GOSSIP

H Μιμή Ντενίση θα κάνει ντοκιμαντέρ για τη Λαίδη Έλγιν

Ένα νέο φιλόδοξο πρότζεκτ έχει στα σκαριά η Μιμή Ντενίση, καθώς θα γράψει το σενάριο για ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη Λαίδη Έλγιν.

Η Λαίδη Έλγιν, η σύζυγος του Βρετανού Λόρδου Έλγιν, λέγεται πως είναι η γυναίκα που χρηματοδότησε τη μεγαλύτερη κλοπή των αιώνων, αυτή των Γλυπτών του Παρθενώνα και η Μιμή Ντενίση σκοπεύει να βασιστεί σε επιστολές της για να γράψει το σενάριο του ντοκιμαντέρ.


Η ίδια η Μιμή Ντενίση σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου είχε πει:

«Η λαίδη Έλγιν ήταν τότε μία αφελής κοπέλα 23 – 24 ετών που έχει πάει στους Δελφούς προς άγραν νέων αρχαιοτήτων και γράφει στον Έλγιν: “Αγάπη μου, τώρα συσκευάζω αυτό το άγαλμα της Κari…something (της Καρυ… κάτι)”. H Κari…something είναι η Καρυάτιδα», ανέφερε η Μιμή Ντενίση.

Στη συνέχεια της επιστολής προς τον τότε Πρέσβη της Βρετανίας από τη σύζυγό του, γράφει: «Δεν θυμάμαι το όνομά της, είναι από το ναό με τις κοπέλες. Αν βρούμε ένα πολεμικό πλοίο -όπως λένε εδώ οι δικοί μας- καλό θα ήταν να πάρουμε ολόκληρο το ναό για τον κήπο».

«Όταν αυτό το δεις εικόνα σε ντοκιμαντέρ, δεν χρειάζεται να βγει κανένας υπουργός και να διεκδικήσει τίποτα. Τα ‘χουν πει μόνοι τους. Είναι μία κλοπή, που βγαίνει μέσα από τα γράμματα, ότι έγινε δίνοντας μπαχτσίσια. Δεν αναφέρεται πουθενά καμιά αγορά. Μπαχτσίσια, εκβιασμοί σε διάφορους Οθωμανούς που φοβόταν τον Βρετανό πρέσβη που ήταν τότε πολύ δυνατός και πώς θα γίνει η διακόσμηση στον Πύργο τους», τονίζει η κ. Ντενίση.

Όπως αναφέρει το protothema.gr το νέο ντοκιμαντέρ θα σκηνοθετήσει η Κατερίνα Ευαγγελάκου και την παραγωγή θα γίνει από την εταιρία LUMAD της Έλενας Χατζηαλεξάνδρου.


Τα γυρίσματα ξεκινούν τον ερχόμενο Μάιο, φέρνοντας στην επιφάνεια γεγονότα και αλήθειες, που μέχρι σήμερα ήταν καλά κρυμμένα στα προσωπικά έγγραφα της οικογένειας του Έλγιν.

Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει το χρονικό της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα, με μία άλλη μάτια, όπως αποτυπώθηκε μέσα από την ιδιωτική αλληλογραφία του Λόρδου ‘Ελγιν και της συζύγου του. Για πρώτη φορά θα πέσει φως στην μεγαλύτερη αρπαγή πολιτιστικής κληρονομιάς ενός έθνους μέσα από προσωπικές συνομιλίες και αυθεντικά έγγραφα. Το ντοκιμαντέρ θα αναδείξει τα πραγματικά κίνητρα πίσω από την βάρβαρη αποκαθήλωση των γλυπτών που χρωματίζονται από την άμετρη αναίδεια και παντελή έλλειψη σεβασμού ενός Άγγλου αριστοκράτη και της συζύγου του που μέσα στις επιστολές τους αναφέρονται στις Καρυάτιδες ως… «Καρυ something».

Έλληνες, Άγγλοι και Τούρκοι ιστορικοί εξηγούν και αναλύουν τα ιστορικά γεγονότα, ενώ μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες εκφράζουν την γνώμη τους για την επιστροφή των Γλυπτών στην χώρα που ανήκουν, στην Ελλάδα.

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, θα πραγματοποιηθούν, στην Ελλάδα την Τουρκία την Μεγάλη Βρετανία και την Σκωτία.

Η έναρξη των γυρισμάτων θα γίνει τον Μάιο με την ελληνική αλλά και την διεθνή αγορά να το αναμένει, καθώς είναι ένα θέμα που αφορά όχι μόνο στην χώρα μας αλλά στην παγκόσμια κοινότητα.

Η τέχνη, για μια ακόμα φορά, έρχεται να διορθώσει την ιστορία όπως αυτή έχει καταγραφεί και καλείται να γίνει το όχημα που θα αποκαταστήσει την αλήθεια και θα κινητοποιήσει συνειδήσεις.
 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!