MEN'S GUIDE

Σου αρέσουν τα action video games; Έρευνες σου έχουν καλά νέα

Τα βιντεοπαιχνίδια και ειδικά τα video games δράσης, αμέτρητες φορές έχουν κατηγορηθεί από έρευνες, πως προκαλούν εθισμό, προωθούν τη βία, μειώνουν τη συγκέντρωση και ευθύνονται για την εμφάνιση προβλημάτων στη σωματική και ψυχική υγεία, αλλά υπάρχουν και έρευνες που έχουν αναδείξει και τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κανείς όταν παίζει βιντεοπαιχνίδια δράσης.

Και μπορεί η σύντροφός σου, οι φίλοι σου ή οι γονείς σου να σε... κράζουν πως παίζοντας αυτα τα παιχνίδια το μυαλό σου θα γίνει... σούπα, ωστόσο, όπως διαβάζουμε στο gr.askmen.com επιστημονικές έρευνες  υποστηρίζουν ότι παίζοντας action games, το μυαλό σου όχι απλά δεν γίνεται σούπα, αλλά αναβαθμίζει και τις λειτουργίες του.

«Παρατηρήσαμε ότι οι gamers έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται και να παρατηρούν ένα μεγάλο αριθμό αντικειμένων και εικόνων, που βοηθά τη βελτίωση της μνήμης τους», αναφέρει ο καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Princeton, Vikrath Bejjanki. «Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι το ''γιατί;''. Ποια είναι η μηχανική που επιτρέπει στους gamers να βελτιώνονται σε αυτό το ευρύ φάσμα οπτικής παρακολούθησης;».Με το αποτέλεσμα της έρευνας του Bejjaki και των συνεργατών του, οι gamers – και ειδικά για όσους προτιμούν τα action games- επιτέλους δικαιώνονται: «Τα action games ενισχύουν την ικανότητα μάθησης. Για να το πω πιο απλά, οι action gamers, μαθαίνουν πολύ πιο γρήγορα από τον υπόλοιπό κόσμο».

Για να μπορέσουν να υποστηρίξουν την έρευνα τους, οι επιστήμονες έκαναν το ακόλουθο πείραμα. Ζήτησαν από δύο γκρουπ-gamers και μη gamers- να παρατηρήσουν τις διάφορες κηλίδες που θα εμφανιζόντουσαν στην οθόνη, με τη συνοδεία ήχου σε διαφορετικές διαβαθμίσεις. Ακούγεται περίεργο σαν τεστ, αλλά μέσα από αυτό θα μπορούσαν να εξετάσουν την προσήλωση και την επεξεργασία της οπτικής πληροφορίας που θα δεχόντουσαν οι gamers. Το δεύτερο γκρουπ θα συμμετείχε στο ίδιο ακριβώς πείραμα, με τη διαφορά ότι απαρτιζόταν από gamers που παίζουν action games και από gamers που παίζουν strategy.Και τα δύο γκρουπς «έκλεισαν» 50 ώρες παιχνιδιού στο Call of Duty 2 και στο Unreal Tournament, για να παρατηρηθεί το ακόλουθο φαινόμενο: οι action gamers επεξεργάζονταν πιο γρήγορα τις πληροφορίες, όντας περισσότερο παρατηρητικοί από όσους συνηθίζουν να παίζουν strategy games. Ακόμη και εκείνοι που δεν έπαιζαν ηλεκτρονικά, μέσα από τα action gamers κατάφεραν να εντοπίσουν πιο γρήγορα τις κηλίδες, αναπτύσσοντας με αυτό τον τρόπο την παρατηρητικότητα τους.

Υπάρχουν όμως και οι δύσπιστοι. Όπως για παράδειγμα ο ερευνητής Walter Boot από το Πανεπιστήμιο της Florida, που υποστηρίζει ότι το πείραμα έχει ένα βασικό κενό: γνωρίζοντας ένας gamer ότι θα «εξεταστούν» οι δυνατότητές του πάνω στο παιχνίδι, προσπαθεί πιο σκληρά για να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα. Όμως ακόμη και αν προσπαθήσει κανείς να βρει τη λογική στη δήλωση του δρ. Boot, η άποψη του δεν επεξηγεί την υπεροχή των action gamers σε σχέση με όσους παίζουν strategy. Πόσο μάλλον εκείνων που δεν είχαν πιάσει ποτέ χειριστήριο στη ζωή τους και κατάφεραν να έχουν την ίδια ταχύτητα και παρατηρητικότητα με έναν «επαγγελματία» gamer.

Ίσως μέσα από τα πρωτότυπα σενάρια, τα λεπτομερή γραφικά και το interaction που συναντά ένας παίκτης στα open-world παιχνίδια, το μυαλό του να μπαίνει σε ακόμη μεγαλύτερη διαδικασία να επεξεργάζεται στοιχεία και να δέχεται πληροφορίες. Και ένα action game που αφήνει κάτι παραπάνω από ολοκληρωτικό πιστολίδι στον gamer, ακούγεται πολύ καλό deal για τον εγκέφαλό μας...

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!