MEN'S GUIDE

Νέα έρευνα έχει πολύ κακά νέα για τη σεξουαλική ζωή των ανδρών στην Ελλάδα

Μια νέα έρευνα που έγινε σε άνδρες ηλικίας 18 έως 70 ετών στην Ελλάδα, καταγράφει κατακόρυφη μείωση στην ερωτική επιθυμία ειδικά των νεαρών ανδρών, ενώ ανάλογα είναι τα πορίσματα και μιας πρόσφατης έρευνας στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του iatropedia.gr σε… ελεύθερη πτώση βρίσκεται η ερωτική επιθυμία των νεαρών ανδρών στην Ελλάδα, καθώς σχεδόν τέσσερις στους δέκα κάνουν σεξ περιστασιακά και άλλοι τρεις στους δέκα περιορίζονται σε μία ή το πολύ δύο σεξουαλικές επαφές την εβδομάδα.

Κύριες αιτίες γι’ αυτό ως φαίνεται είναι τα οικονομικά προβλήματα που έχουν επανεμφανιστεί δυναμικά (και) στη χώρα μας, καθώς και η επικαιρότητα που κατά κοινή παραδοχή είναι γεμάτη αρνητικές ειδήσεις.

Αντιθέτως, οι μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες δείχνουν πιο ανθεκτικοί σε όσα συμβαίνουν, με αποτέλεσμα να είναι σεξουαλικώς πιο δραστήριοι από τους νέους!

Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από πρόσφατη έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών. Σε αυτήν συμμετείχαν 2.000 άνδρες, ηλικίας 18 έως 70 ετών.

Όπως έδειξε η έρευνα, η ερωτική επιθυμία των νεαρών ανδρών είναι πολύ μειωμένη. Το 37% των ερωτηθέντων ηλικίας 18-25 ετών δήλωσαν ότι δεν κάνουν σεξ κάθε εβδομάδα. Επιπλέον, το 33% είπαν πως περιορίζονται σε 1 ή 2 επαφές εβδομαδιαίως. Τα αντίστοιχα ποσοστά στους άνδρες ηλικίας 50-70 ετών ήταν 15% και 32%.

Οι ερωτηθέντες απέδωσαν την μείωση της ερωτικής επιθυμίας τους σε γεγονότα με τα οποία καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι. Ειδικότερα, στο ερώτημα «τι επηρεάζει αρνητικά την ερωτική σας διάθεσης»:

  • Το 57% είπαν η οικονομική κρίση
  • Το 52% είπαν η επικαιρότητα
  • Το 44% απάντησαν το κίνημα #metoo
  • To 41% είπαν ο πόλεμος στην Ουκρανία
  • Το 33% είπαν η πανδημία

Σε όλη τη Δύση

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι νεαροί Έλληνες που δείχνουν να επηρεάζονται αρνητικά από τα δυσάρεστα γεγονότα της εποχής μας. Η μειωμένη ερωτική επιθυμία ως φαίνεται είναι φαινόμενο γενικότερα των δυτικών κοινωνιών. Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνει πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Όπως έδειξε, σχεδόν ένας στους τρεις άνδρες ηλικίας 18 έως 24 ετών αναφέρει μηδενική σεξουαλική δραστηριότητα κατά το προηγούμενο έτος.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ 2000-2002 και 2016-2018 η σεξουαλική αδράνεια κατά το τελευταίο έτος αυξήθηκε από το 19% στο σχεδόν 31% στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Στις γυναίκες ίδιας ηλικίας, η σεξουαλική αδράνεια παρουσίασε μικρή αύξηση (από 15% σε 19%) κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Περισσότερες πιθανότητες να έχουν χάσει την ερωτική επιθυμία τους διαπιστώθηκε ότι έχουν:

  • Οι άγαμοι
  • Οι άνεργοι
  • Οι χαμηλού εισοδήματος άνδρες

Γιατί φθίνει η ερωτική επιθυμία

«Η πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες κατά τα τελευταία 40 χρόνια, είτε αυτές είναι τα αντισυλληπτικά χάπια, είτε οι εφαρμογές όπως το Tinder και το Grindr, έχει ανοίξει νέες προοπτικές και δυνατότητες. Καθώς η σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του 1970 ωρίμασε, οι κοινωνικές συμβάσεις άλλαξαν οδηγώντας στην αυξημένη αποδοχή της ομοφυλοφιλίας, των διαζυγίων, του προγαμιαίου σεξ και των εναλλακτικών μορφών ερωτικών σχέσεων όπως ο πολυερωτισμός και η ανταλλαγή συντρόφων», σχολιάζει ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Και προσθέτει: «Οι άνθρωποι κάνουν λιγότερο σεξ και η μείωση αυτή είναι περισσότερο ορατή μεταξύ των νεότερων και κυρίως των ανδρών. Η τάση αυτή φαίνεται να σχετίζεται περισσότερο με το διαδίκτυο και τις εφαρμογές γνωριμιών, παρά με την ηθική, τον φόβο εγκυμοσύνης ή την εύκολη πρόσβαση στην πορνογραφία».

Αντίστοιχα, οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την μελέτη στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι «στον δυτικό κόσμο ως φαίνεται είναι δυσκολότερο για ένα τμήμα του πληθυσμού να καθιερώσει τον εαυτό του μέσα στην κοινωνία, την αγορά εργασίας και ίσως και στην ερωτική “αγορά”».

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!