Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sexual Medicine, αποκάλυψε ότι στους άνδρες που έπαιζαν video games για τουλάχιστον μια ώρα καθημερινά, τα ποσοστά πρόωρης εκσπερμάτισης ήταν σημαντικά χαμηλότερα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπαιζαν καθόλου.
Παρότι οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επαληθευτούν τα ευρήματά τους, η συγκεκριμένη μελέτη παραμένει σημαντική, καθώς είναι η πρώτη που εξετάζει τη σχέση της ενασχόλησης με τα video games με την πρόωρη εκσπερμάτιση.
Και ένας ειδικός, ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, Δρ. Πέτρος Δρέττας, σε άρθρο του planbemag.gr απαντά σε ερωτήσεις που σχετικά με την πρόωρη εκσπερμάτιση και τα ευρήματα της νέας έρευνας.
– Τι είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση και σε τι βαθμό απασχολεί τον ανδρικό πληθυσμό;
Πρόωρη εκσπερμάτιση αποκαλείται η εκσπερμάτιση, η οποία γίνεται σε διάστημα κάτω από το πρώτο λεπτό από την έναρξη της σεξουαλικής επαφής ή ακόμα και πριν τη διείσδυση.
Ωστόσο, πρόκειται για έναν στείρο ιατρικό όρο, με τη χρήση του οποίου δεν λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας τις άλλες παραμέτρους της σεξουαλικότητας ενός άνδρα, όπως π.χ. η ερωτική επιθυμία ή η ποιότητα της στύσης, καθώς επίσης και στοιχεία κοινωνικά και ανθρωπολογικά που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα.
Πρόκειται για την πιο συχνή σεξουαλική διαταραχή, αφού αφορά περίπου το 35-45% του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού.
– Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μόνο “μία”;
Όχι. Διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: στην πρόωρη εκσπερμάτιση τύπου 1 ή “διά βίου πρόωρη εκσπερμάτιση” και αφορά εκείνους τους άντρες που βιώνουν το πρόβλημα σε όλες τις ερωτικές τους επαφές, ανεξάρτητα από τη σύντροφο.
Η πρόωρη εκσπερμάτιση τύπου 2 υφίσταται όταν το πρόβλημα εμφανίζεται σε κάποια στιγμή της ζωής ενός άνδρα.
Όμως, πλέον, η ιατρική κοινότητα αρχίζει να δημιουργεί δύο νέες κατηγορίες:
Την πρόωρη εκσπερμάτιση, η οποία δεν είναι σταθερή – μεταβάλλεται ανάλογα με την/τον σύντροφο, τις συνθήκες της ερωτικής επαφής, ακόμα και την περίοδο της ζωής ενός άνδρα.
Η δεύτερη κατηγορία αναφέρεται στην αντίληψη του χρόνου εκσπερμάτισης. Πώς, δηλαδή, ο ίδιος ο άντρας αντιλαμβάνεται τον χρόνο και αν αυτό αποτελεί πρόβλημα. Για παράδειγμα, ένας άνδρας που εκσπερματίζει σε 10 λεπτά, αλλά η σύντροφός του χρειάζεται 20 λεπτά για να έρθει σε οργασμό, έχει πρόωρη εκσπερμάτιση ή όχι;
– Ποια είναι τα αίτια του προβλήματος αυτού και σε ποιες ηλικίες συναντάται συχνότερα;
Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής ενός άνδρα, έως και το τέλος. Οι αιτίες για την ύπαρξη ή την εμφάνιση της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι διαφορετικές, αναλόγως της μορφής της.
Μπορεί να έχει και γενετική βάση, ενώ ρόλο παίζουν προβλήματα όπως η στυτική δυσλειτουργία (για παράδειγμα, το 50% των ανδρών με πρόβλημα στύσης αναφέρει διαταραχές εκσπερμάτισης). Επίσης, μπορεί να ευθύνονται λοιμώξεις του ουροποιογεννητικού (π.χ. προστατίτιδα), ορμονικές διαταραχές (π.χ. διαταραχές του θυρεοειδούς), η έλλειψη τεστοστερόνης, συστηματικά νοσήματα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης), δερματικά ή ανατομικά προβλήματα του πέους ή, απλά, το έντονο άγχος.
– Και πώς συνδέεται η τακτική ενασχόληση με video games, με την αποφυγή της πρόωρης εκσπερμάτισης;
Η πρόσφατη μελέτη στο Journal of Sexual Medicine αναφορικά με τη σύνδεση των video games με την πρόωρη εκσπερμάτιση, δεν αποτελεί δυστυχώς μια νέα επαναστατική μέθοδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά μία ακόμα –μικρή μεν, αλλά υπαρκτή– επιβεβαίωση ότι η είσοδος στην εικονική πραγματικότητα σημαίνει έξοδο από την πραγματικότητα, τουλάχιστον αναφορικά με τη σεξουαλικότητα.
Η πιθανή εξήγηση των ερευνητών γι’ αυτό το εύρημα είναι ότι η ενασχόληση με video games διαταράσσει με κάποιον τρόπο τη λειτουργία του συστήματος ικανοποίησης (reward system) στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Οι gamers, δηλαδή, πρακτικά “εθίζονται” στην ντοπαμίνη (την ορμόνη του κεντρικού νευρικού συστήματος που σχετίζεται με την ικανοποίηση), η οποία παίζει σημαντικό ρόλο και στη διαδικασία της εκσπερμάτισης.
– Η συχνή ενασχόληση με video games μπορεί να αυξήσει τη σεξουαλική επιθυμία;
Στη μελέτη αυτή αναφέρεται ότι, πιθανότατα, οι άνδρες gamers να παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά ερωτικής επιθυμίας. Είτε μέσω του ίδιου μηχανισμού ντοπαμίνης, είτε μέσω κάποιου άλλου μηχανισμού, που μένει να ανακαλυφθεί.
Δυστυχώς, καθημερινά ολοένα και αυξάνεται το ποσοστό ιδιαίτερα των νέων ανδρών που αναφέρουν όχι μόνο καθυστέρηση, αλλά πλήρη αδυναμία εκσπερμάτισης κατά την ερωτική επαφή, ενώ δεν αναφέρουν κανένα απολύτως πρόβλημα στον αυνανισμό με χρήση video και social media. Στην περίπτωση αυτή, με την υπάρχουσα γνώση, μιλάμε για μια διαταραχή επιθυμίας, παρά για μία διαταραχή εκσπερμάτισης.
“Καλώς ήρθαμε στον κόσμο του YouTube!”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε πρόσφατο συνέδριο Ανδρολογίας…
– Πότε να απευθυνθούμε, λοιπόν, σε ειδικό και με ποιες προσδοκίες;
Η πρόωρη εκσπερμάτιση δεν είναι νόσημα – αν και μπορεί να υποκρύπτει κάποιο. Μετατρέπεται σε νόσημα, όταν επηρεάζει τη σεξουαλικότητά μας και την ποιότητα της ζωής μας.
Τότε μπορούμε –ή, πιο σωστά, “θα έπρεπε”– να μιλήσουμε με έναν ειδικευμένο γιατρό. Με την επιστημονική καθοδήγησή του, το μεγαλύτερο κομμάτι των ανδρών με πρόωρη εκσπερμάτιση θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα. Φαρμακευτική αγωγή, συμπεριφοριολογικές τεχνικές, αντιμετώπιση του υποκείμενου νοσήματος ή συνδυασμός όλων αυτών, είναι κάποιες από τις θεραπευτικές προτάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ας μην ξεχνάμε ότι το ανθρώπινο σώμα και μυαλό διαθέτουν απίστευτες ικανότητες, γεγονός που, πρακτικά, μπορεί να επηρεάσει όλα τα αντανακλαστικά μας προς τη θετική κατεύθυνση.