MEN'S GUIDE

Μια νόσος του στόματος συνδέεται με τη στυτική δυσλειτουργία

Η σταδιακή και συστηματική αύξηση των ανδρών που εμφανίζουν στυτικές δυσλειτουργίες έχει ωθήσει τους επιστήμονες να προσπαθούν να εντοπίσουν όλους τους παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση αυτών των προβλημάτων.

Η σύγχρονη επιστήμη, εκτιμά πως τόσο ψυχολογικοί αλλά και βιολογικοί παράγοντες συντελούν στην εμφάνιση στυτικών δυσλειτουργιών και μάλιστα μια νόσος του στόματος συχνά συνδέεται με τα προβλήματα στύσης ενός άντρα.


Ο λόγος για την λεγόμενη περιοδοντική νόσο, που ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Όπως διαβάζουμε σε άρθρο του askitis.γρ η Περιοδοντική Νόσος (Π.Ν.), είναι μια χρόνια στοματική βακτηριακή φλεγμονή, η συχνότητα της οποίας κυμαίνεται από 20% έως 50% στο γενικό πληθυσμό, καταστρέφει τον συνδετικό ιστό των δοντιών και βαθμιαία μπορεί να οδηγήσει σε απώλειά τους και μείωση της ικανότητας μάσησης αλλά και λεκτικής προφοράς του ατόμου.

Η Στυτική Δυσλειτουργία (Σ.Δ.), η οποία εμφανίζεται σε άντρες όλων των ηλικιών, χαρακτηρίζεται από την αδυναμία να επιτευχθεί ή να διατηρηθεί επαρκής στύση για ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της σχέσης ενός ζευγαριού. Η Σ.Δ. διακρίνεται σε δύο, κυρίως, τύπους: την οργανική και την ψυχογενή.

Στο άρθρο ο Βασιλειάδης Ηλίας (Ψυχολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΨΣΥ) επισημαίνει πως τόσο τα παλαιότερα όσο και τα πιο σύγχρονα δεδομένα επιδημιολογικών ερευνών έχουν εντοπίσει συσχέτιση ανάμεσα στην Π.Ν. και τη Σ.Δ. Η συσχέτιση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι και οι δύο παθήσεις έχουν πολλούς κοινούς προγνωστικούς παράγοντες κινδύνου όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η χρήση ουσιών όπως ο καπνός και το αλκοόλ.

Ανασκόπηση 5 μελετών με συνολικά 213.076 συμμετέχοντες, η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2019 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sexual Medicine, παρουσίασε συγκεντρωτικά τα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί έως τώρα για τη συσχέτιση της περιοδοντικής νόσου και της στυτικής δυσλειτουργίας:

  • Η Περιοδοντική Νόσος συμβάλλει στην ενδοθηλιακή δυσλειτουργία των αγγείων.
  • Οι ασθενείς με Περιοδοντική Νόσο είχαν 2,85 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με Στυτική Δυσλειτουργία.
  • Η Περιοδοντική Νόσος συσχετίστηκε και με τη μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!