MEN'S GUIDE

Πώς θα αυξήσεις την τεστοστερόνη σου στο γυμναστήριο

Ως ανδρογόνος ορμόνη, η τεστοστερόνη παράγεται κυρίως από τα κύτταρα Leydig που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές των όρχεων. Χωρίς την ορμόνη αυτή ένας άνδρας καθίσταται υπογόνιμος και επιπλέον μονίμως κουρασμένος, μελαγχολικός και χωρίς έντονη διάθεση για σεξ.

Η τεστοστερόνη θέλει πολλά κιλά

Ναι, είναι αλήθεια ότι ο όγκος της μυϊκής μάζας ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ασκήσεων, οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται άμεσα με την απόκριση των επιπέδων τεστοστερόνης στους όρχεις. Αυτές οι ασκήσεις απαιτούν μπάρα με κιλά και είναι κυρίως τα ημικαθίσματα, οι πιέσεις πάγκου και οι άρσεις θανάτου, μιας και εμπλέκουν με τον πιο σκληρό τρόπο πολλές μυϊκές ομάδες μαζί.

Ένας ακόμη παράγοντας που εμπλέκεται στη μεγαλύτερη απελευθέρωση τεστοστερόνης στο σώμα σου, είναι η ένταση και η διάρκεια μιας προπόνησης. Όπως αναφέρει η Dr. Amy Vivien Tanner, λέκτορας στην φυσιολογία της άσκησης στο βρετανικό πανεπιστήμιο Hertfordshire, «το βάρος των κιλών που σηκώνεις, ο αριθμός των επαναλήψεων και ο όγκος των μυών που διαθέτεις, αποτελούν ένα σίγουρο διαβατήριο για αυξημένη λειτουργία των όρχεών σου. Αλλά, δεν είναι απόλυτο ότι μόνο με τα βάρη θα καταφέρεις να πετύχεις υψηλά σκορ τεστοστερόνης», συμπληρώνει η Tanner.

Και το τρέξιμο βοηθά την κατάσταση

Σύμφωνα με έρευνες της επιστημονικής ομάδας του πανεπιστημίου Hertfordshire, το τρέξιμο είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη ανταπόκριση τεστοστερόνης συγκριτικά με το jogging στον ίδιο χρόνο, διότι πολύ απλά θα επιδοθείς σε υψηλότερης έντασης σωματική προσπάθεια.

«Σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα κι αν εμπλακεί ένας άνδρας, από κολύμπι και καλλισθενικές ασκήσεις ή ποδήλατο και πυγμαχία, τα πρωτόκολλα υπερτροφίας (κυρίως η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης με σύντομα χρονικά διαστήματα ανάπαυσης) θεωρούνται πιο πιθανά να προκαλέσουν ταχύτατη ροή της τεστοστερόνης σε σχέση με τα πρωτόκολλα αντοχής (χαμηλότερη ένταση και ρυθμός και μακρύτερος χρόνος ολοκλήρωσης της προπόνησης -βλέπε μαραθώνιος», γράφει η Tanner στην αναφορά της μελέτης.

Η τεστοστερόνη πολλαπλασιάζει και τη μυϊκή μάζα

Αν και πολλά στοιχεία δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης μετά την άσκηση δεν βοηθούν σε περαιτέρω αύξηση του μυϊκού όγκου, εντούτοις, στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια 60 λεπτών μετά την προπόνηση, το αίμα βράζει από τεστοστερόνη. Αμέσως μετά από αυτό το χρονικό όριο, το συκώτι διασπά την ορμόνη.

Εκεί είναι η κατάλληλη στιγμή να φας κάτι που να επιτρέψει στο σώμα σου να αναβολίσει την υπάρχουσα τεστοστερόνη και να τη διατηρήσει ανέπαφη στους μυς σου.

Πηγή: gr.askmen.com

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!