WOMEN'S GUIDE

Η Τούνη έδειξε σε βίντεο πως κάνει ένεση στην κοιλίτσα της [βίντεο]

Η Ιωάννα Τούνη διανύει τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης της και σύντομα θα φέρει στον κόσμο ένα αγοράκι - καρπό του έρωτά της με τον αρραβωνιαστικό της Δημήτρη Αλεξάνδρου, αλλά η ίδια πρόσφατα έμαθε πως αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες στην εγκυμοσύνη τους.

Συγκεκριμένα, η ίδια ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες, πως μετά από την καθιερωμένη επίσκεψη στο γυναικολόγο της, έμαθε τα δυσάρεστα νέα, πως λόγω θρομβοφιλίας, θα έπρεπε να κάνει ενέσεις στην κοιλίτσα της.

Η ίδια λοιπόν, αν και αρχικά δεν έκρυψε πως δεν της άρεσαν καθόλου αυτά τα νέα, στην πορεία, δεν δίστασε να δείξει σε βίντεο το πως κάνει την αντιπηκτική ένεση στην κοιλίτσα της για να στείλει ένα μήνυμα προς όλες τις γυναίκες πως είναι κάτι απλά λίγο δυσάρεστο που όμως δεν πονάει και που μπορεί μια γυναίκα να το κάνει ακόμα και μόνη της στο σπιτι.


Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την θρομβοφιλία στην εγκυμοσύνη

 

Η εγκυμοσύνη αποτελεί από μόνη της κατάσταση αμυντικής υπερπηκτικότητας, αφού λόγω των αυξημένων επιπέδων των οιστρογόνων, αλλά και της πίεσης που ασκεί η διογκωμένη μήτρα στα αγγεία της κοιλιάς ευνοείται η φλεβική στάση, ενώ ταυτόχρονα: α) η αύξηση των επιπέδων των παραγόντων πήξεως, β) η μείωση των επιπέδων των φυσιολογικών αντιπηκτικών παραγόντων και γ) η μείωση της ινωδόλυσης, προκαλούν υπερπηκτικότητα στο αίμα της εγκύου. Αυτές οι αλλαγές έχουν σκοπό να προστατέψουν την έγκυο από σοβαρή αιμορραγία κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ταυτόχρονα όμως, με τις αλλαγές αυτές αυξάνεται ο κίνδυνος δημιουργίας θρόμβων, οι οποίοι είναι επικίνδυνοι αφού μπορούν να φράξουν μερικώς ή ολικώς ένα αιμοφόρο αγγείο.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό, ότι ο κίνδυνος μιας γυναίκας να πάθει κάποια θρόμβωση ή εμβολή κατά τη διάρκεια της κύησης είναι περίπου 6 φορές μεγαλύτερος απ’ ότι σε μία γυναίκα που δεν είναι έγκυος (με την πνευμονική εμβολή να αποτελεί τη συχνότερη αιτία μητρικού θανάτου).

Η θρομβοφιλία είναι μία διαταραχή του αίματος, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη τάση για πήξη. Δεν είναι μια σπάνια νόσος, εφόσον εμφανίζεται σε 1 στους 15 ανθρώπους, ενώ από μοριακές αναλύσεις αποδείχτηκε πως από θρομβοφιλία πάσχει 1 στους 7 Έλληνες.

Η παρουσία θρομβοφιλίας πολλαπλασιάζει τους κινδύνους φλεβικής θρόμβωσης, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακού επεισοδίου και επιπλοκών της κύησης (προεκλαμψία, αποκόλληση πλακούντα, τοξιναιμία, διάχυτη ενδαγγειακή πήξη, επαναλαμβανόμενες αποβολές, ενδομήτριο θάνατο, προωρότητα, ελλειποβαρή νεογνά) από 10 έως 100 φορές, ανάλογα με τον τύπο της διαταραχής και τους εξωτερικούς επιβαρυντικούς παράγοντες.

Η θρομβοφιλία μπορεί να είναι κληρονομική, αλλά και επίκτητη.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!