MEN'S GUIDE

Τι μπορεί να επηρεάσει το χρώμα στο σπέρμα σου και τι μπορεί να σημαίνει;

Το φυσιολογικό χρώμα του ανδρικού σπέρματος είναι συνήθως λευκό ή ελαφρώς κίτρινο. Ωστόσο κανείς μπορεί να παρατηρήσει αλλαγές στο χρώμα του σπέρματος και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ξέρει γιατί συμβαίνει αυτό και πότε η αλλαγή στο χρώμα αποτελεί καμπανάκι για την παρουσία κάποιου σοβαρού προβλήματος υγείας.

Σε γενικές γραμμές καλό είναι να γνωρίζει κανείς πως οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα του σπέρματος θα πρέπει να σας θορυβήσει και σε σχετικό άρθρο του medinova.gr διαβάζουμε πως ειδικά το κίτρινο ή πρασινωπό σπέρμα μπορεί να είναι ένα σημάδι σοβαρής λοίμωξης. Αυτό ενισχύεται στην περίπτωση που εκτός από το χρώμα υπάρχουν και άλλα συμπτώματα.

Το ροζ, κόκκινο ή καφέ σπέρμα μπορεί να σημαίνει πως ένας άνδρας έχει αίμα στο σπέρμα του κι αυτό μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης ή τραυματισμού. Το χρώμα του σπέρματος μπορεί να αλλάξει από μέρα σε μέρα και αν η ξαφνική αλλαγή συνοδεύεται από μια δυσφορία ή μια αποκρουστική μυρωδιά, τότε πρέπει να ελεγχθεί από το γιατρό.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο ιατρικός όρος για την ανδρική εκσπερμάτιση είναι το σπέρμα (semen), δηλαδή το έκκριμα, αλλά πολλοί άνθρωποι αναφέρονται σ’ αυτό ως σπερματοζωάριο (sperm). Oταν κάποιος αναφέρει το χρώμα των σπερματοζωαρίων, συνήθως κάνει λόγο για το χρώμα του σπέρματος, δηλαδή του εκκρίματος. Συνήθως το σπέρμα είναι άσπρο ή γκριζωπό λόγω της μεγάλης ποσότητας πρωτεϊνών που υπάρχουν στις εκκρίσεις.

Το ελαφρώς κίτρινο μπορεί, επίσης, να είναι ένα κανονικό χρώμα σπέρματος για ορισμένους άνδρες. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η εκσπερμάτιση περιέχει μεγάλη ποσότητα νεκρών σπερματοζωαρίων. Εάν ένας άνθρωπος δεν εκσπερματώνει για αρκετούς μήνες ή και χρόνια, το σπέρμα στο σώμα του μπορεί να πεθάνει και έτσι προκύπτει κίτρινη εκσπερμάτιση. Συνήθως το χρώμα του σπέρματος θα επιστρέψει σε κανονικό λευκό χρώμα, αφού εκσπερματίσει μερικές φορές.

Τα ούρα μπορεί να είναι μια ακόμα αιτία του ελαφρώς κίτρινου σπέρματος. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένας άνθρωπος ουρεί μια μικρή ποσότητα ούρων ταυτόχρονα με την εκσπερμάτιση. Η κένωση της κύστης πριν από την εκσπερμάτιση θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα κανονικό χρώμα σπέρματος.

Το κίτρινο προς πρασινωπό σπέρμα μπορεί να υποδηλώνει ένα σοβαρό πρόβλημα, όπως μια μόλυνση. Μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή μια μόλυνση του προστάτη θα μπορούσαν να δώσουν ένα αρκετά κίτρινο χρώμα για παράδειγμα. Μερικά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να προκαλέσουν κίτρινο ή πράσινο χρώμα σπέρματος. Η γονόρροια και τα χλαμύδια είναι δύο σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που μπορούν να προκαλέσουν σπέρμα πράσινου χρώματος.

Συνήθως, εάν ένα ασυνήθιστο χρώμα σπέρματος οφείλεται σε λοίμωξη του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, ένας άνθρωπος θα έχει κι άλλα συμπτώματα. Η ανώμαλη έκκριση από το πέος και μια αποκρουστική οσμή είναι άλλα συμπτώματα  λοίμωξης αυτού του είδους. Πόνος, κνησμός ή κάψιμο μπορούν επίσης να είναι παρόντα.

Το σπέρμα μπορεί επίσης να έχει μια κόκκινη ή ροζ χροιά και σ’ αυτή την περίπτωση πιθανότατα υπάρχει αίμα στο σπέρμα. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως αιμοσπερμία. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα καταστραφούν. Είναι συχνό μετά από μια εκτομή του σπερματικού πόρου για παράδειγμα. Αν το χρώμα του σπέρματος επανέλθει στο φυσιολογικό μέσα σε λίγες ημέρες, τότε δεν είναι λόγος ανησυχίας. Από την άλλη πλευρά, αν το χρώμα παραμείνει ροζ ή κόκκινο θα μπορούσε να υποδηλώνει ένα σοβαρό πρόβλημα.

Το καφέ σπέρμα μπορεί, επίσης, να είναι ένας λόγος ανησυχίας, δεδομένου ότι θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχει αποξηραμένο αίμα στο σπέρμα. Οποιαδήποτε ασθένεια ή τραυματισμός σε οποιοδήποτε μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του προστάτη ή των όρχεων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιμοσπερμία.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!