MEN'S GUIDE

Η επιστήμη σου δίνει 5 καλούς λόγους για να κάνεις κρύα ντους

Μπορεί να έχεις ακούσει πως κάποιοι προτιμούν να κάνουν κρύα ντους όλο το χρόνο, καθώς θεωρούν πως αποκομίζουν κάποια σημαντικά οφέλη από αυτή τη συνήθεια και η αλήθεια είναι πως κάποιες έρευνες έχουν δείξει πως όντως τα κρύα ντους μπορούν να σου προσφέρουν κάποια μερικά θετικά στοιχεία.

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, είναι πολύ πιο εύκολο να δοκιμάσει κανείς να κάνει κρύο ντους ακόμα και σε καθημερινή βάση και ακολουθεί μια λίστα με τα οφέλη που μπορεί κανείς να αποκομίσει από αυτή την πρακτική.
 

Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Free Radical Biology and Medicine, ο κόσμος που κάνει συχνότερα κρύα ντους δείχνει να αρρωσταίνει πιο σπάνια και να δυναμώνει το ανοσοποιητικό.

Πέρα από αυτό, έχει ήδη αποδειχθεί πως το κρύο ντους μειώνει την πίεση και το στρες, βοηθώντας το δέρμα να αναπνέει καλύτερα.

Ανεβάζει την λίμπιντο και τα επίπεδα τεστοστερόνης

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Θρομβώσεων στην Μεγάλη Βρετανία, το κρύο νερό ανεβάζει την παραγωγή της τεστοστερόνης κάτι που σημαίνει πως και θα έχεις αυξημένη λίμπιντο και βελτίωση επιδόσεων στο σεξ, αλλά και θα... χτίσεις πιο εύκολα κορμί, αφού η τεστοστερόνη βοηθά πολύ στην ενίσχυση του μυικού σου συστήματος.

Το «φάρμακο» μετά την προπόνηση

Το κρύο νερό είναι ιδανικό για να σταματήσουν τα πιασίματα και οι φλεγμονές στους μύες, μετά την γυμναστική. Θα τονώσει το σώμα, θα επιταχύνει την σύσφιξη των μυών και θα επιταχύνει την κυκλοφορία του οξυγόνου από τους πνεύμονες στους ιστούς. Μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθά τους μυς να χαλαρώσουν, αποτρέποντας τον πόνο. Βελτιώνει επίσης την κυκλοφορία του αίματος στα καταπονημένα τμήματα του σώματος. Επιπλέον, μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019 έδειξε ότι βελτιώνει και την ενυδάτωση του οργανισμού, μειώνοντας γρήγορα τη θερμοκρασία του δέρματος και ολόκληρου του σώματος.

Αυξάνει τον μεταβολισμό

Όταν το σώμα εκτίθεται στο κρύο, ενεργοποιείται η παραγωγή του καφέ λίπους, το οποίο συνδέεται με το κάψιμο της ενέργειας στο σώμα. Όσο περισσότερο καφέ λίπος έχεις, τόσο περισσότερες θερμίδες καις κάθε δευτερόλεπτο και συνεπώς τόσο περισσότερα κιλά χάνεις. Όταν λοιπόν, ανεβαίνουν τα ποσοστά λίπους στο σώμα, ο μεταβολισμός επιταχύνει τη δράση του, καθώς αυξάνονται και η πίεση και η μέση θερμοκρασία.

Βελτιώνει την όψη των μαλλιών και της επιδερμίδας

Το ζεστό νερό έχει την τάση να αφυδατώνει το δέρμα, σε αντίθεση με το κρύο που «σφίγγει» την επιδερμίδα και τους πόρους, ενώ παράλληλα αποτρέπει και την απόφραξή τους από βρωμιές και φυσικά έλαια. Συγκεκριμένα το κρύο νερό... ισιώνει τα «λέπια» στην εξωτερική στοιβάδα του στελέχους της τρίχας και «παγιδεύει» στο εσωτερικό της υγρασία. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπει την ψαλίδα. Τα «λέπια» είναι λεπτές, επίπεδες συσσωρεύσεις κερατίνης, οι οποίες είναι τοποθετημένες η μία πάνω από την άλλη όπως τα κεραμίδια στις στέγες των σπιτιών. Ο ρόλος τους είναι να παρέχουν αδιάβροχη προστασία στα μαλλιά.

Το λούσιμο με κρύο νερό είναι επίσης «απαλό» για τα μαλλιά. Μπορεί ακόμα να συμβάλλει στην πρόληψη της τριχόπτωσης, καθώς διεγείρει και τονώνει τους θυλάκους των τριχών.

Επιπλέον, το κρύο νερό συσφίγγει τους πόρους και μειώνει την τοπική ερυθρότητα και τα πρηξίματα. Έτσι κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο νεανικό και ξεκούραστο, και με πιο ομοιόμορφο χρώμα.

Αν εξάλλου πάσχετε από κάποια δερματοπάθεια που προκαλεί έντονο κνησμό (φαγούρα), όπως η ψωρίαση και το έκζεμα, το κρύο ντους μπορεί να σας βοηθήσει, καταπραΰνοντας τη φλεγμονή, τον κνησμό και το πρήξιμο.

Extra tip: Αν πάλι σου φαίνεται αδύνατο το να λουστείς και να πλυθείς μόνο με κρύο νερό, ακόμα και όταν έχει καύσωνα, οι ειδικοί λένε πως μπορείς να πλυθείς κανονικά με χιλιαρό νερό και αρκεί να ξεπλυθείς για λίγα λεπτά στο τέλος του ντους με κρύο νερό για να αποκομίσεις τα παραπάνω οφέλη.

 

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!