MEN'S GUIDE

“Κακό” σπέρμα σημαίνει κακό σεξ; Μάθε γιατί αυτό είναι ένας ακόμη "μύθος"

Μια κοινή παρανόηση είναι ότι ένας άνδρας με ασθενές σπέρμα έχει μειωμένη σεξουαλική ικανότητα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της σεξουαλικής ικανότητας ενός άνδρα και του “κακού” σπέρματος.

Ειδικότερα, οι άνδρες με μικρό όγκο σπέρματος, χαμηλή συγκέντρωση και κινητικότητα σπερματοζωαρίων, μικρό συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων, ή περιορισμένο αριθμό ενεργών σπερματοζωαρίων, αν και είναι πιθανό να έχουν χαμηλότερη λίμπιντο λόγω κάποιων ορμονικών δαταραχών, πχ χαμηλότερης τεστοστερόνης, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως δεν μπορούν να έχουν μία φυσιολογική στύση και σεξουαλική ζωή.

Όπως μάλιστα αναφέρεται σε πολλές μελέτες, ακόμα και ένας άντρας με υψηλή λίμπιντο ή σεξουαλική ορμή μπορεί να έχει ένα “κακό” σπέρμα.

Την ώρα λοιπόν που το “κακό” σπέρμα δεν συνδέεται απαραίτητα με μία κακή ερωτική ζωή, πάμε να δούμε πώς το άγχος για τα προβλήματα γονιμότητας μπορεί εμμέσως να καταστρέψει τη σεξουαλική διάθεση και να δημιουργήσει προβλήματα στη στύση.

Μια γεμάτη υποχρεώσεις και ευθύνες καθημερινότητα, ένα υπερβολικά βεβαρυμμένο πρόγραμμα και αυξημένα επίπεδα άγχους, δημιουργούν προβλήματα στη λίμπιντο πολλών ανθρώπων στη σύγχρονη εποχή. Εάν τώρα σε όλα αυτά προστεθεί και η μάχη με μια ιατρική κατάσταση- όπως εν προκειμένω η υπογονιμότητα- το άγχος και η πίεση αυξάνονται κατακόρυφα.

Το άγχος της υπογονιμότητας μπορεί να καταστρέψει εντελώς τη σεξουαλική όρεξη κάποιου

Όταν κάποιος βρίσκεται υπό χρόνιο στρες, το σώμα του απελευθερώνει κορτιζόλη και τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης σημαίνουν χαμηλή σεξουαλική διέγερση. Στην περίπτωση αυτή, το σεξ, που κάποτε έμοιαζε με διασκεδαστική και ευχάριστη δραστηριότητα, είναι μια ακόμη υποχρέωση στη λίστα των εργασιών που εκκρεμούν.

Για κάποιον που αγωνίζεται με τα προβλήματα γονιμότητας, αυτό μπορεί να αποτελέσει μια σταθερή υπενθύμιση των προκλήσεών του με τη σύλληψη. Όταν η οικειότητα γίνεται αγγαρεία, στη μέση μιας ήδη αγχωτικής εμπειρίας, η επαναφορά στο φυσιολογικό είναι δύσκολη.

Ας δούμε κάποια βασικά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας άντρας για να μειώσει το άγχος το οποίο και είναι αυτό που καταστρέφει τη λίμπιντό του:

Το σεξ πρέπει να γίνει διασκεδαστικό και πάλι

Όταν οι ερωτικοί σύντροφοι κάνουν σεξ “απλά” επειδή το θέλουν, το σεξ είναι συναρπαστικό, αυθόρμητο και ρομαντικό. Εν αντιθέσει, το σεξ “με πρόγραμμα” σε ζευγάρια με θέματα υπογονιμότητας με συνεχή πίεση για να κάνουν παιδί σταδιακά μπορεί να γίνει λιγότερο συναρπαστικό, αυθόρμητο και ρομαντικό.

Και παρόλο που πιστεύεται ότι μόνο οι γυναίκες παλεύουν με αυτό, έχουν και οι άντρες δυσκολίες. Πολλοί άνδρες με θέματα υπογονιμότητας, λένε ότι ανησυχούν επειδή έχουν στυτική δυσλειτουργία. Έχουν περιστασιακή στυτική δυσλειτουργία, λόγω στρες ή λόγω του ότι η σύντροφός τους έχει ωορρηξία και πρέπει να κάνουν σεξ εκείνη την ώρα. Και αυτό είναι μεγάλη πίεση.

Οι άνδρες όταν υπάρχει μια «έκτακτη» ανάγκη και πιέζονται να τους έρθει στύση, μπορεί να δυσκολεύονται γιατί η διαδικασία δεν είναι αυθόρμητη και φυσική. Για να σταματήσει το σεξ να μοιάζει με καταναγκαστικό ραντεβού, πρέπει να μην σχετίζονται όλα με το μωρό και τη γονιμότητα.

Το ζευγάρι πρέπει να κάνει σεξ επειδή το απολαμβάνει σαν πράξη, επειδή απολαμβάνει ο ένας τον άλλο, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει αφιέρωση λίγο περισσότερου χρόνου προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη όρεξη και διάθεση.

Ο ρόλος της σεξουαλικής θεραπείας

Πολλοί ειδικοί συνιστούν επίσης σεξουαλική θεραπεία σε υπογόνιμα ζευγάρια. Είναι μια πολύ ενεργή συμπεριφορική και γνωστική διαδικασία για τα ζευγάρια ώστε να επανέλθει η μεταξύ τους οικειότητα, καθώς περνούν όλο αυτό. Η εξέταση μιας διάγνωσης υπογονιμότητας είναι βέβαιο πως αποτελεί ένα βαρύ συναισθηματικό βάρος για την ψυχολογία του άντρα.

Ειδικά όταν κάποιος έχει από μικρός προγραμματιστεί για τη δημιουργία μιας οικογένειας, ενδέχεται και να φέρει αισθήματα ενοχής, αποτυχίας και ανεπάρκειας, ακόμη και να κατηγορεί τον εαυτό του. Σε κάθε περίπτωση, τα ζευγάρια θα πρέπει να αναζητούν συμβουλές, μεμονωμένα ή μαζί, για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών παραμέτρων που συνοδεύουν το άγχος της υπογονιμότητας.

Ένα διάλειμμα είναι απαραίτητο

Αν ένα ζευγάρι έχει δοκιμάσει διάφορους τρόπους για να αποκτήσει παιδί (όπως για παράδειγμα σπερματέγχυση, για ήπιες διαταραχές της ανδρικής γονιμότητας, ή εξωσωματική γονιμοποίηση, που ενδείκνυται για το ασθενές σπέρμα) και αισθάνεται απογοήτευση με το αρνητικό αποτέλεσμα, ίσως θα πρέπει να κάνει μια παύση ( εφόσον δεν υπάρχει η πίεση του χρόνου και είναι οκ από το γιατρό) από τη διαδικασία προσπάθειας σύλληψης μωρού. Αξίζει τον κόπο το ζευγάρι να απέχει πχ έναν μήνα από την προσπάθεια, προκειμένου να προστατέψει τη σεξουαλική του ζωή και τη σχέση του, να αφουγκραστεί και να διαχειριστεί καλύτερα τα συναισθήματα του.

Σε αυτό το διάστημα, και όχι μόνο σε αυτό το διάστημα, αλλά και γενικά, ένας άντρας μπορεί να υιοθετήσει κάποιες απλές συνήθειες προκειμένου να βελτιώσει το σπέρμα αλλά και τη διάθεσή του.

Για παράδειγμα:
Εύρεση χρόνου για άσκηση

Η άσκηση (όχι η υπερβολική άσκηση) μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του άγχους και να ενισχύσει τη σεξουαλική ορμή. Επιπλέον, στη διαχείριση του άγχους μπορούν να βοηθήσουν οι ασκήσεις αναπνοής λόγως της φυσικής ενίσχυσης των ορμονών που βοηθούν στο αίσθημα της χαλάρωσης. Όταν κάποιος είναι πιο χαλαρός, είναι πολύ ευκολότερο να σταματήσει να σκέφτεται για μια στιγμή τη γονιμότητά του του προκειμένου να απολαύσει ποιοτικό χρόνο με τη σύντροφό του.

Διατροφή 

Δεν χρειάζεται φυσικά να πούμε πως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ δεν αποτελούν συμμάχους. Θα εστιάσουμε όμως στη διατροφή. Υπάρχουν τροφές που όχι μόνο δυναμώνουν και βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος αλλά αυξάνουν τη λίμπιντο αλλά και τη σεξουαλική απόδοση. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δεν κάνει καλό μόνο στη συνολική υγεία αλλά και στο σπέρμα.

Επίσης, τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε πολλούς τύπους προϊόντων έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την υγεία του σπέρματος κάτι το οποίο δεν κάνουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορούν να το βλάψουν.

Ακολουθούν 15 super foods για το σπέρμα και όχι μόνο:

  • Αυγά
  • Σπανάκι
  • Μπανάνες
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Σπαράγγια
  • Μπρόκολο
  • Ρόδια
  • Καρύδια
  • Σκόρδο
  • Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο (στρείδια)
  • Καρότα
  • Μούρα Goji
  • Σπόροι κολοκύθας

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!