MEN'S GUIDE

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε αν σκοπεύετε να αθληθείτε έξω ενώ κάνει κρύο

Καθώς η εορταστική περίοδος πλησιάζει πολλοί μπορεί να εκδράμουν σε βουνά και μέρη με... πολικές θερμοκρασίες, ενώ ήδη ο υδράργυρος έχει πάρει την κατιούσα παντού. Τί θα σας συμβεί όμως αν αποφασίσετε να προπονηθείτε και να γυμναστείτε στην ύπαιθρο ενώ επικρατεί κρύο;

 Η άσκηση στο ψύχος του χειμώνα έχει πολλά οφέλη αλλά και κινδύνους και θα πρέπει κανείς να γνωρίζει τι ακριβώς μπορεί να του συμβεί όταν κάνει  γυμναστική σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και πως μπορεί να προστατευτεί από τους όποιους κινδύνους.

Η πολύωρη έκθεση στο ψύχος ενδέχεται να επιφέρει βλάβες στην υγεία σας όπως:

Επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας: Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν στένωση στα αιμοφόρα αγγεία και συνεπώς δυσκολία στην κυκλοφορία του αίματος. Όπως εξηγεί ο Δρ. Beth Frates του Δικτύου Έρευνας για τα εγκεφαλικά επεισόδια και Αποκατάστασης Spaulding του Harvard «όταν απαιτείται εντονότερη λειτουργία της καρδιάς, χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο και μεγαλύτερη ροή αίματος. Σε περίπτωση που οι αρτηρίες αδυνατούν να ανταποκριθούν λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, αθηροσκλήρωσης (ύπαρξης βλαβών στα τοιχώματα των αρτηριών που ονομάζονται αθηρώματα) είτε και των δύο παραπάνω αιτιών, τότε κινδυνεύουμε από επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας έως και καρδιακή προσβολή».

  • Μυικοί τραυματισμοί: Η στένωση των αιμοφόρων αγγείων εξαιτίας του ψύχους μπορεί να εμποδίσει το οξυγόνο να φτάσει στους μυς, εμποδίζοντας τους να παραμένουν ζεστοί και εύκαμπτοι, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση ή και τον τραυματισμό τους.
  • Υποθερμία: Πρόκειται για την κατάσταση κατά την οποία το σώμα χάνει θερμότητα πιο γρήγορα από ό,τι παράγει, με ενδεχόμενη την πρόκληση εμφράγματος, βλάβης στο ήπαρ ή τους νεφρούς ή και χειρότερα εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας του σώματος.
  • Ατυχήματα: Σε περίπτωση ολισθηρού δαπέδου λόγω πάγου ή χιονιού, ενέχει ο κίνδυνος τραυματισμού από πτώση π.χ. κάταγμα.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως το υπερβολικό ψύχος δύναται να προκαλέσει βλάβη στους ιστούς του δέρματος (κρυοπάγημα).

Οφέλη κρύου

Παρά τους κινδύνους, η άσκηση στο κρύο μπορεί να προσφέρει οφέλη που δεν βρίσκει κανείς σε ζεστές μέρες. Πέρα από τη συμβολή της στη βελτίωση της διάθεσης, η άσκηση σε χαμηλές θερμοκρασίες βοηθά και στο πρόβλημα των κιλών, ενεργοποιώντας τον καφέ λιπώδη ιστό, υπεύθυνο για την καύση θερμίδων.

Πριν βγείτε για άσκηση στο κρύο

  • Ελέγξτε το δελτίο καιρού: Όπως συνιστά και ο Δρ. Frates, αποφύγεται την υπαίθρια άσκηση αν η θερμοκρασία έξω είναι 0° C ή χαμηλότερη.
  • Επιλέξτε τη σωστή ώρα: Σε αντίθεση με το καλοκαίρι, τον χειμώνα οι ασκήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται την πιο ζεστή ώρα της ημέρας, γύρω περίπου στην ώρα του μεσημεριανού.
  • Προστατέψτε το δέρμα, τα χείλη και τα μάτια σας: Παρά το κρύο, οι υπεριώδεις ηλιακές ακτινοβολίες παραμένουν βλαβερές κατά την υπερέκθεση. Χρησιμοποιήστε κάποια αντιηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30. Χρησιμοποιείστε κάποιο προϊόν με αντιηλιακή προστασία για τα χείλη και, φυσικά, μην ξεχνάτε τα γυαλιά ηλίου.
  • Ντυθείτε ζεστά με πολλά ρούχα: Αποφύγετε τα βαμβακερά και προτιμήστε αθλητικά ρούχα. Μην ξεχνάτε καπέλα, γάντια και χοντρές κάλτσες· χάνουμε θερμότητα από το κεφάλι, τα χέρια και τις παλάμες μας, καθώς επίσης τα πόδια και τις πατούσες.
  • Προθερμανθείτε: Ανεξαρτήτως καιρού, μια καλή προθέρμανση είναι απαραίτητη ώστε η καρδιά να αντεπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις της εκγύμνασης και οι μυς να οξυγονωθούν και αιματωθούν επαρκώς. Επί παραδείγματι, όπως προτείνει και ο Dr. Frates, μια πεντάλεπτη προθέρμασνη πριν από την εικοσάλεπτη γυμναστική είναι υπεραρκετή.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι: Πιείτε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκησή σας αφού, πάρα το ψύχος, η εφίδρωση και η απώλεια υγρών από το σώμα παραμένει.
  • Μην ξεχνάτε: το σώμα μας στέλνει σημάδια όταν υπάρχει πρόβλημα με τη θερμοκρασία του όπως ρίγη, πόνοι στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή ή αίσθημα κόπωσης και κανείς δεν πρέπει να τα αγνοεί.

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!