Το ανθρώπινο σώμα είναι μια περίπλοκη μηχανή, ανθεκτική αλλά και επιρρεπής στην καταπόνηση και το στρες. Είτε είσαι έμπειρος αρσιβαρίστας είτε νέος στο παιχνίδι με τα «σίδερα», οι καταπονήσεις στις αρθρώσεις χρήζουν προσοχής.
Γνωρίζοντας αυτό, ο Rolf Feser, προπονητής της εθνικής Γερμανίας στην άρση βαρών από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μετά, σχεδίασε μια μέθοδο για να βοηθήσει τους αθλητές του να πάρουν μυική μάζα, μειώνοντας παράλληλα το σωματικό λίπος για τον αγώνα. Κι όλα αυτά μειώνοντας επίσης τον κίνδυνο τραυματισμού, γλιτώνοντας τις αρθρώσεις ενός αθλητή από την περιττή καταπόνηση.
Αυτή η μέθοδος έγινε γνωστή ως "μέθοδος των 10 σετ", η οποία αργότερα ονομάστηκε μέθοδος German Volume Training (ή GVT). "Συγκεκριμένα, επικεντρώνεται σε υψηλό αριθμό σετ και επαναλήψεων με μικρές περιόδους ανάπαυσης. Η GVT στρεσάρει τους μυς σας, οι οποίοι ανταποκρίνονται προκαλώντας μυϊκή ανάπτυξη", δήλωνε κάποτε ο Tony Horton, διάσημος γυμναστής και ιδρυτής του P90X και του Power Life. "Η μέθοδος ακολουθεί γενικά μια φόρμουλα 10 σετ των 10 επαναλήψεων για 10 ασκήσεις".
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Πώς λειτουργεί η γερμανική προπόνηση όγκου;
Η γερμανική προπόνηση όγκου επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα μυϊκών μονάδων, κάνοντάς τις να δουλέψουν σκληρά με 10 σετ μιας άσκησης. Αυτή η έντονη επιβάρυνση προκαλεί την αύξηση των στοχευμένων ινών για να αντέξουν την πίεση, με αποτέλεσμα τη μυϊκή ανάπτυξη.
Όταν κάνεις μεγάλο αριθμό σετ για μία άσκηση, οι κουρασμένες μυϊκές ίνες θα αρχίσουν να κουράζονται και οι "ξεκούραστες" θα αναλάβουν για να αναπληρώσουν. Μέχρι το τέλος των 10 σετ, θα έχεις δουλέψει μέρη των μυών σου που δεν έχεις χρησιμοποιήσει πριν.
Και τι προσφέρει η γερμανική προπόνηση όγκου;
Πηγή: gr.askmen.com