MEN'S GUIDE

Μάθε τί είναι το σύνδρομο POIS που εμφανίζουν κάποιοι άντρες μετά το σεξ

Το Σύνδρομο Μετα-Οργασμικής Νόσου (Post-Orgasmic Illness Syndrome) ή POIS, είναι μια σπάνια ασθένεια που παρουσιάζεται στους άνδρες αμέσως μετά την εκσπερμάτιση και εμφανίζει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.

Η πρώτη περίπτωση της χρόνιας αυτής διαταραχής τεκμηριώθηκε το 2002, ωστόσο, περισσότεροι από 50 ασθενείς έχουν εμφανιστεί από τότε σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι πάσχοντες μπορεί να βιώσουν ένα μείγμα υψηλών πυρετών, εφίδρωσης και κνησμού στα μάτια.

Εκτός από την πρόκληση των σωματικών συμπτωμάτων -που μιμούνται ένα κοινό κρυολόγημα ή μια αλλεργική αντίδραση, όπως ρινική συμφόρηση, ακραία κόπωση και αδυναμία- η ασθένεια μπορεί επίσης να εκδηλωθεί με ένα συνδυασμό ψυχικών συμπτωμάτων όπως μειωμένη συγκέντρωση και ευερεθιστότητα.

Δεδομένης της σπανιότητάς της, οι εμπειρογνώμονες υποπτεύονται ότι η νόσος δεν αναφέρεται σχεδόν καθόλου από τους πάσχοντες και πιθανότατα μπορεί να είναι πιο διαδεδομένη από ό, τι είχε υποτεθεί αρχικά.

Σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να αποκαλυφθούν «οι επιπτώσεις, η παθοφυσιολογία και η θεραπεία αυτής της εξουθενωτικής κατάστασης».

Λόγω της έλλειψης μελετών για το Σύνδρομο Μετα-Οργασμικής Νόσου, η κύρια αιτία του παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστη.

Ωστόσο, οι ειδικοί υποψιάζονται ότι μια αλλεργία του σπέρματος σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη θα μπορούσε να είναι η αιτία.

Αυτό θα προκαλούσε στη συνέχεια μια αυτοάνοση αντίδραση στο σώμα, η οποία θα μπορούσε να εξηγήσει τα συμπτώματα που μοιάζουν με αλλεργία και που μερικοί ασθενείς βιώνουν.

Μια δεύτερη υπόθεση είναι ότι ορισμένοι από τους πάσχοντες άνδρες έχουν μια υποκείμενη κατάσταση που επηρεάζει τους ενδογενείς υποδοχείς οπιοειδών, οι οποίες περιλαμβάνουν και τις ενδορφίνες.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Translational Andrology and Urology, υπάρχουν δύο τύποι POIS: ένας πρωτεύων τύπος που εκδηλώνεται σε έφηβους άνδρες και ένας δευτερεύων τύπος που αρχίζει αργότερα στη ζωή.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 87% των 45 πασχόντων ανδρών που εξετάστηκαν άρχισαν να εμφανίζουν τα συμπτώματα του Συνδρόμου εντός 30 λεπτών από την στιγμή της εκσπερμάτισης.

Δεν υπάρχουν ακόμη γνωστές θεραπείες για το Σύνδρομο Μετα-Οργασμικής Νόσου, αλλά μέχρι σήμερα οι πάσχοντες έχουν υποβληθεί σε συμπτωματική θεραπεία με αντιισταμινικά, εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και βενζοδιαζεπίνες.

Ωστόσο, μέχρι να υπάρξει περαιτέρω έρευνα για την αρχική αιτία της νόσου, δεν μπορεί να εντοπιστεί και η κατάλληλη θεραπεία.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!