WOMEN'S GUIDE

H Olivia Munn δίνει μάχη με τον καρκίνο του μαστού και στέλνει μήνυμα

Πριν λίγες μέρες είδαμε την 43χρονη χολιγουντιανή σταρ Olivia Munn να εμφανίζεται απαστράπτουσα στα Όσκαρ και λίγες ώρες αργότερα η ίδια ανακοίνωσε πως έχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.

Η σταρ περπάτησε στο κόκκινο χαλί της τελετής απονομής των Όσκαρ έχοντας πλάι της το σύντροφό της και διάσημο κωμικό John Mulaney, με τον οποίο είναι ζευγάρι εδώ και τρία χρόνια και πήγε και στο Vanity Fair Oscars' party και τίποτε δεν πρόδιδε αυτό που θα ακολουθούσε.


Συγκεκριμένα στις 13 Μαρτίου η ηθοποιός με ανάρτησή της στο Instagram μίλησε για την περιπέτεια της υγείας της, κάνοντας αναφορά και στη διπλή μαστεκτομή στην οποία υποβλήθηκε.

Αναρτώντας επτά φωτογραφίες από το νοσοκομείο, θέλησε να αναφερθεί με λεπτομέρειες στη διάγνωσή της. «Διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού», έγραψε. «Ελπίζω ότι με το να το μοιραστώ θα βοηθήσω άλλους να βρουν παρηγοριά, έμπνευση και υποστήριξη για το δικό τους ταξίδι».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως τους τελευταίους δέκα μήνες έχει κάνει τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις. «Έχω περάσει τόσες μέρες στο κρεβάτι που δεν μπορώ ούτε να τις μετρήσω και έχω μάθει περισσότερα για τον καρκίνο, τη θεραπεία του και τις ορμόνες από όσα θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ», τόνισε.

«Παραδόξως, έχω κλάψει μόνο δυο φορές», εξομολογήθηκε ενώ έπειτα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι διαγνώστηκε μετά από μία μαστογραφία ρουτίνας που έκανε τον Φεβρουάριο του 2023.

Η Munn δήλωσε ότι ο καρκίνος της δεν θα είχε βρεθεί για άλλο ένα χρόνο, αν ο γυναικολόγος της δεν είχε κάνει μια αξιολόγηση κινδύνου για καρκίνο του μαστού. «Το γεγονός ότι το έκανε μου έσωσε τη ζωή», έγραψε η ηθοποιός. «Λόγω αυτής της αξιολόγησης με έστειλαν να κάνω μαγνητική τομογραφία, η οποία οδήγησε σε υπερηχογράφημα, το οποίο στη συνέχεια οδήγησε σε βιοψία. Η βιοψία έδειξε ότι είχα καρκίνο Luminal B και στους δύο μαστούς. Ο καρκίνος Luminal B είναι ένας επιθετικός, ταχέως κινούμενος καρκίνος».

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Η ίδια θέλησε μέσω της ανάρτησής της να θυμίσει σε όσες γυναίκες την ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να θέτουμε σε προτεραιότητα την υγεία μας, να παρατηρούμε το σώμα μας και να μην αμελούμε τα «σημάδια» που αυτό μας δείχνει.

Κάποια από αυτά τα σημάδια είναι:

  • Η ξαφνική αλλαγή στο στήθος, όσον αφορά το μέγεθος ή το σχήμα
  • Ο πόνος στο μαστό ή τις θηλές
  • Άλλου είδους αλλαγές, όπως οι ραγάδες, το κόκκινο χρώμα
  • Το υγρό στις θηλές
  • Οι πρησμένοι λεμφαδένες κάτω από τη μασχάλη

Εκτός από την παρατηρητικότητα είναι σημαντικό να δώσεις σημασία και σε κάποια βασικά βήματα που όλες οφείλουμε να κάνουμε για να γίνει έγκαιρα η διάγνωση.

#1 Προγραμμάτισε μία επίσκεψη σε κάποιον χειρούργο μαστού, με σκοπό να εκτιμηθεί ο βαθμός κινδύνου σου. Σε αυτή την επίσκεψη φρόντισε να ενημερωθείς όσο περισσότερο γίνεται για το ζήτημα, λύσε τις απορίες σου και ενημερώσου σωστά.

#2 Φρόντισε να επιλέξεις τον κατάλληλο γιατρό, για να είναι κατά 98-99% έγκαιρη η διάγνωση χρειάζεται συνδυασμό κλινικής εξέτασης και κατάλληλης απεικονιστικής εξέτασης.

#3 Ενημερώσου για το είδος της εξέτασης που οφείλεις να κάνεις βάσει της ηλικίας σου. Οι γυναίκες 20 – 34 ετών πρέπει να προγραμματίζουν μία απλή κλινική εξέταση μαστών κάθε τρία χρόνια. Στα 35, όμως χρειάζεται να προγραμματίσεις την πρώτη σου μαστογραφία «αναφοράς». Από τα 40 έτη και έπειτα, η μαστογραφία πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.

«Είμαι τόσο ευγνώμων στους φίλους και την οικογένειά μου»

Μέσω της δημοσίευσής της, η Munn παρότρυνε τους ανθρώπους να κάνουν τον δικό τους έλεγχο κινδύνου για καρκίνο του μαστού, ενώ ευχαρίστησε την οικογένειά της και τους γιατρούς της.

«Είχα την τάση να αφήνω τους ανθρώπους να με βλέπουν όταν έχω ενέργεια, όταν μπορώ να ντυθώ και να βγω από το σπίτι, όταν μπορώ να πάω το αγοράκι μου στο πάρκο. Κράτησα τη διάγνωση, την ανησυχία, την ανάρρωση, τα φάρμακα για τον πόνο και τις χάρτινες ρόμπες κρυφές. Έπρεπε να πάρω μια ανάσα και να ξεπεράσω κάποια από τα πιο δύσκολα σημεία πριν τα μοιραστώ».

«Είμαι τόσο ευγνώμων στους φίλους και την οικογένειά μου που με αγαπούν μέσα από αυτό. Είμαι τόσο ευγνώμων στον John για τις νύχτες που πέρασε ερευνώντας τι σήμαινε κάθε επέμβαση και φαρμακευτική αγωγή και τι παρενέργειες και ανάρρωση θα μπορούσα να περιμένω. Που ήταν εκεί πριν μπω σε κάθε εγχείρηση και που ήταν εκεί όταν ξυπνούσα, τοποθετώντας πάντα κορνιζαρισμένες φωτογραφίες του μικρού μας αγοριού Malcolm, ώστε να είναι το πρώτο πράγμα που θα έβλεπα όταν άνοιγα τα μάτια μου. Ευχαριστώ τις φίλες που είχαν καρκίνο του μαστού και τις φίλες που με έφεραν σε επαφή με φίλες που είχαν καρκίνο του μαστού για την καθοδήγησή μου σε μερικές από τις πιο αβέβαιες και συγκλονιστικές στιγμές μου», τόνισε.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by o l i v i a (@oliviamunn)

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!