Αν και θέλεις να παραμένεις ήρεμη και να μην χάνεις την ψυχραιμία σου με τα παιδιά, δεν τα καταφέρνεις πάντα.
Η διαχείριση μιας κατάστασης, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση και η ψυχραιμία χάνεται. Και, όπως, τονίζουν οι ειδικοί, για να καταφέρεις να μην χάνεις τον έλεγχο, πρέπει να δείχνεις μία συνέπεια. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια «κλειδιά», που μπορούν να σε βοηθήσουν να παραμείνεις ψύχραιμη.
1. Αξιολόγησε τις προσδοκίες σου κι επικεντρώσου σε πράγματα, που έχουν αξία. Που σημαίνει ότι δεν αξίζει να μπαίνεις σε μία καθημερινή διαμάχη και κόντρα με το παιδί, για πράγματα που ναι μεν έχουν τη σημασία τους, αλλά δεν αξίζει να τα υπερεκτιμάμε. Όπως για παράδειγμα, αν δε φτιάξει το κρεβάτι του μία μέρα, δεν χάλασε και ο κόσμος για να έρθετε σε σύγκρουση μαζί του.
2. Το παιδί έχει ανακαλύψει τα κουμπιά σου και ξέρει πώς να σε χειρίζεται. Τα παιδιά είναι πολύ έξυπνα και ανάμεσα σε πράγματα που ανακαλύπτουν, είναι και τα κουμπιά των γονιών του. Ξέρει τι είναι αυτό που σε ενοχλεί και πολλές φορές, επιδιώκει να σε εξωθήσει σε μία έκρηξη. Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν θα πρέπει να «πέφτεις» σε μία ενδεχόμενη παγίδα. Διατήρησε την ψυχραιμία σου και μην αφήνεις να φαίνεται η αδυναμία σου, να χάνεις δηλαδή τον έλεγχο, μπροστά στο παιδί.
3. Τρώτε υγιεινά. Ευθυγραμμίστε τις ορμόνες σας. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά πολλές φορές, τα ξεσπάσματά μας και η έλλειψη ψυχραιμίας, οφείλονται στην κακή διατροφή. Όταν δεν τρώμε σωστά, επηρεάζονται οι ορμόνες μας. Η σωστή διατροφή, αλλά και η γυμναστική ευθυγραμμίζουν τις ορμόνες, που σημαίνει ότι είμαστε πιο ήρεμες, με λιγότερες ψυχολογικές μεταπτώσεις.
4. Βγείτε έξω. Μία βόλτα, λίγος καθαρός αέρας, η αλλαγή παραστάσεων, θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να διώξουν μακριά την ένταση της ημέρας. Ακόμη και ο χρόνος είναι περιορισμένος και δε μπορείτε να βγείτε μία βόλτα, ακόμη και το να βγεις στο μπαλκόνι να πάρεις λίγο αέρα, βοηθάει στην αποσυμπίεση. Βγες, λοιπόν, στο μπαλκόνι και πάρε βαθιά ανάσα.
5. Επαναπροσδιόρισε τις ανάγκες. Κάνε μία σύσκεψη με τον εαυτό σου και κατέληξε, ποιες είναι οι πραγματικές σου ανάγκες, ποια είναι τα θέλω σου, οι προσδοκίες και οι δυνατότητές σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρεις να μειώσεις το άγχος σου και τις συνέπειες που προκαλεί αυτό, όπως τα συχνά ξεσπάσματα στο παιδί.
Πηγή: mothersblog.gr