Την παραίτησή του από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου υπέβαλε σήμερα ο Στάθης Λιβαθινός, ύστερα από καταγγελίες που είχαν κάνει σπουδαστές
Οι πρώτες πληροφορίες βγήκαν στο φως την Δευτέρα το απόγευμα, όταν και το protothema.gr μετέφερε πως παρά τις όποιες προσπάθειες έγιναν, δεν γεφυρώθηκε το χάσμα που είχε δημιουγηθεί ανάμεσα στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και κάποιους σπουδαστές της δραματικής σχολής της πρώτης θεατρικής σκηνής της χώρας οι οποίοι εξέφρασαν παράπονα για την συμπεριφορά του κατά την διάρκεια των μαθημάτων. Έτσι αναμενόταν άμεσα η ανακοίνωσης της παραίτησης.
Ο κ. Λιβαθινός επιβεβαίωσε τελικά τις πληροφορίες αυτές, μιλώντας στην Καθημερινή, την Τρίτη, σημειώνοντας πως σήμερα θα αποχαιρετήσει τους μαθητές του αλλά δεν πρόκειται να μπει σε διάλογο μαζί τους αναφορικά με τις αιτιάσεις που οδήγησαν στην παραίτησή του. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως όπως ο ίδιος αναφέρει στην Καθημερινή, αρνείται κατηγορηματικά τα όσα του καταλογίζουν οι σπουδαστές.
Η ανακοίνωση της παραίτησης
«ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Αγαπημένες μου μαθήτριες και αγαπημένοι μου μαθητές,
Μετά και την τελευταία σας άρνηση να συνεργαστείτε μαζί μου έστω για 2 ώρες την βδομάδα, ώστε να ολοκληρώσετε τον κύκλο των σπουδών σας, μέσα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, δεν μου μένει τίποτα άλλο από το να σας αποχαιρετήσω. Ζητώ και πάλι συγγνώμη αν τυχόν πλήγωσα κάποια ή κάποιον από σας – η όποια αυστηρότητά μου δεν έκρυβε τίποτα περισσότερο από έγνοια και αγωνία, ώστε να αποκτήσετε τα απαραίτητα εφόδια για τη μελλοντική σας πορεία στο θέατρο.
Χρειάστηκε πολύς κόπος και επιμονή χρόνων για να μπορέσω επιτέλους να δημιουργήσω αυτό το Τμήμα Σκηνοθεσίας στο οποίο βρίσκεστε σήμερα, αλλά και να διαθέτει η Σχολή του Εθνικού Θεάτρου τις υποδομές που διαθέτει. Κρατήστε μόνο τα καλά κι αλλάξτε το θέατρο. Σας ευχαριστώ για όλα, όπως και τη διευθύντρια της Σχολής, αλλά και όσους συναδέλφους με στήριξαν.
Καλή συνέχεια.
Στάθης Λιβαθινός»
Υπενθυμίζεται πως όλα ξεκίνησαν στη σκιά των συγκλονιστικών αποκαλύψεων σχετικά με τον μέχρι πρότινος καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη.
Μετά από μια πρώτη επιστολή συμπαράστασης των σπουδαστών της δραματικής σχολής του θεάτρου σε όλα θύματα βίας οποιαδήποτε μορφής και της γενικής καταγγελίας ότι και κάποιοι από τους ίδιους έχουν δεχτεί ανάλογες συμπεριφορές, άνοιξε ένας ευρύς διάλογος με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που πιθανόν να υπάρχουν στους κόλπους της. Τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου συνοψίστηκαν στην κοινή ανακοίνωση σπουδαστών – καθηγητών, που δημοσιεύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου.
«Οι σπουδαστές αναφέρθηκαν σε μεμονωμένα περιστατικά που αφορούσαν πρακτικές διδασκαλίας, όπου παρατηρήθηκε αυταρχική συμπεριφορά και, κατά τα λεγόμενα των σπουδαστών, χρησιμοποιήθηκαν μειωτικά, απαξιωτικά και ομοφοβικά σχόλια τα οποία τραυμάτιζαν την αξιοπρέπειά τους και δημιουργούσαν ένα κλίμα διακρίσεων και φόβου. Τα παράπονα αυτά εκφράστηκαν ανοιχτά, ενώπιον του συνόλου διδασκόντων και σπουδαστών. Η Σχολή έχει προχωρήσει ήδη στη διερεύνηση των περιστατικών που αναφέρθηκαν, ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα» αναφερόταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση ενώ γινόταν παράλληλα λόγος και για «αποκατάσταση του τραυματισμένου κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων».
Όπως προκύπτει από τις εξελίξεις κάποιες από τις καταγγελίες για αυταρχική συμπεριφορά σχετίζονταν με το πρόσωπο του Στάθη Λιβαθινού που έχει υπηρετήσει επί σειρά ετών το Εθνικό Θέατρο τόσο ως ηθοποιός – σκηνοθέτης όσο και ως καλλιτεχνικός διευθυντής του και δάσκαλος της δραματικής του σχολής.
Όλο το βιογραφικό του
Ο Στάθης Λιβαθινός γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Πέλου Κατσέλη. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου του Κρατικού Ινστιτούτου Θεάτρου της Ρωσίας στη Μόσχα (GITIS) τόσο στην Σκηνοθεσία, όσο και στην Υποκριτική Θεάτρου. Η διπλωματική του παράσταση στο έργο του Tom Stoppard Οι Ρόζενκραντς και Γκίλντενστερν πέθαναν βραβεύτηκε με το Βραβείο Κριτικών Θεάτρου της Μόσχας και παρουσιάστηκε στο θέατρο Mayakovsky το 1990. Παρέμεινε στο ρεπερτόριο του θεάτρου μέχρι το 2001. Στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής του καριέρας εργάστηκε ως ηθοποιός με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη (1981-1983). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα από τη Ρωσία σκηνοθέτησε παραστάσεις κλασικών και σύγχρονων συγγραφέων στα σημαντικότερα θέατρα της χώρας αλλά και του εξωτερικού. Ανάμεσα στα βραβεία που έχει λάβει είναι το βραβείο Νέων Δημιουργών από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου το 2000 για την σκηνοθεσία του στην παράσταση Φρεναπάτη του Τόνι Κούσνερ καθώς και το βραβείο Φώτος Πολίτης το 2002 για τις σκηνοθεσίες του. Στις πρόσφατες σκηνοθεσίες του συγκαταλέγεται η Ιλιάδα του Ομήρου που πραγματοποίησε διεθνή περιοδεία, η όπερα Aida του Τζιουζέπε Βέρντι στο θέατρο La Monnaie του Βελγίου και ο Αγαμέμνων του Αισχύλου στο Εθνικό Θέατρο της Κίνας. Από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Αύγουστο του 2019 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Στη διάρκεια της θητείας του ίδρυσε το πρώτο κρατικό Τμήμα Σκηνοθεσίας τριετούς φοίτησης, ικανοποιώντας ένα αίτημα δεκαετιών και εστίασε στην ανανέωση δομών και υποδομών του οργανισμού αναπτύσσοντας παράλληλα με τις παραγωγές ένα ευρύ πρόγραμμα κοινωνικών και εκπαιδευτικών δράσεων. Από τον Μάιο του 2018 είναι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης (UTE). ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ Από το 2001 έως το 2007 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου επί Διευθύνσεως Νίκου Κούρκουλου. Σε αυτό το πλαίσιο το 2001 ίδρυσε το Εργαστήριο Σκηνοθεσίας Θεάτρου στο Εθνικό Θέατρο. Το πρόγραμμα ξεκίνησε να αποδίδει επιτυχημένους «καρπούς» το 2004 όταν αποφοίτησαν οι πρώτοι πέντε νέοι σκηνοθέτες, οι πτυχιακές σκηνοθεσίες των οποίων εντάχθηκαν στο ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου τη θεατρική σεζόν 2004-2005. Από το 1995 έως το 1999 δίδαξε στη σχολή Καζάκου μία τάξη ηθοποιών, την οποία και οδήγησε στη διπλωματική της παράσταση το 1999 (Δωδέκατη Νύχτα). Έχει διδάξει Σκηνοθεσία και Υποκριτική κατόπιν προσκλήσεως μεταξύ άλλων στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στην Βοστόνη των Η.Π.Α., (2001-2003), στο Shanghai Arts Academy (2017), στο Yale University (2018) καθώς και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών (1997 – 1999). Εισηγητής στα Workshops Υποκριτικής στο Κέντρο Αρχαίου Δράματος στην Αθήνα (1991-1993 και 1997 – 2000), μετά από πρόσκληση της Ασπασίας Παπαθανασίου.