Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν πως το κολύμπι είναι απλά να πηγαίνεις πάνω-κάτω σε μια πισίνα. «Aυτό όμως μόνο αν δε γνωρίζεις όλες τις επιλογές σου», επισημαίνει η Mαρία Αναστασία Αθανασιάδου, προπονήτρια aqua aerobics. Μια προπόνηση στην πισίνα μπορεί να είναι πολύ δυναμική και να συμπεριλαμβάνει δύσκολα διαστήματα και ασκήσεις που σμιλεύουν το σώμα. «Επιπλέον, το περιβάλλον σε βοηθά να διώξεις το άγχος και δε σε αφήνει να βαρεθείς», τονίζει η ειδικός.
Παρακάτω θα ανακαλύψεις όλους τους λόγους που θα σε εμπνεύσουν να κάνεις τελικά εκείνη τη βουτιά.
Είναι μια προπόνηση για όλο το σώμα
«Το νερό προσφέρει αντίσταση και, για να κινείσαι μέσα του (και να μη βουλιάζεις), θα πρέπει να δουλέψει κάθε μεγάλη μυϊκή ομάδα στο σώμα σου – ειδικά στον κορμό», σχολιάζει η ειδικός. Για να γυμνάσεις περισσότερους μυς από περισσότερες γωνίες, θα πρέπει να αλλάζεις στυλ κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
> Το ελεύθερο (το κλασικό πρόσθιο) είναι συνήθως το πιο εύκολο στυλ και με αυτό καις πολλές θερμίδες (με 30 λεπτά ζωηρό ελεύθερο κολύμπι θα κάψεις 322 θερμίδες – μόνο το στυλ πεταλούδα σου δίνει καλύτερο αποτέλεσμα, με 354 θερμίδες).
● «Το ύπτιο στοχεύει πιο συγκεκριμένα στον κορμό και τους καμπτήρες των ισχίων αναγκάζοντάς σε να σφίγγεις τον κορμό και να κρατάς τα ισχία ευθυγραμμισμένα με το επάνω μέρος του σώματός σου καθώς κολυμπάς» λέει η ειδικός.
● Για να σφίξεις ακόμα περισσότερο τα πόδια, κάνε πρόσθιο, το οποίο απαιτεί μεγαλύτερες και πιο δυνατές κλοτσιές και κινήσεις των χεριών που, σε αντίθεση με τα άλλα στυλ, γυμνάζουν το εξωτερικό και το εσωτερικό μέρος των μηρών σου.
Όχι, δεν είναι βαρετό
Σκέψου το κολύμπι σαν μια οποιαδήποτε διασκεδαστική διαλειμματική προπόνηση και δες παρακάτω το πρόγραμμα κολύμβησης για κάψιμο λίπους.
● Για μια 30λεπτη ρουτίνα, η ειδικός προτείνει να ξεκινήσεις με 5-8 λεπτά χαλαρό κολύμπι για προθέρμανση και μετά να συνεχίσεις με 20 λεπτά διαλειμματική.
● Όπως και στο έδαφος, έχεις πολλές επιλογές. Θα μπορούσες να εστιάσεις στο χρόνο, εναλλάσσοντας π.χ. 10 sprints των 90 δευτερολέπτων με 30 δευτερόλεπτα ξεκούραση μεταξύ τους. Μπορείς να εστιάσεις στην απόσταση, π.χ. να κολυμπάς με ταχύτητα sprint τη μία διαδρομή και χαλαρά την άλλη.
● Ή να εντείνεις την προσπάθειά σου σε κάθε σετ: Κάνε το πρώτο σετ διαλειμματικής με χαλαρό ρυθμό, το δεύτερο καταβάλλοντας λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια και το τρίτο με ακόμα μεγαλύτερη.
● Επανάλαβε αυτό το πρότυπο τρεις φορές και μετά κάνε ένα τελευταίο σετ όπου θα τα δώσεις όλα. Τέλος, ολοκλήρωσε με μερικές διαδρομές χαλάρωσης. Όποιο πλάνο κι αν διαλέξεις, θα σκέφτεσαι συνεχώς τι επακολουθεί και ο χρόνος σου μέσα στην πισίνα θα περάσει χωρίς να το καταλάβεις.
Οι διαδρομές δεν είναι η μόνη σου επιλογή
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την πισίνα με διαφορετικούς τρόπους για να σμιλέψεις το σώμα σου.
● Για παράδειγμα, μπορείς να κάνεις μια παραλλαγή των βυθίσεων σε πάγκο: Κρατιέσαι στην άκρη της πισίνας και ανασηκώνεις το σώμα σου έξω από το νερό για να δυναμώσεις τους ώμους και τους τρικεφάλους. (Η άσκηση αυτή θα σε βοηθήσει να κάνεις περισσότερα push-ups στο έδαφος.) «Επανάλαβε 20 φορές εντάσσοντας την άσκηση στη διαλειμματική σου για επιπλέον σύσφιγξη» προτείνει η ειδικός.
● Αν θέλεις μια παραλλαγή στα διαστήματα ταχύτητας, κολύμπησε προς τη βαθιά πλευρά της πισίνας, σταύρωσε τα χέρια στο στήθος σου και κλότσησε τα πόδια σου κάθετα μέσα στο νερό κρατώντας το κεφάλι σου πάνω από το νερό (σαν να κολυμπάς με το σώμα σου κάθετο χωρίς τη βοήθεια των χεριών). Προσπάθησε να ολοκληρώσεις 2 ή 3 σετ των 5 λεπτών.
● Μπορείς επίσης να εκτελέσεις δυναμικές ασκήσεις, όπως κάθισμα με άλμα και τρέξιμο, στη ρηχή πλευρά της πισίνας, καθώς η αντίσταση του νερού ανεβάζει το επίπεδο δυσκολίας.
Δεν μπορείς να το παρακάνεις
Η κολύμβηση σου επιτρέπει να γυμνάζεσαι καθημερινά χωρίς να επιβαρύνεις τις αρθρώσεις σου. Οπότε, εκεί που θα είχες μία μέρα ξεκούρασης, μπορείς τώρα να γυμνάζεσαι χωρίς να καταπονείς το σώμα σου.