WOMEN'S GUIDE

Pilates barre: Η γυμναστική για να αποκτήσεις κορμί χορεύτριας

Τα τελευταία χρόνια το pilates barre αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα fitness trends με celebrities όπως η Madonna να δηλώνουν φαν του συγκεκριμένου είδους προπόνησης.

Στην ουσία είναι μια μορφή γυμναστικής που συνδυάζει τη μέθοδο pilates με το μπαλέτο και την γυμναστική στην μπάρα. 

Πως λειτουργεί το pilates barre

Συνδυάζει την ακρίβεια της μεθόδου εκγύμνασης του pilates με τη δημιουργική απελευθέρωση της κίνησης στη μπάρα. Η μέθοδος δίνει έμφαση στο "κάνω" και "είμαι" και οι βασικές αρχές της μεθόδου είναι: συγκέντρωση, έλεγχος, εύρεση του σωματικού κέντρου βάρους, ακρίβεια, αναπνοή, ρευστότητα κίνησης. Η συγκέντρωση βοηθάει στην απόκτηση αντίληψης του σώματος και καλύτερου μυϊκού ελέγχου, ενώ είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή της στάσης του σώματος. Πηγή δύναμης και ενέργειας είναι το κέντρο (κοιλιά - μέση). Κάθε κίνηση πηγάζει από εκεί και διοχετεύεται ελεύθερα στα άκρα. Η συντονισμένη με την κίνηση σωστή αναπνοή, έχει ως αποτέλεσμα τη σωστότερη χρήση του μυϊκού συστήματος. Η μπάρα χρησιμοποιείται συμπληρωματικά για να βοηθήσει στη μυική ενδυνάμωση του κορμού και να βρεις την ισορροπία στο σώμα σου. Στη μπάρα τεντώνεις τη σπονδυλική στήλη, ανοίγειs το θώρακα, διατείνεις τους μυς όλου του σώματος, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη οξυγόνωση. Αποτέλεσμα είναι η μυοσκελετική ενδυνάμωση, η αποφόρτιση των αρθρώσεων, η αίσθηση ευεξίας και η χαρά για την εκφραστική κίνηση.

Πώς θα το κάνεις;

Δοκίμασε το Pilates barre και θα δεις ότι οι ασκήσεις σε μπάρα, στηρίζονται κυρίως στο σωματικό σου βάρος ώστε να δημιουργείται αντίσταση και όλες οι κινήσεις προκαλούν το σώμα σου να διατηρήσει τη  σταθερότητα και την ισορροπία. Όπως στη γιόγκα έτσι και στο pilates καλό είναι να μη φοράς  παπούτσια ή κάλτσες κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αν και κάποιοι επιθυμούν να φορούν grippy κάλτσες. Τα στηρίγματα που χρησιμοποιούνται σε κάθε κατηγορία ποικίλλουν, αλλά οι περισσότεροι θα χρησιμοποιήσετε μπάλα, αλτήρες, ζώνες και ιμάντες γιόγκα ως προπονητικά εργαλεία. Συνήθως, το πρόγραμμα διαρκεί 45 λεπτά και περιλαμβάνει 5-10 λεπτά ζέσταμα, 10-15 λεπτά από ελαφρά βάρη (για εκγύμναση του πάνω μέρος του σώματος), 20-30 λεπτά ασκήσεις barre (ως επί το πλείστον για εκγύμναση του κάτω μέρος του σώματος), 10 λεπτά ασκήσεις εδάφους που περιλαμβάνουν κοιλιακούς και ασκήσεις για το μέσο κορμό. Τα περισσότερα μαθήματα τελειώνουν με stretching.

Με μία ώρα pilates barre θα στοχεύσεις σε όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες. Το αποτέλεσμα είναι σώμα χορεύτριας: χωρίς λίπος, αδύνατο και γεμάτο ενέργεια.

Να θυμάσαι πως αν θέλεις να κάνεις pilates barre στο σπίτι σου δεν χρειάζεσαι μπάρα... απλά χρησιμοποίησε ως στήριγμα την πίσω πλάτη μιας στιβαρής καρέκλας ή έναν γερό πάγκο.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!