MEN'S GUIDE

10 λόγοι που δεν βλέπεις πια θεαματικά αποτελέσματα από τη γυμναστική

Αν ενώ γυμνάζεσαι και προπονείσαι συχνά, απορείς γιατί οι μυς σου δεν μεγαλώνουν άλλο και έχεις σταματήσει να βλέπεις θεαματικά αποτελέσματα στο κορμί σου, πιθανά να προκαλεί αυτή τη στασιμότητα κάποια από τις παρακάτω αιτίες.

1. Πίνεις αλκοόλ

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μειώνοει την ικανότητα του σώματος σου να αναπλάσει τους μυς. Η καλύτερη λύση είναι να κόψεις εντελώς το ποτό. Αν, όμως, αυτό σου φαίνεται δύσκολο, τότε περιόρισε το σε μία φορά την εβδομάδα. Επίσης, φρόντισε να πίνεις ένα ποτήρι νερό ενδιάμεσα από τα ποτά για να μειώσεις την ποσότητα του αλκοόλ που θα καταναλώσεις. Το ιδανικό; Περιόρισε τα ποτά σου στα τρία. Αν γνωρίζεις τα όρια σου από πριν, θα παραμείνεις στον στόχο σου.

2. Δεν καταναλώνεις πολλές πρωτεΐνες

Για να έχεις ένα γραμμωμένο σώμα πρέπει να καταναλώνεις πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη περιέχει αμινοξέα, τα οποία βοηθάνε στην ανάπλαση και ανάπτυξη των μυών σου.

Προσπάθησε να καταναλώνεις 1,2-1,7 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό (σύμφωνα με το βάρος σου) κάθε μέρα. Για παράδειγμα, κάποιος που ζυγίζει 90 κιλά πρέπει να καταναλώνει 109-154 γραμμάρια κάθε μέρα.

3. Αποφεύγεις τους υδατάνθρακες

Φαγητά που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, πίτσα κλπ) δε θα πρέπει να εμφανίζονται συχνά στην διατροφή σου. Όμως, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες εχθροί σου. Η απότομη παύση κατανάλωσης υδατανθράκων μπορεί στην ουσία να είναι ο λόγος που δεν μεγαλώνουν άλλο οι μυς σου. Οι υδατάνθρακες προσφέρουν στο σώμα σου γλυκογόνο, το οποίο χρειάζεσαι για να σηκώσεις βάρη.

Διατήρησε τους υδατάνθρακες στη διατροφή σου (βρώμη, κινόα, φασόλια, φρούτα κλπ) και περιόρισε τον αριθμό των επεξεργασμένων προϊόντων.

4. Κάνεις πολλές αερόβιες ασκήσεις

Η αερόβια άσκηση είναι ιδανική για να χάσεις λίπος. Όταν, όμως, αυξάνεις τον αριθμό αυτών των ασκήσεων, τότε μπορείς να θέσεις το σώμα σου σε καταστολή.

Αν θέλεις να αυξήσεις τον όγκο και τη δύναμη σου, η αερόβια άσκηση δε θα πρέπει να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του προγράμματος σου. Η πρώτη σου προτεραιότητα είναι να εντάξεις στο πρόγραμμα σου τα βάρη (3-4 φορές την εβδομάδα).

5. Δεν γυμνάζεις σωστά τους μυς σου

Για να μπορέσεις να αποκτήσεις όγκο πρέπει να γυμνάζεις τους μυς σου από διαφορετικές γωνίες και με διαφορετική ένταση κάθε φορά. Αν γυμνάζεις συνέχεια τους ίδιους μυς με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, τότε θα περιορίσεις τα οφέλη της γυμναστικής.

Καλό θα ήταν να αλλάζεις το πρόγραμμα σου ανά 6-8 εβδομάδες. Αν αρχίσεις να παρατηρείς ότι η δύναμη σου ή το αποτέλεσμα των ασκήσεων δεν είναι αυτό που θέλεις, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να προσθέσεις μερικές καινούριες ασκήσεις ή να προσθέσεις περισσότερα βάρη.

6. Δεν κοιμάσαι αρκετά

Αν έχεις την τάση να κοιμάσαι ελάχιστες ώρες κάθε βράδυ, τότε σίγουρα δε θα δεις τους μυς σου να αυξάνονται σε μέγεθος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έλλειψη ύπνου αυξάνεις τις ορμόνες του άγχους, καταστρέφει τις ορμόνες που βοηθάνε στην ανάπτυξη του σώματος σου και εμποδίζουν το σώμα σου να αποθηκεύσει γλυκογόνα. Όλα αυτά έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη των μυών σου. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου έχει αντίκτυπο στην προπόνηση σου καθώς δε δίνεις το 100% του εαυτού σου.

Η λύση; Είναι απλή. Προσπάθησε να κοιμάσαι 7,5 τουλάχιστον ώρες κάθε βράδυ και βεβαιώσου ότι δεν είσαι αγχωμένος όταν πηγαίνεις για ύπνο. Κλείσε, λοιπόν, όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον 30 λεπτά πριν κοιμηθείς και κάνε ένα ζεστό μπάνιο πριν πέσεις για ύπνο για να χαλαρώσεις.

7. Γυμνάζεσαι πολύ

Η πολύωρη γυμναστική μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε τραυματισμούς και εξάντληση αλλά μπορεί να μειώσει και την πρόοδο σου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι όσο πιο σκληρά γυμνάζονται τόσο περισσότερη βελτίωση θα δουν στο σώμα τους. Για την ακρίβεια, αν δεν κάνεις κι ένα διάλειμμα, το σώμα σου δεν έχει τον χρόνο να ανασυνταχθεί για να γίνει πιο δυνατό από πριν.

8. Δεν πίνεις αρκετό νερό και δεν ενυδατώνεσαι σωστά

Οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές στην ανάπτυξη των μυών σου. Όμως, πολλές φορές αφήνεις τους μυς σου να αφυδατωθούν. Το νερό είναι σημαντικό στην πέψη, κι αν δεν καταναλώνεις όσο πρέπει, τότε επηρεάζεις αρνητικά τον οργανισμό σου και το σώμα σου.

9. Εστιάζεις την προπόνησή σου μόνο στους μυς που φαίνονται

Αν έχεις την τάση να γυμνάζεις μόνο τους μυς που μπορείς να αναδείξεις στην παραλία, τότε δε θα μπορέσεις να αυξήσεις την συνολική σου μάζα. Τα πόδια και η πλάτη σου είναι δύο από τους μεγαλύτερους μυς του σώματος σου. Αν δεν τους γυμνάζεις, τότε περιορίζεις τις δυνατότητες των μυών σου.

Γύμνασε όλες τις περιοχές του σώματος σου και αφιέρωσε ίσο χρόνο σε κάθε μία από αυτές.

10.  Έχεις στρες

Το άγχος αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης (μια ορμόνη που αυξάνει την όρεξη σου και την αποθήκευση λίπους στο σώμα σου). 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!