MEN'S GUIDE

Κάτι απλό μπορεί να τετραπλασιάσει τις πιθανότητες να τεκνοποιήσει ένας άντρας

Κάθε άνδρας θέλει να ξέρει πως έχει δυνατό και υγιές σπέρμα, αλλά ειδικά αν θέλετε να αποκτήσετε παιδί με τη σύντροφό σας, τότε θα βρείτε πολύ χρήσιμα τα πορίσματα μιας επιστημονικής έρευνας και θα υιοθετήσετε μια απλή συνήθεια, που σύμφωνα με την έρευνα, μπορεί ακόμα και να τετραπλασιάσει τη πιθανότητα να αποκτήσετε παιδί.

Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Aarhus της Δανίας και παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στη Βιέννη, ισχυρίζεται πως οι άνδρες που κοιμούνται νωρίς είναι ευκολότερο να τεκνοποιήσουν.

Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, η μελέτη εξέτασε το μοτίβο του ύπνου περίπου 100 εθελοντών ανδρών που επισκέπτονταν κλινικές γονιμότητας στη Δανία. Από τους συμμετέχοντες οι 48 είχαν υγιές σπέρμα και οι 56 είχαν χαμηλή ποιότητα σπέρματος.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι οι άνδρες που κοιμούνται νωρίτερα από τις 10.30 το βράδυ έχουν έως και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν καλύτερη ποιότητα σπέρματος, ενώ όσοι κοιμούνται οκτώ ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι, επίσης, πιο πιθανό να έχουν υγιές σπέρμα σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται λιγότερες από επτά ώρες.

Η έλλειψη ύπνου, μάλιστα, αποδείχθηκε ακόμα πιο επιβλαβής, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες που κοιμούνταν λιγότερες από επτά ώρες το βράδυ είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να έχουν κακή ποιότητα σπέρματος.

Ερμηνεύοντας τα ευρήματα της μελέτης, οι ειδικοί στον τομέα της γονιμότητας δηλώνουν πως τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί θα πρέπει να προσπαθήσουν να περιορίσουν τους περισπασμούς που ίσως κρατούν τους μέλλοντες γονείς ξύπνιους τα βράδια, όπως το να χαζεύουν στο κινητό ή να βλέπουν τηλεόραση μέχρι αργά.

Γεγονός είναι ότι ο ύπνος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών και των επιπέδων του στρες, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Επιπλέον, το στρες λόγω έλλειψης ύπνου μπορεί να προκαλέσει υπερδραστηριότητα στο ανοσοποιητικό σύστημα, που έμμεσα μπορεί να βλάψει και το σπέρμα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Hans Jakob Ingerslev, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Aarhus και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, εξέτασε μαζί με την ομάδα του και την ποιότητα του ύπνου, χωρίς, πάντως, να βρει κάποια σύνδεση μεταξύ των διαταραχών του ύπνου και της ποιότητας του σπέρματος.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!