Σίγουρα γνωρίζεις πως αν είσαι υπέρβαρος αυξάνεις κατά πολύ την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών παθήσεων που μειώνουν το προσδόκιμο ζωής. Τι συμβαίνει όμως αν είσαι πολύ αδύνατος;
Μια επιστημονική έρευνα έρχεται να μας δείξει πως το να είναι κανείς υπερβολικά αδύνατος είναι το ίδιο επικίνδυνο με το να είναι υπέρβαρος, αφού και στις δυο περιπτώσεις το προσδόκιμο ζωής μειώνεται το ίδιο. Συγκεκριμένα η έρευνα υποστηρίζει πως τόσο οι άνθρωποι με παραπανίσια κιλά, όσο κι οι λιποβαρείς, έχουν μέχρι 4,5 χρόνια μικρότερο προσδόκιμο ζωής.
Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, οι παχύσαρκοι και οι πολύ αδύνατοι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όσον αφορά τη μακροζωία, σε σχέση με όσους έχουν κανονικό βάρος.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους, συσχετίζοντας τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) με το προσδόκιμο ζωής.
Όπως αναφέρουν στη μελέτη τους, μετά την ηλικία των 40 ετών τον μικρότερο κίνδυνο θανάτου από κάποια ασθένεια, άρα το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, έχουν οι άνθρωποι με κανονικό ΔΜΣ (δηλαδή από 18,5 έως 24,9).
Απ’ την άλλη, όσοι βρίσκονται στα δύο άκρα της κλίμακας (κάτω από 18,5 ή πάνω από 25), έχουν αυξημένο κίνδυνο να ζήσουν λιγότερο.
To ipop.gr, εξηγεί πως ο ΔΜΣ υπολογίζεται αν διαιρεθεί το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. Για παράδειγμα, κάποιος με βάρος 70 κιλά και ύψος 1,75 μέτρα έχει ΔΜΣ 22,8 (70 δια 1,75Χ1,75). Άνθρωποι με ΔΜΣ 25-30 θεωρούνται υπέρβαροι, άνω του 30 παχύσαρκοι, ενώ κάτω του 18,5 λιποβαρείς.
Οι ερευνητές στο κείμενο της μελέτης τους γράφουν ότι οι παχύσαρκοι άνδρες είχαν κατά μέσο όρο 4,2 χρόνια μικρότερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με όσους είχαν κανονικό βάρος, ενώ οι παχύσαρκες γυναίκες είχαν 3,5 χρόνια μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Για τους λιποβαρείς άνδρες το προσδόκιμο ζωής ήταν μικρότερο κατά 4,3 χρόνια, ενώ για τις λιποβαρείς γυναίκες κατά 4,5 χρόνια.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ένα παράδοξο: Οι άνθρωποι με ΔΜΣ 18,5 έως 21 είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, άρα και μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σε σχέση με όσους είχαν ΔΜΣ 21 έως 25.
Υπάρχουν επιστήμονες που κατά καιρούς έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσο ο ΔΜΣ είναι ένας ακριβής τρόπος εκτίμησης της υγεία ενός ανθρώπου, όμως, οι περισσότεροι συμφωνούν πως είναι η πιο απλή μέθοδος για να συσχετιστεί το βάρος με την υγεία.