MEN'S GUIDE

Έρευνα εντόπισε τα οφέλη του να βγαίνεις για ποτάκια με τους φίλους σου

Αν αναζητάς μια ακόμη δικαιολογία για να πείσεις τη σύντροφό σου ή οποιονδήποτε άλλο, πως πρέπει να βγεις για ποτάκια με τους φίλους σου, μια νέα έρευνα έρχεται να σου δώσει ένα ακόμη όπλο στην φαρέτρα σου, αφού εντόπισε πως μια τέτοια συνήθεια έχει πολλαπλά οφέλη να σου προσφέρει μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά ή ακόμα και μετά από εντατική προπόνηση!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το gr.askmen.com μια έρευνα του πανεπιστημίου Bangor στη Μεγάλη Βρετανία, εντόπισε πως καμιά κρυοθεραπεία, κανένα μασάζ και καμιά τεχνική χαλάρωσης δεν μπορεί να είναι πιο αποδοτική στο να χαλαρώσεις και να επαναφέρεις τον οργανισμό σου σε ομαλή λειρουργία μετά από μια απαιτητική ημέρα, όσο το να δεις τους κολλητούς σου, στο αγαπημένο σου μπαρ και να πιείτε τα ποτά σας ή να πάτε για φαγητό.

Αυτό που στην πραγματικότητα εξηγεί η μελέτη είναι πως η αναλογία των ορμονών τεστοστερόνης με κορτιζόλη λειτουργεί ως καλός δείκτης συστηματικής ανάκαμψης (όσο υψηλότερη είναι η αναλογία αυτή, τόσο καλύτερα). Και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η κοινωνική συναναστροφή με άτομα που συμπαθείς, σε ένα οικείο περιβάλλον. «Η μετάβασή σου μετά από κάτι που απαιτεί πνευματική ή σωματική προσπάθεια βοηθά τόσο την αποκατάσταση όσο και την μελλοντική σου απόδοση» τονίζει ο καθηγητής φυσιολογίας Christian Cook.

«Μια από τις βασικές αρχές της Βιολογίας σχετίζεται με τις επιδράσεις της φυσιολογίας του στρες. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της κοινωνικής επαφής βοηθούν τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, μετατοπίζουν αυτή του νευρικού συστήματος και απελευθερώνουν ορμόνες όπως η οξυτοκίνη και η αγγειοπιεστίνη, που έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτό που είναι ακόμα πιο τρελό είναι ότι η ωκυτοκίνη βοηθά την καρδιά σου να λειτουργεί ακόμη καλύτερα» τονίζει με τη σειρά της η Kelly McGonigal (Ph.D.).

Κλείνοντας, η μελέτη αναφέρει πως όλα αυτά μπορούν να έχουν ακόμη μεγαλύτερη επίδραση σε ένα πολύ χαλαρό περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!