεις, μέχρι την εμμηνόπαυση.

Η μύτη σου ξέρει καλύτερα

Στην εγκυμοσύνη η αίσθηση της όσφρησης είναι ιδιαίτερα οξυμένη, κάτι που φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την πρωινή ναυτία και τους εμετούς. Συνήθως αυτό είναι χειρότερο κατά το πρώτο τρίμηνο (μέχρι περίπου τη 14η εβδομάδα) και μπορεί να σε στείλει τρέχοντας στην τουαλέτα εκεί που δεν το περιμένεις. Ο λόγος; Οι ορμόνες που κατακλύζουν τον οργανισμό σου, ειδικά τα αυξημένα οιστρογόνα, φαίνεται πως επιδρούν εντυπωσιακά στο οσφρητικό σου σύστημα, παρά τις μελέτες που επιμένουν πως οι έγκυες δεν έχουν διαφορετική όσφρηση από τις υπόλοιπες γυναίκες. Από την άλλη πλευρά, τα καταστήματα Tesco στη Μεγάλη Βρετανία ανέφεραν πρόσφατα τα σχέδιά τους να επιστρατεύσουν έγκυες γυναίκες ως δοκιμάστριες κρασιού χάρη στις βιονικές τους μύτες –μην αγχώνεσαι, στην οινογνωσία δεν είναι απαραίτητο να καταπίνεις το κρασί. Το ποιες μυρωδιές θα σου προκαλέσουν τάση για εμετό είναι συνήθως … προσωπική υπόθεση, αν και υπάρχουν κάποιες που φαίνεται να επηρεάζουν όλες τις εγκύους, όπως αυτή του μαγειρεμένου αβγού, του μπρόκολου και του ψαριού. Πολλές γυναίκες δεν αντέχουν τη μυρωδιά του κρέατος που μαγειρεύεται και γίνονται πολύ ευαίσθητες στον καπνό του τσιγάρου. Κάποιες, τέλος, βιώνουν επίσης το φαινόμενο της «μυρωδιάς φάντασμα» – μυρίζουν κάτι που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

Έχεις περίπου το διπλάσιο αίμα στο σώμα σου!

Οι έγκυες έχουν περίπου 40% περισσότερο αίμα στο σώμα τους από τις γυναίκες που δεν κυοφορούν. Η καρδιά τους δουλεύει πολύ πιο σκληρά για να κυκλοφορεί όλο αυτό το αίμα στα συστήματα του οργανισμού κι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να τρώνε καλύτερα, να πίνουν περισσότερα υγρά και να ξεκουράζονται περισσότερο – είναι επίσης ένας από τους λόγους που νιώθουν έντονη κόπωση. Η καρδιά μιας εγκύου χτυπάει με περίπου 15 παραπάνω σφυγμούς το λεπτό και η αύξηση αυτή συμβαίνει κυρίως κατά το τρίτο τρίμηνο. Φυσικά, αν νιώθεις ότι χτυπάει πολύ δυνατά, λαχανιάζεις, ζαλίζεσαι, έχεις τάση για λιποθυμία ή αρρυθμίες, επικοινώνησε αμέσως με το γιατρό σου.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!