WOMEN'S GUIDE

Τα 6 πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν παραιτηθείτε από τη δουλειά σας

Σε λίγες μέρες το καλοκαίρι τελειώνει και επίσημα μπαίνει το φθινόπωρο και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που σημειώνονται οι περισσότερες παραιτήσεις υπαλλήλων και εργαζομένων σχεδόν σε όλους τους εργασιακούς χώρους.

Αυτό πιθανά συμβαίνει γιατί ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί ως ένας μήνας έναρξης μιας νέας σεζόν εν όψει του χειμώνα και πολλοί θεωρούν πως αποτελεί την ιδανική περίοδο για να κάνουν ένα νέο επαγγελματικό ξεκίνημα.
Επίσης, το φαινόμενο των μαζικών παραιτήσεων τον μήνα Σεπτέμβριο, πιθανά να οφείλεται στο γεγονός πως συνήθως αυτή την περίοδο οι περισσότεροι επιστρέφουν από καλοκαιρινές διακοπές και σίγουρα η επιστροφή στη ρουτίνα μιας δουλειάς δεν είναι απλή υπόθεση.
Και όμως πριν πάρετε μια τόσο σημαντική απόφαση καλό είναι να ζυγίσετε ορισμένα πράγματα. Ακολουθεί μια λίστα με τα έξι πράγματα που καλό είναι να σκεφτείτε πριν αποφασίσετε να πείτε αντίο στη δουλειά που κάνατε μέχρι σήμερα.

Γιατί το κάνετε;

Σκεφτείτε γιατί έχετε φτάσει σε αυτό το σημείο. Ο ρόλος σας στην εταιρεία δεν είναι αυτός που περιμένατε; Έχετε πιεστεί με τη συμπεριφορά κάποιου στην ομάδα σας; Τι θα έκανε την κατάσταση καλύτερη ; Ίσως η συζήτηση με τον διευθυντή σας, συναδέλφους σας ή το αφεντικό σας να βελτιώσει τα πράγματα. Εάν τα ζήτημά σας είναι ο μισθός σας, σκεφτείτε αν θα ήσασταν ευχαριστημένες με την τρέχουσα αμοιβή, εάν αλλάξει κάποια άλλη παράμετρος.

Το επόμενο βήμα

Έχετε άλλη δουλειά για να πάτε; Αν ναι, σκεφτείτε τι γίνεται με τη νέα δουλειά. Θα σας ικανοποιεί πραγματικά; Δεν θέλετε να καταλήξετε στην ίδια θέση σε έξι μήνες, μόλις ανακαλύψετε τις απαιτήσεις και τις συνθήκες που θα υπάρχουν. Εάν δεν έχετε νέα δουλειά για να πάτε, τι θα κάνετε; Σκεφτείτε, αν είναι καλύτερο να είστε άνεργοι. Πολλές φορές μια παραίτηση μας δίνει ώθηση να βρούμε κάτι νέο και διαφορετικό, άλλες φορές όμως, όταν δεν υπάρχει πλάνο για την επόμενη μέρα δεν είναι παρά μια κίνηση εξάντλησης.

Η τρέχουσα σύμβασή σας

Διαβάστε προσεκτικά τη σύμβαση εργασίας που έχετε υπογράψει, ώστε να γνωρίζετε τι μέλλει γενέσθαι.

Σωστό timing

Μόλις είστε βέβαιοι ότι έχετε πάρει τη σωστή απόφαση, παραιτηθείτε. Σκεφτείτε όμως πότε θα το ανακοινώσετε. Μην επιλέξετε να επισκεφτείτε το γραφείου του προϊσταμένου σας την πιο πολυσύχναστη ώρα στο γραφείο ή πριν από μια σημαντική συνάντηση ή κλήση πελάτη. Προγραμματίστε το σωστό χρόνο. Αυτό θα σας δώσει επίσης την ευκαιρία να προετοιμάσετε τι θα πείτε εκ των προτέρων και ποιες θα είναι οι απαντήσεις σας σε τυχόν ερωτήσεις ή διαπραγματεύσεις. Μην παραιτηθείτε, ποτέ, όταν είστε θυμωμένοι ή αισθάνεστε παρορμητικοί.

Μήπως σας αρέσει η τρέχουσα δουλειά σας;

Για να έχετε μείνει σε μια θέση κάποιο χρονικό διάστημα πιθανά να έχετε βρει και κάποια πράγματα που σας αρέσουν σε αυτή τη δουλειά. Κάντε μια λίστα με τα "θετικά" και τα "αρνητικά" της νυν εργασίας σας και μια λίστα με τα όσα θέλετε να βρείτε σε μια νέα θέση. Αυτή η καταγραφή ίσως σας βοηθήσει να πάρετε την απόφασή σας, αφού ίσως ανακαλύψετε πως πολλά από τα θέλω σας τα καλύπτει η νυν εργασία σας. Από την άλλη αν τα αρνητικά είναι πολύ περισσότερα από τα θετικά, μάλλον ήρθε η ώρα να παραιτηθείτε.

Σκεφτείτε το μέλλον και αν αυτό που σας ενοχλεί στη νυν εργασία σας μπορεί να αλλάξει.

Αν αυτό που σας δημιούργησε την ανάγκη να αλλάξετε εργασία είναι η συμπεριφορά κάποιου συναδέλφου τότε μάλλον θα πρέπει να σκεφτείτε πολύ καλά πως ίσως δεν πρέπει να φύγετε από μια δουλειά. Τα πρόσωπα σε όλες τις δουλειές αλλάζουν, επίσης κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί πως σε μια μελλοντική εργασία δεν θα βρείτε κάποιον συνάδελφο με αντίστοιχη προβληματική συμπεριφορά. 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!