MEN'S GUIDE

Βάρη ή λάστιχα για workout μετά τα 60; Ένας ειδικός απαντά

Ως γνωστόν, τα πιο ζηλευτά οφέλη που προσδίδει η προπόνηση δύναμης, είναι η μείωση του σωματικού λίπους και το «χτίσιμο» μυϊκής μάζας, πέρα όμως από αυτά, η αθλητική δραστηριότητα δεν περιορίζει τις ευεργετικές της ιδιότητες στην εμφάνιση και μάλιστα προσφέρει πολύ περισσότερα «δώρα» στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας από όσοι νομίζουν οι περισσότεροι.

Όπως αναφέρει άρθρο του ygeiamou.gr σύμφωνα με μελέτη, οι  ενήλικοι προχωρημένης ηλικίας που προπονούνται, προλαμβάνουν ενδεχόμενους τραυματισμούς και πτώσεις, περιστατικά πολύ συχνά στην ηλικία τους. Παράλληλα, η επιλογή των ασκήσεων ενδυνάμωσης με βάρη τούς θωρακίζει από την ευθραυστότητα, αλλά και το στρες.

Πιο συγκεκριμένα, η προπόνηση αντίστασης φαίνεται να είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές πρακτικές για την επίτευξη της υγιούς γήρανσης και της ψυχικής ανθεκτικότητας, κατά τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Paolo Cunha, ο οποίος διεξήγαγε την σχετική ανάλυση τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο Psychiatry Research.

Όπως προσθέτει ο Paolo Cunha, «άλλες επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι η μείωση της μυϊκής δύναμης και μάζας, που συμβαίνει με την πάροδο της ηλικίας, συνοδοιπορεί με προβλήματα ψυχικής υγείας και αυτό εξηγείται από τις δομικές και λειτουργικές αλλαγές που επιφέρουν μηχανισμοί της φυσιολογίας μας, τις οποίες διαχειρίζεται ο εγκέφαλος».

Μάλιστα συστήνει την προπόνηση με βάρη μέσα σε ομάδα, με σκοπό τη ανάδειξη της ευχάριστης κοινωνικής διάστασης της γυμναστικής.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το ψυχολογικό όφελος της άσκησης ήταν πιο ισχυρό σε όσους έπασχαν ήδη από αγχώδη ή καταθλιπτική διαταραχή.

Σύμφωνα με τον Paolo Cunha οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι πρέπει να προπονούνται με βάρη τρεις φορές την εβδομάδα, κάνοντας 3 σετ της κάθε άσκησης και να παρακολουθούν συνεδρίες, στις οποίες θα  καλούνται να κάνουν μέχρι 6 ασκήσεις τη φορά.

Επιπλέον, από την έρευνα φάνηκε ότι η χρήση μηχανημάτων προπόνησης και ελεύθερων βαρών, είχε ισχυρότερη επίδραση από του ιμάντες (λάστιχα) ή την προπόνηση με το βάρος του σώματος. «Η προπόνηση αντίστασης με βάρη, θωρακίζει καλύτερα την ψυχική κατάσταση των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας, επειδή η ένταση και ο όγκος των ασκήσεων απαιτούν ακρίβεια και έλεγχο» εξηγεί ο ερευνητής.

Πάρα ταύτα, τα συμπεράσματα της έρευνας χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης, καθώς η προπόνηση των ενηλίκων μέσης και τρίτης ηλικίας, αποτελεί ερευνητικό πεδίο αυξανόμενου ενδιαφέροντος.

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!