MEN'S GUIDE

Εγκεφαλικό: Ο παράγοντας που τετραπλασιάζει τον κίνδυνο στους 55αρηδες

Λίγη τηλεόραση το πρωί, λίγη περιήγηση στο διαδίκτυο το απόγευμα, λίγο διάβασμα το βράδυ και... κάπως έτσι πέρασε η ημέρα. Δείτε πόσο επιβλαβής για την υγεία των μεσηλίκων είναι αυτή καθημερινότητα και πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Οι ενήλικοι κάτω των 60 ετών που περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους με καθιστικές δραστηριότητες (όπως στον υπολογιστή, στην τηλεόραση ή διαβάζοντας ένα βιβλίο) και ελάχιστη φυσική δραστηριότητα έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από όσους είναι πιο δραστήριοι σωματικά, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Stroke.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι όσο περισσότερο χρόνο περνούν οι ενήλικοι καθιστοί, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και σχεδόν εννέα από τα 10 επεισόδια θα μπορούσαν να αποδοθούν σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου όπως η καθιστική συμπεριφορά.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αν πράγματι ο πολύς καθιστικό χρόνος μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο σε νέους ενήλικες, καθώς η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει πρόωρο θάνατο ή σημαντική βλάβη στη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Raed A. Joundi, M.D, D.Phil από την Ιατρική Σχολή Cumming του Πανεπιστημίου του Calgary στον Καναδά.

Σε αυτή τη μελέτη, λοιπόν, οι ερευνητές επανεξέτασαν πληροφορίες υγείας και τρόπου ζωής 143.000 ενηλίκων χωρίς προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο, οι οποίοι συμμετείχαν στην Έρευνα Υγείας στον Καναδά κατά τα έτη 2000, 2003, 2005, 2007-2012. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 9,4 χρόνια κατά μέσο όρο και εντόπισαν τα εγκεφαλικά επεισόδια μέσω αναφορών στα νοσοκομειακά αρχεία.

Πηγή: ygeiamou.gr

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!