Η βαλανίτιδα είναι μια συχνή λοίμωξη και μπορεί να εμφανιστεί στους άντρες σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι πιο συχνή σε αγόρια κάτω των 4 ετών και σε όσους δεν έχουν κάνει περιτομή. Περίπου 1 στα 25 αγόρια και 1 στους 30 ενήλικες, θα πάθει βαλανίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή του.
Τι είναι η βαλανίτιδα;
Βαλανίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή της κορυφής του πέους (βάλανος). Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Υπαρχουν διάφορες πιθανές αιτίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν μυκητιασικές ή βακτηριακές λοιμώξεις, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ερεθισμούς του δέρματος και ορισμένες δερματικές παθήσεις. Συχνά υπάρχει ταυτόχρονη φλεγμονή της ακροποσθίας (το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο) και τότε ονομάζεται βαλανοποσθίτιδα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της βαλανίτιδας
Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:
- Ερυθρότητα του δέρματος της ακροποσθίας ή/και της βαλάνου
- Εξανθήματα στη βάλανο
- Δύσοσμο έκκριμα
- Πόνος στην ακροποσθία και τη βάλανο
Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει έκκριμα σαν τυρί, κάτω από την ακροποσθία. Αν η φλεγμονή είναι έντονη, η αποκάλυψη της βαλάνου δεν μπορεί να γίνει. Άλλες φορές υπάρχει δυσκολία και πόνος στην ούρηση.
Πού οφείλεται η βαλανίτιδα
- Στο σεξ χωρίς προστασία: Η πιο κοινή αιτία μυκητίασης είναι η σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία με μια γυναίκα που έχει μυκητίαση. Αν και βαλανίτιδα δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ) ωστόσο, ορισμένα ΣΜΝ μπορεί να προκαλέσουν βαλανίτιδα και να μοιάζει με ΣΜΝ. Μέχρι να λάβετε τη διάγνωση από έναν Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο ή Ουρολόγο και να διαπιστώσει ότι η αιτία της δεν είναι ΣΜΝ, είναι καλή ιδέα να αποφεύγετε το σεξ.
- Στην κακή υγιεινή: Η κακή και ελλειπής υγιεινή της περιοχής, σε συνδυασμό με μία στενή ακροποσθία μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση σμήγματος και σε φλεγμονή. Είναι η πιο κοινή αιτία βαλανίτιδας. Ένας τρόπος που μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα της εμφάνισης βαλανίτιδας είναι το να αφήνετε τον ιδρώτα από την προπόνησή σας στο σώμα σας, χωρίς να κάνετε ντους.
- Στα στενά ρούχα: Αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης λοίμωξης. Εάν δεν υπάρχει αρκετός αέρας στη βουβωνική χώρα, τα βακτήρια και οι μύκητες έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν. Από εκεί, αυτά τα μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν κάτω από το δέρμα μέσω των πόρων σας και να δημιουργήσουν αυτές τις μολύνσεις.
- Σε μη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη: Διάφορα μικρόβια που υπάρχουν στο δέρμα μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν λοίμωξη. Το πιο συχνό αίτιο είναι ο μύκητας Candida, αλλά και πιο κοινά παθογόνα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν βαλανίτιδα. Ορισμένες καταστάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο βαλανίτιδας, όπως:
- Προϋπάρχουσα φλεγμονή της βαλάνου από αλλεργία ή κάποια ερεθιστική ουσία.
- Μη ρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης
- Φίμωση
- Σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή λοίμωξη, όπως έρπης των γεννητικών οργάνων, χλαμύδια και γονόρροια.
- Συνήθως συνυπάρχει ουρηθρίτιδα και συμπτώματα όπως πόνος στην ούρηση και ουρηθρικό έκκριμα.
- Αλλεργίες και ερεθιστικές ουσίες: Το δέρμα της βαλάνου είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και μπορεί να αντιδράσει σε ορισμένες χημικές ουσίες όπως σαπούνια ή απολυμαντικά. Καποιες φορές φταίει η ελλειψη καθαριότητας, αλλά και το υπερβολικό πλύσιμο της περιοχής μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος. Κάποια λιπαντικά, σπερματοκτόνα και προφυλακτικά ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμό της βαλάνου. Χημικά που έχουν πέσει στα χέρια μπορεί να μεταφερθούν κατα λάθος στα γεννητικά όργανα. Τέλος, εσώρουχα που δεν έχουν ξεπλυθεί καλά από καθαριστικά ή μαλακτικά, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς.
- Παθήσεις: Ορισμένες δερματικές νόσοι όπως η ψωρίαση, μπορεί να να δημιουργήσουν την εντύπωση βαλανίτιδας. Επίσης, δερματίτιδα εξ επαφής, ερεθιστική/Αλλεργική Αντίδραση, σκληροατροφικός κειχήνας, βαλανίτιδα Zoon μπορεί να την προκαλέσουν.
Πώς γίνεται η διάγνωση της βαλανίτιδας
Ο ουρολόγος ή ο αφροδισιολόγος μπορεί να διαγνώσει εύκολα τη βαλανίτιδα με κλινική εξέταση. Ορισμένες φλεγμονές όπως η μυκητίαση έχουν χαρακτηριστική εικόνα και η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει άμμεσα. Αν υπάρχουν αμφιβολίες για τη δίαγνωση μπορεί να χρειαστεί να παρθούν καλλιέργειες ή ακόμα και βιοψίες από την περιοχή.
Θεραπεία και πρόληψη της βαλανίτιδας
Οι γενικές οδηγίες αντιμετώπισης της βαλανίτιδας περιλαμβάνουν:
- Την αποφυγή χρήσης σαπουνιού και τις πλύσεις με χλιαρό νερό ή χλιαρό χαμομήλι. Όταν πλένεστε, να αποκαλύπτετε τη βάλανο κατά τη διάρκεια του μπάνιου σας και να καθαρίζετε την περιοχή προσεκτικά, φροντίζοντας να σκουπίζεστε καλά, για να μην αφήσετε υγρασία, η οποία προδιαθέτει σε μυκητιάσεις.
- Τη χρήση κάποιας κρέμας με αντιμυκητιασικό, αντιβιοτικό, κορτιζόνη ή και το συνδυασμό τους.
- Αν υπάρχουν παθήσεις όπως αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης ή φίμωση, αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.