Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να εντάξετε αυτό το ρόφημα στην καθημερινότητά σας και η επιστήμη εντόπισε έναν ακόμη λόγο.
Αναφερόμαστε στο πράσινο τσάι, που σειρά ερευνών έχουν επιβεβαιώσει την ευεργετική δράση του και τώρα μια νέα έρευνα έρχεται να πει πως το πράσινο τσάι βελτιώνει και την υγεία του σπέρματος.
Γιατί μπορεί η γονιμότητα σπανίως να ηρεάζεται από τα διατροφικά συστατικά, όμως μια πρόσφατη έρευνα από κινέζους ερευνητές, δείχνει ότι ορισμένες πολυφαινόλες -ίσως στο εγγύς μέλλον- καταφέρουν να μειώσουν τη φλεγμονή που θα μπορούσε να βλάψει τα σπερματοζωάρια.
Όπως διαβάζουμε σε άρθρο του clickatlife.gr, παγκοσμίως, η στειρότητα επηρεάζει το 15% με 30% των ζευγαριών που προσπαθούν να συλλάβουν. Στις μισές περίπου των περιπτώσεων, το πρόβλημα έγκειται στον σύντροφο, σημειώνουν οι συγγραφείς. Τα σπερματοζωάρια είναι υπερβολικά ευαίσθητα στις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οπότε η μείωση του οξειδωτικού στρες έχει θεωρηθεί ως μεγαλύτερη δράση για τη μείωση απόπτωσης, την αύξηση των παραγόντων κίνησης των σπερματοζωαρίων και τη βελτίωση της ακεραιότητας του σπέρματος.
Το οξειδωτικό στρες θεωρείται μηχανισμός υπογονιμότητας
Οι συγγραφείς, που έχουν σχέση με ένα γεωργικό Πανεπιστήμιο στο Hefei, εξέτασαν μια ευρεία ποικιλία ερευνών για το πράσινο τσάι και άλλες πολυφαινολικές και αντιοξειδωτικές ενώσεις. Συμπεριέλαβαν αναφορές σε μελέτες in vitro και in vivo μελέτες και έρευνα σε ζωικά μοντέλα, καθώς και σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν απευθείας σε ανθρώπινους ιστούς και ανθρώπους. Η βασική ιδέα έβλεπε στο πως αυτές οι φυσικές ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των ευαίσθητων σπερματοζωαρίων.
«Η μεμβράνη των σπερματοζωαρίων περιλαμβάνει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία είναι υπερβολικά ευαίσθητα στις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου γνωστών. Η υπεροξείδωση των λιπιδίων από αυτές, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της ακεραιότητας της μεμβράνης, η οποία διαταράσσει τη λειτουργία των κυττάρων και καταστρέφει την κινητικότητα του σπέρματος», σχολίασαν. Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι η αναθεώρηση της έρευνας δείχνει επίσης ότι το οξειδωτικό στρες μπορεί να προκαλέσει βλάβη και στο DNA των σπερματοζωαρίων.
Οι πολυφαινόλες και η δράση τους
Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι Ινδοί ερευνητές έδειξαν για πρώτη φορά σε μια μελέτη το 2017 ότι οι πολυφαινόλες μπορούν να επηρεάσουν τη διακοπή αυτού του ζημιογόνου βρόγχου ανατροφοδότησης.
«Η αντιοξειδωτική άμυνα έχει οριστεί ως μια πιθανή προσέγγιση για τη θεραπεία των αναπαραγωγικών ασθενειών και τη βελτίωση της γονιμότητας. Το 2017 αποδείχτηκε για πρώτη φορά ότι οι πολυφαινόλες που βρίσκονται σε σημαντικές ποσότητες εντός του σπερματικού πλάσματος δρουν ως φυσικά αντιοξειδωτικά», είπαν.
«Επίσης το είδος, η ποσότητα και η περίοδος των αντιοξειδωτικών διαφέρουν σημαντικά. Μερικοί ερευνητές μελέτησαν μερικά αντιοξειδωτικά, ενώ άλλοι άλλαξαν τη διάρκεια της θεραπείας ή χρησιμοποίησαν διαφορετικούς συνδυασμούς», ανέφεραν.
Περισσότερα δεδομένα υποστηρίζουν το πράσινο τσάι
Για τις πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού, τα στοιχεία είναι πιο επιτακτικά, ανέφεραν. Αυτό το συστατικό, με μακρά ιστορική χρήση, έχει μελετηθεί αρκετά ώστε οι συγχυτικοί παράγοντες σχεδιασμού της μελέτης, του μήκους κ.λπ., να έχουν την τάση να εξισορροπούν και να παρέχουν μια σαφέστερη εικόνα των πιθανών οφελών αυτών των συστατικών σε αυτόν τον τομέα.
Παραδείγματος χάριν, οι συγγραφείς σημείωσαν ότι «Μια μελέτη ζωικού μοντέλου που διεξήχθη από τον Awoniyi και συνεργάτες εξέτασε τη διαμόρφωση των ελευθερων ριζών οξυγόνου με τις πολυφαινόλες σε σπέρμα αρουραίου. Διαπίστωσαν ότι το συμπλήρωμα της πολυφαινόλης τσαγιού αύξησε σημαντικά τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Οι πολυφαινόλες έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν την υπεροξείδωση των λιπιδίων, την καρβονυλίωση πρωτεϊνών και τη βλάβη του DNA».
Ποιοι συνδυασμοί... κερδίζουν
Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι η έρευνα που ανέφεραν δείχνει πιθανούς συνδυασμούς των πολυφαινολών και θα μπορούσε να βελτιώσει τα αποτελέσματα στην υγεία του σπέρματος. Μεταξύ των συστατικών που ανέφεραν ως υποσχέσεις είναι τα εκχυλίσματα Rooibos (Aspalathous linearis) και το βότανο γονιμότητας Vitex Agnus castus, κοινώς γνωστό ως κέδρος.
«Απαιτείται ακόμη έρευνα όσον αφορά τον τύπο και την ποσότητα των πολυφαινολών που απαιτούνται για την επίτευξη του μέγιστου αποτελέσματος. Παρ’ όλο που οι πολυφαινόλες έχουν αποδείξει μεγάλη χρησιμότητα στη θεραπεία της ανδρικής και γυναικείας στειρότητας και την ανακούφιση του εμμηνορυσσιακού συνδρόμου, οι ακριβείς ενέργειες και ο μηχανισμός τους πρέπει να καθοριστούν. Σε μοριακό επίπεδο, οι πολυφαινόλες μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια συμπληρωματική θεραπεία για τη βελτίωση της γονιμότητας και τη θεραπεία της στειρότητας ή της σχετικής ασθένειας.
«Θα πρέπει επίσης να προσδιοριστεί ότι οι πολυφαινόλες ή τα σύνθετα εκχυλίσματά τους έχουν συμπληρωματικές επιδράσεις στη γονιμότητα. Επιπλέον, οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να συνδυάσουν πολυφαινόλες με διαφορετικά εκχυλίσματα ή βότανα για να καθορίσουν τις επιπτώσεις τους στην κινητικότητα του σπέρματος και το ποσοστό επιτυχούς εγκυμοσύνης ως βασικά αποτελέσματα», κατέληξαν.