WOMEN'S GUIDE

Υπάρχουν 4 φυτά που βοηθούν τις γυναίκες σε κάποια θέματα υγείας

Η εμμηνόρροια, η εμμηνόπαυση, και οι διάφορες ορμονικές διαταραχές δημιουργούν ανά περιόδους μια αναστάτωση στην υγεία και κατά συνέπεια και στη ζωή πολλών γυναικών, επιβαρύνοντάς τη με άγχος και στρες.

Κάποια φυτικά συστατικά που περιέχονται σε συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά την υγεία σας, χωρίς να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με φαρμακευτικά χημικά σκευάσματα.

Ας τα γνωρίσουμε.

Λυγαριά

Η λυγαριά (Vitex agnus castus) είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση των προεμμηνορροϊκών και εμμηνορροϊκών συμπτωμάτων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στη μείωση της ευαισθησίας, της διόγκωσης και του πόνου στο στήθος και την κοιλιά, των διαταραχών στη διάθεση, της ευερεθιστότητας, της νευρικότητας, της ακμής και άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόρροια.

Η λυγαριά συμβάλλει στη ρύθμιση των ορμονών ειδικά κατά τις 15 τελευταίες ημέρες του κύκλου, εξομαλύνοντας τα επίπεδα της προγεστερόνης και μειώνοντας τα αυξημένα επίπεδα της προλακτίνης που ευθύνονται για πολλά από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS).

Τι Πρέπει να Προσέξουμε: Η λυγαριά μπορεί να αλληλεπιδράσει με φαρμακευτική αγωγή με ορμόνες.

Αν λαμβάνονται τέτοια φάρμακα, είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του γιατρού που τα έχει χορηγήσει.

Σπάνια μπορεί να εμφανιστούν πονοκέφαλοι, αυξημένη ροή περιόδου ή αλλεργικές αντιδράσεις.

Νυχτολούλουδο

Το νυχτολούλουδο (Evening Primrose, Oenothera) έχει επίσης μελετηθεί για τη δράση του στη μείωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS) και ιδιαίτερα το έλαιο από τους σπόρους και τα άνθη του.

Το έλαιο νυχτολούλουδου είναι πλούσιο σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, όπως το GLA (γάμμα λινολενικό οξύ).

Μελέτες δείχνουν ότι το έλαιο νυχτολούλουδου συμβάλλει στη μείωση του πόνου και της ευαισθησίας στο στήθος, στη μείωση του κοιλιακού πόνου, της κατάθλιψης, της ευερεθιστικότητας και της κατακράτησης υγρών που σχετίζονται με το PMS.

Τα ωμέγα-6 μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη γενική υγεία κατά την κλιμακτήριο, στην υγεία του δέρματος και της καρδιάς και στη μείωση του πόνου στο στήθος, στις γυναίκες που θηλάζουν.

Τι Πρέπει να Προσέξουμε: Η χρήση του νυχτολούλουδου θεωρείται γενικά ασφαλής, αλλά πρέπει να λαμβάνεται η σύμφωνη γνώμη του γιατρού πριν τη χρήση του, αν λαμβάνονται ισχυρά αντιπηκτικά φάρμακα.

Κόκκινο Τριφύλλι

Το κόκκινο τριφύλλι (Red Clover, Trifolium pratense) χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων για τις ευεργετικές του δράσεις σε διαφόρους τομείς της υγείας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δράση του κατά την εμμηνόπαυση, η οποία αποδίδεται στις περιεχόμενες σε αυτό ισοφλαβόνες, που είναι φυτοοιστρογόνα.

Τα φυτοοιστρογόνα μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων στο γυναικείο σώμα μέσω της πρόσδεσής τους σε υποδοχείς των οιστρογόνων.

Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλουν στη ρύθμιση των ορμονών και τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως των εξάψεων, των εφιδρώσεων, της νευρικότητας κ.α.

Τι Πρέπει να Προσέξουμε: Η χρήση του δεν προτείνεται σε γυναίκες που ακολουθούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή παίρνουν ισχυρά αντιπηκτικά φάρμακα, εκτός αν αυτό προταθεί από γιατρό.

Σε αντίθεση με τις ισοφλαβόνες από σόγια, οι ισοφλαβόνες από κόκκινο τριφύλλι μπορούν να ληφθούν από άτομα με ιστορικό τροφικών αλλεργιών (στη σόγια ή αλλού) καθώς το κόκκινο τριφύλλι δεν προκαλεί αλλεργίες.

Cranberry

Το Cranberry (κράνμπερι, Vaccinium macrocarpon) είναι ένα φυτό που έχει συνδεθεί με την υγεία του ουροποιητικού συστήματος και την προστασία από ουρολοιμώξεις.

Τα φρούτα του είναι πλούσια σε προανθοκυανιδίνες, οι οποίες αποτρέπουν την προσκόλληση και τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών στο ουροποιητικό, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.

Τι Πρέπει να Προσέξουμε: Το Cranberry δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της αντιβίωσης.

Μπορεί να λαμβάνεται παράλληλα με αυτή και σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, ενώ προτείνεται να χρησιμοποιείται και αφού ολοκληρωθεί η λήψη της αντιβίωσης προκειμένου να αποφευχθεί η υποτροπή της λοίμωξης.

 

Πηγή: y-o.gr

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!