MEN'S GUIDE

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε άντρας για το ασφαλές μαύρισμα στον ήλιο

Αν και όλοι πια οφείλουν να γνωρίζουν τους κινδύνους που προκαλεί η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ειδικά όταν ζει σε μια μεσογειακή χώρα όπου η ηλιοφάνεια τους καλοκαιρινούς μήνες είναι έντονη, ο ετήσιος αριθμός ατόμων που αντιμετωπίζουν ηλιακά εγκαύματα, αποδεικνύει πως τελικά ελάχιστοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να είναι πραγματικά ασφαλείς όταν κάνουν ηλιοθεραπεία ή γενικά όταν εκτίθενται στον ήλιο για πολλές ώρες.

Για να επιτύχει κάποιος ασφαλές μαύρισμα χωρίς εγκαύματα θα πρέπει, σύμφωνα με τους δερματολόγους, να:

  • αποφεύγει την απευθείας έκθεση στον ήλιο 11.00 – 16.00,
  • απλώσει την αντιηλιακή κρέμα 30 λεπτά πριν βγει στον ήλιο, για να έχει το χρόνο να απορροφηθεί. 
  • χρησιμοποιεί πάντα αντηλιακό με δείκτη προστασίας >30 SPF και ανάλογα με τον τύπο δέρματος, να το ανανεώνει τουλάχιστον ανά δίωρο, αλλά και αφού βγει από το νερό ακόμη και αν το αντηλιακό είναι αδιάβροχο,
  • χρησιμοποιεί αντηλιακό όταν κάθεται κάτω από ομπρέλα ή δέντρο, καθώς τόσο η άμμος, όσο και η θάλασσα αντανακλούν πάνω από το μισό της ακτινοβολίας του ήλιου,
  • κάνει χρήση γυαλιών, καπέλου και μπλούζας με μακρύ μανίκι – πάντα όμως σε συνδυασμό με τη χρήση αντηλιακού,
  • κάνει χρήση αντηλιακών ευρέος φάσματος UVA+UVB

Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δείξουν όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο τύπο δέρματος, κόκκινα ή ξανθά μαλλιά, οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, ή έχουν εκτεθεί στο ηλιακό φως αρκετά, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία.

Διαλέξτε το κατάλληλο αντιηλιακό 

Σε μορφή κρέμας, γαλακτώματος, τζελ, σπρέι, stick ή balm, τα αντιηλιακά έχουν ένα σκοπό: να προστατεύσουν το δέρμα μας από τις υπεριώδεις ακτίνες και να του προσφέρουν ενυδάτωση.

  • Στα χείλη και γύρω από τα μάτια: Προτιμώνται τα stick και τα balm.
  • Στο πρόσωπο: Χρησιμοποιούνται κυρίως κρέμες και γαλακτώματα.
  • Στο σώμα: Εκτός από τα παραπάνω, χρησιμοποιούνται και λάδια, τα οποία όμως έχουν χαμηλό δείκτη προστασίας και συνιστώνται αφού θα έχετε μαυρίσει.
  • Στο κεφάλι: Για όσους άνδρες έχουν φαλάκρα, καλύτερα θεωρούνται τα αντιηλιακά σε μορφή σπρέι ή τζελ. 

Απλώστε τη σωστή ποσότητα αντιηλιακού 

Η συνιστώμενη δόση επάλειψης με αντιηλιακό που προτείνει ο Αμερικανικός Oργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων είναι 2 mg/cm2, που αντιστοιχεί περίπου σε 29 γρ. αντιηλιακού για να καλυφτεί όλο το σώμα. Πιο απλά, εσείς υπολογίστε ότι η απαιτούμενη ποσότητα για το πρόσωπο είναι 1/3 κουταλάκι ή όσο το μέγεθος ενός φουντουκιού. Αν υπερβάλετε στην ποσότητα, δεν θα σας προσφέρει κάτι περισσότερο, αν όμως βάλετε λιγότερη, δεν θα σας προστατεύσει επαρκώς.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!