Κάθε Άνοιξη η ίδια ιστορία. Βλέπετε τα μαλλιά σας να φεύγουν τούφες κάθε φορά που χτενίζετεστε ή λούζεστε. Μην σας πιάνει πανικός, υπάρχουν λύσεις για την εποχική τριχόπτωση.
Τι ακριβώς προκαλεί την εποχική τριχόπτωση στις γυναίκες παραμένει μυστήριο για τους επιστήμονες. «Συνήθεις ύποπτοι» θεωρούνται το στρες, η μη ισορροπημένη διατροφή, τα ορμονικά προβλήματα, μια πρόσφατη ασθένεια, η μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά και οι ακτίνες UV. Η υπεριώδης ακτινοβολία δημιουργεί ελεύθερες ρίζες.Αυτές επηρεάζουν τον βολβό της τρίχας, προκαλώντας συσπάσεις στα αιμοφόρα αγγεία που τον τροφοδοτούν με θρεπτικά συστατικά. Η τρίχα ατροφεί, γίνεται λεπτή, άτονη και εμφανίζει έντονη τριχόπτωση- χάνουμε δηλαδή καθημερινά περισσότερες από 50-100 τρίχες.
Δεν θα πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε πως η ανοιξιάτικη τριχόπτωση-όπως και η φθινοπωρινή- θεωρείται φυσιολογικό φαινόμενο επομένως δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί, με την προϋπόθεση ότι η διάρκειά της δεν ξεπερνά τους 3 μήνες.
Λύσεις
Ευτυχώς το πρόβλημα είναι σχεδόν πάντα αναστρέψιμο. Μπορεί να αντιμετωπιστεί ή και να προληφθεί αν υιοθετήσουμε ορισμένες καλές συνήθειες κι αν ακολουθήσουμε με συνέπεια μια εξειδικευμένη αγωγή κατά της τριχόπτωσης. Βιταμίνες, μέταλλα και φυτικά εκχυλίσματα: Ευεργετικά αποτελέσματα στην εποχιακή τριχόπτωση έχουν οι βιταμίνες B5, B6 και PP γιατί βελτιώνουν την ποιότητα της τρίχας. Επίσης, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο κ.α συμβάλλουν στην ανάπτυξη υγιούς τρίχας, ενώ τα φυτικά εκχυλίσματα και έλαια δρουν αγγειοδιασταλτικά στο βολβό της τρίχας Αναζητήστε εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής-σε κάψουλες- εμπλουτισμένα με τα συστατικά αυτά. Τα ενεργά συστατικά που εμπλουτίζουν τη φορμουλά τους προλαμβάνουν ή αναστέλλουν την τριχόπτωση προσφέροντας αντιοξειδωτική προστασία, διεγείροντας τον βολβό της τρίχας και διευκολύνοντας την θρέψη και την αιμάτωσή του. Έτσι επιμηκύνουν τη ζωή της τρίχας και κάνουν τα μαλλιά πιο δυνατά και πιο πυκνά. Κυκλοφορούν συνήθως σε μορφή αμπούλας και εφαρμόζονται 2 με 3 φορές την εβδομάδα για διάστημα 6 περίπου εβδομάδων σε συνδυασμό με εξειδικευμένα δυναμωτικά σαμπουάν. Κάνοντας μασάζ στη ρίζα της τρίχας καθημερινά, για τρία λεπτά θα τονώσετε την μικροκυκλοφορία και θα διεγείρετε την ζωτικότητα του βολβού της τρίχας. Συμπληρωματικά, μπορείτε να κάνετε μασάζ μια φορά την εβδομάδα με μια τονωτική λοσιόν εμπλουτισμένη με αιθέρια έλαια και φυτικά εκχυλίσματα.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Θαλασσινά – ξηροί καρποί: διορθώνουν τις ελλείψεις ψευδαργύρου
Ο ψευδάργυρος ρυθμίζει τους αδένες που σχετίζονται με τους θύλακες των τριχών κι αν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στον οργανισμό μας, οι θύλακες αποδυναμώνονται, οδηγώντας στο «σπάσιμο» και το πέσιμο των μαλλιών μας. Για να καταπολεμήσουμε αυτό το πρόβλημα, μπορούμε να καταναλώνουμε τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, όπως θαλασσινά (γαρίδες, στρείδια, μύδια), αλλά και κόκκινο κρέας, πουλερικά και ξηρούς καρπούς. . Τέλος και οι ξηροί καρποί, είναι καλές πηγές ψευδαργύρου, Έχετε, όμως, υπόψη σας ότι η υπερβολική πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει και πάλι σε τριχόπτωση, γι’ αυτό βασιστείτε στη διατροφή σας, χωρίς να λάβετε ταυτόχρονα κάποιο συμπλήρωμα.
Αβγά, γαλακτοκομικά, όσπρια, κρέατα
Τα μαλλιά δημιουργούνται κυρίως από πρωτεΐνη, γι’ αυτό και είναι λογικό το ότι πρέπει να τρώμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη για να τα διατηρήσουμε υγιή και πολλά. Παρ’ όλ’ αυτά, επειδή μια μπριζόλα καθημερινά και γενικότερα τα πολλά λιπαρά στη διατροφή δεν πρόκειται να ωφελήσουν γενικότερα τον οργανισμό μας (συν του ότι αυξάνουν την τεστοστερόνη, η οποία συνδέεται με την τριχόπτωση), χρειάζεται να στραφούμε προς άλλες πηγές. Τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και τα αβγά παρέχουν στον οργανισμό μας υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ενώ σημαντική είναι επίσης η άπαχη πρωτεΐνη από το κοτόπουλο και το ψάρι, τα οποία πρέπει να βρίσκονται τακτικά στη διατροφή σας. Καλή πηγή πρωτεϊνης είναι και οι φακές, τα φασόλια και άλλα όσπρια, ενώ περιέχουν και βιταμίνη E, η οποία αυξάνει την κυκλοφορία αίματος στο δέρμα του κρανίου. Αν πάσχετε από υψηλή αρτηριακή πίεση, όμως, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού αυξήσετε την πρόσληψη της βιταμίνης, ενώ για να εξασφαλίσετε ότι γίνεται σωστή απορρόφηση της πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης, συνδυάστε τη με δημητριακά (π.χ. φακόρυζο). Έξυπνη επιλογή όσον αφορά την πρωτεΐνη, είναι επίσης η σόγια (γάλα σόγιας, τόφου κ.ο.κ.), τόσο για τους χορτοφάγους, όσο και για τους υπόλοιπους.
Αποξηραμένα φρούτα: αποκαθιστούν ελλείψεις σε σίδηρο
Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή αιμογλοβίνης του αίματος, η οποία μεταφέρει οξυγόνο στα όργανα και τους ιστούς του σώματος. Όταν η αιμογλοβίνη βρίσκεται σε υγιή επίπεδα, το οξυγόνο διασκορπίζεται σωστά στον οργανισμό κι αυτό σημαίνει ότι στο κεφάλι σημειώνεται καλή κυκλοφορία αίματος, που διεγείρει και προωθεί την ανάπτυξη των μαλλιών. Για να καταφέρετε να προσθέσετε σίδηρο στη διατροφή σας δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε… συκώτι καθημερινά, αλλά να αυξήσετε άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτόν, όπως αποξηραμένα φρούτα, χυμό κερασιού, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, χουρμάδες, αβγά κ.ο.κ. Μην ξεχνάτε ότι η βιταμίνη C βελτιώνει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό, γι’ αυτό αυξήστε τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τις φράουλες, τα μπρόκολα κ.ο.κ. μαζί με τις τροφές που σας παρέχουν σίδηρο.