MEN'S GUIDE

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ανδρόπαυση: αιτίες και συμπτώματα

Ο όρος εμμηνόπαυση είναι λίγο πολύ γνωστός και περιγράφει τις ορμονικές αλλαγές που βιώνουν οι γυναίκες μετά από κάποια ηλικία. Όμως λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στους άντρες και λέγεται ανδρόπαυση ή αλλιώς ανδρική εμμηνόπαυση.

Ως ανδρική εμμηνόπαυση περιγράφεται η σταδιακή μείωση της παραγωγής της ορμόνης τεστοστερόνης. Όπως διαβάσαμε στο medinova.gr, η ανεπάρκεια τεστοστερόνης, η ανεπάρκεια των ανδρογόνων στους ηλικιωμένους άνδρες και ο όψιμος υπογοναδισμός (λειτουργική ανεπάρκεια των γεννητικών αδένων) είναι πρόσθετοι όροι που χρησιμοποιούνται για να επισημάνουν αυτή την συγκεκριμένη φάση ζωής ενός άνδρα. Μερικά από τα συμπτώματα της ανδρικής εμμηνόπαυσης είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας της γήρανσης.

Αιτίες

Σταδιακά τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται σε όλη την ενήλικη ζωή. Πιο συγκεκριμένα, τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται περίπου 1% κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 30 ετών. Αν και τα μεμονωμένα επίπεδα τεστοστερόνης ποικίλλουν μεταξύ των ανδρών, μέχρι την ηλικία των 70 ετών, τα επίπεδα της τεστοστερόνης ενός άνδρα έχουν μειωθεί έως και 50%. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανεπεξέργαστων ιατρικών καταστάσεων, όπως η αποφρακτική υπνική άπνοια. Συνιστάται μια ενδελεχής ιατρική αξιολόγηση που θα διαφοροποιήσει τη διάγνωση.

Παράγοντες κινδύνου

Υπάρχουν κάποια αρχικά στοιχεία που συσχετίζουν την χαμηλή τεστοστερόνη με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και οστεοπόρωση. Η περαιτέρω κλινική έρευνα είναι απαραίτητη για να διαπιστώσει κανείς αν όντως διατρέχει κίνδυνο.

Με την πάροδο της ηλικίας και τη μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης, οι άνδρες κινδυνεύουν από απώλεια της οστικής πυκνότητας ή οστεοπόρωση. Αν και η οστεοπόρωση είναι κατά βάση μια «γυναικεία» πάθηση, περίπου 1 στους 8 άνδρες άνω των 50 ετών έχει επίσης οστεοπόρωση. Η χαμηλή οστική πυκνότητα με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο συχνών καταγμάτων, ειδικά στους καρπούς, τα ισχία, τη σπονδυλική στήλη και τα πλευρά. Η έρευνα έχει δείξει, επίσης, μία σύνδεση των χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης με αυξημένο κίνδυνο σκλήρυνσης των αρτηριών, της λεγόμενης αρτηριοσκλήρυνσης.

Συμπτώματα

Μερικοί άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι ασυμπτωματικοί. Αλλοι μπορεί να βιώσουν αλλαγές στη σεξουαλική τους λειτουργία. Η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και της γονιμότητας, λιγότερες στύσεις και συρρίκνωση των όρχεων. Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου ή αϋπνία μπορούν επίσης να εμφανιστούν. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί, επίσης, να είναι υπεύθυνα για την αύξηση του σωματικού λίπους, τη μειωμένη μυϊκή δύναμη και την απώλεια οστικής πυκνότητας. Οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν οίδημα ή ευαισθησία στο στήθος, απώλεια μαλλιών, εξάψεις και μειωμένα επίπεδα ενέργειας. Η ανδρόπαυση μπορεί να εκδηλωθεί και με την μείωση κινήτρων ή αυτοπεποίθησης, με κατάθλιψη και με δυσκολία συγκέντρωσης και μνήμης

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!