Η χαμηλή λίμπιντο και η στυτική δυσλειτουργία δεν σχετίζονται αυστηρά και πάντα με οργανικά προβλήματα. Πολλοί άνθρωποι για να καταπολεμήσουν αυτά τα προβλήματα στρέφονται στον βελονισμό, μια πρακτική που προήλθε από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.
Η χρήση του βελονισμού ως βασικής θεραπείας έχει μια ιστορία 2.000 ετών στη κινέζικη ιατρική και η θεωρία στην οποία βασίζεται επικεντρώνεται στην εξισορρόπηση της ενέργειας του σώματος, του γνωστού Qi (τσι), μέσα από συγκεκριμένα σημεία και μεσημβρινούς που συνδέουν τα ζωτικά όργανα και τα συστήματα.
Με την εισαγωγή πολύ μικρών βελονών κάτω από το δέρμα σε συγκεκριμένα σημεία, οι πρακτικοί του βελονισμού ενεργοποιούν και ανακατευθύνουν την ενέργεια έτσι ώστε να επιτευχθεί μια θεραπευτική ισορροπία.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο βελονισμός συνιστάται από πολλούς επιστήμονες της κλασικής ιατρικής σε ασθενείς με προβλήματα που σχετίζονται με χρόνιους πόνους, διαταραχές ύπνου, άγχος και κατάθλιψη. Και τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.
Μολονότι τα ενεργειακά κανάλια που χρησιμοποιούνται στο βελονισμό δε μεταφράζονται απευθείας με όρους της δυτικής ιατρικής (και γι’ αυτό δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί ακριβώς με ποιο τρόπο ο βελονισμός λειτουργεί ως επιστημονική μέθοδος), εντούτοις, υπάρχει ένας ολοένα αυξανόμενος όγκος δεδομένων που δείχνει ότι ο βελονισμός μπορεί να έχει φυσιολογικά οφέλη στο νευρικό, το ενδοκρινικό, το κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και θετικές ψυχολογικές επιδράσεις που σχετίζονται με τη μείωση του άγχους και του στρες.
«Συχνά έρχονται σε μας άνθρωποι για θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία», λέει ο Joseph Alban, βελονιστής από την Νέα Υόρκη.
«Η μέθοδος μπορεί να αντιμετωπίσει ένα πρωταρχικό πρόβλημα, όπως είναι η κακή λίμπιντο, ή η πρόωρη εκσπερμάτιση.
Επίσης σε μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2021 στο Journal of Complementary and Integrative Medicine, η οποία είχε στόχο να αξιολογήσει την επίδραση του βελονισμού στη σεξουαλική δυσλειτουργία, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία και απέδειξαν ότι ο βελονισμός έχει θετική επίδραση. Οφέλη παρατηρήθηκαν στην επιθυμία, τη λίμπιντο, τη στυτική δυσλειτουργία και την ανικανότητα.
Η ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της ΣΔ είναι αυτό που έλειπε από τη μέχρι τώρα ιατρική πρακτική
Η χαμηλή λίμπιντο και η στυτική δυσλειτουργία δεν σχετίζονται αυστηρά και πάντα με οργανικά προβλήματα. Ενδέχεται να προέρχονται από την ψυχική και συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου ή από ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας.
Τα προκαταρκτικά ευρήματα δείχνουν τη θετική επίδραση του βελονισμού στους άνδρες που υποφέρουν από ΣΔ (Στυτική Δυσλειτουργία).
Αυτά που μέχρι στιγμής γνωρίζουν οι ειδικοί είναι:
> Ο βελονισμός είναι πιο αποτελεσματικός στα άτομα που έχουν ψυχογενή ΣΔ
> Οι ασθενείς που ανέφεραν βελτίωση μετά τη θεραπεία με βελονισμό δήλωσαν πιο χαρούμενοι και πιο ικανοποιημένοι από τη συνολική τους σεξουαλική υγεία και επίδοση.
> Ο βελονισμός μπορεί να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να μετριάσει το άγχος και το στρες που οδηγούν στην ψυχογενή ΣΔ.
Οι επιστήμονες στηρίζουν τις απόψεις τους στο γεγονός ότι η κινεζική ιατρική θεμελιώνεται στη θεραπεία του ατόμου ως όλου και όχι στη θεραπεία του νοσήματος-συμπτώματος και για αυτό μπορεί να εκτιμηθεί σαν μια ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της ΣΔ. Βρέθηκε μάλιστα ότι η ψυχοθεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάστηκε με βελονισμό, ενώ μπορεί να έχει μικρότερο κόστος σε σύγκριση με άλλες θεραπείες και, παράλληλα, καλύπτεται από κάποιους ασφαλιστικούς φορείς.
Ψυχοθεραπεία + Βελονισμός = Καλύτερες στύσεις
Παρ’ όλα αυτά, οι μελέτες σχετικά με τα οφέλη του βελονισμού είναι περιορισμένες και τα δείγματα μικρά. Και είναι σίγουρο ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη ανάγκη για την κατανόησή του πώς ο βελονισμός λειτουργεί ως αποτελεσματική θεραπεία για τη ΣΔ, ωστόσο, όπως αναφέρουν επίσημα ιατρική χείλη, ο βελονισμός είναι αναμφισβήτητα μια προσέγγιση που αξίζει να επιχειρήσει κανείς εάν αναζητά μια φυσική αντιμετώπιση της ΣΔ. Το πιο πιθανό είναι τα αποτελέσματα να είναι πολύ θετικά, ειδικά εάν ο βελονισμός συνδυαστεί με ψυχοθεραπεία. Σε τελική ανάλυση, η αρχαία αυτή τεχνική της κινέζικης ιατρικής θα βοηθήσει στο άγχος που σχετίζεται με τη ΣΔ και θα ενισχύσει τη συνολική ευεξία.