MEN'S GUIDE

Έρευνα εντόπισε τί συμβαίνει στους άντρες μετά από μια μακροχρόνια σχέση

Όποιος άντρας έχει βιώσει μια μακροχρόνια σχέση πιθανά έχει ζήσει και μια σταδιακή... εξασθένιση του πάθους στο κρεβάτι. Κάποιοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο η σεξουαλική ζωή με το ταίρι τους να γίνεται από σπάνια μέχρι ανύπαρκτη. Μήπως αυτό είναι μύθος; Μια έρευνα έρχεται να πει πως ίσως δεν είναι μύθος.

Σύμμια έρευνα που διεξήγαγαν τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια του Sunderland και του Worcester, αναφέρει ότι οι άντρες που βρίσκονται σε μακροχρόνια σχέση (και γάμο), έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από όσους είναι single.

Για την έρευνα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δείγματα από τους σιελογόνους αδένες 76 ετεροφυλόφιλων ανδρών, ηλικίας από 18 μέχρι 39 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο διαφορετικά γκρουπ, ανάλογα με τη σχέση που διατηρούσαν στη ζωή τους. Η πρώτη ομάδα ήταν οι ελεύθεροι ή αυτοί που μόλις είχαν γνωρίσει κάποια κοπέλα και η δεύτερη οι παντρεμένοι κι αυτοί που διατηρούσαν μακροχρόνιες σχέσεις. Γι' αυτούς, λοιπόν, τα μαντάτα δεν ήταν και πολύ ευχάριστα.

Οι άντρες που βρίσκονταν σε σχέση για περισσότερους από δώδεκα μήνες είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τους αδέσμευτους. Ακόμα χειρότερα: το αποτέλεσμα αυτό δεν έδειξε να επηρεάζεται ούτε από την ηλικία, ούτε από την σεξουαλική συμπεριφορά, ούτε από το πόσο ευχαριστημένοι δήλωναν από τη σχέση τους. Με δυο λόγια, δεν υπάρχει σωτηρία. Η μακροχρόνια σχέση είναι η χειμερία νάρκη της τεστοστερόνης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο λήθαργος αυτός της αντρικής ορμόνης έχει και τα θετικά του, αφού έχει αποδειχθεί ότι οι άντρες που εκκρίνουν λιγότερη τεστοστερόνη αποδεικνύονται πιο ικανοί στο να φροντίζουν τη σύντροφο και την οικογένειά τους, αφού δεν αναλίσκονται στην αναζήτηση και το «κυνήγι» περισσότερων συντρόφων.

Η έρευνα, ωστόσο αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα, με πιο σημαντικό το αίτιο πίσω από το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας δεν υπήρξε υπήρχε ακριβής μέτρηση και καταγραφή των επιπέδων τεστοστερόνης, δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι οι μακροχρόνιες σχέσεις αυτές καθαυτές που οδηγούν στη μείωσή της. Μια εικασία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι ότι οι άντρες με χαμηλότερη τεστοστερόνη προτιμούν κάτι πιο σταθερό στις σχέσεις τους, ενώ όσοι εκκρίνουν περισσότερη αντρική ορμόνη αναζητούν όλο και περισσότερες συντρόφους.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!