MEN'S GUIDE

Αν θες να αδυνατίσεις ίσως πρέπει να μειώσεις την ένταση της άθλησής σου

Πολλοί άντρες... λιώνουν στα γυμναστήρια, με στόχο όχι μόνο να αποκτήσουν ένα μυώδες κορμί, αλλά να χάσουν και τα όποια περιττά κιλά. Πολλοί όμως αγνοούν πως σύγχρονη μελέτη εντόπισε πως η υπερβολικά "σκληρή" προπόνηση, πιθανά "μπλοκάρει" την απώλεια κιλών.

Το αδυνάτισμα χρειάζεται προσεγμένη διατροφή και συστηματική γυμναστική για να επιτυγχάνεται απώλεια σωματικού λίπους και όχι μυϊκής μάζας και νερού.

Ωστόσο η ένταση της γυμναστικής μπορεί να κάνει τη διαφορά στην επιτυχία ή την αποτυχία του, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tsukuba, στην Ιαπωνία, ανακάλυψαν πως όταν η γυμναστική είναι πολύ έντονη, οδηγεί σε μείωση της φυσικής δραστηριότητας και της σωματικής θερμοκρασίας. Οι επιδράσεις αυτές τελικά συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, αντί για την απώλειά του.

Η παρατήρηση αυτή πιθανώς σχετίζεται με διαταραχή του βιολογικού ρολογιού του οργανισμού, λένε οι ερευνητές. Τη διαταραχή αυτή επιφέρει η υπερπαραγωγή κορτικοστερόνης – μιας ορμόνης του στρες που εκκρίνεται λόγω της έντονης άσκησης.

Η συστηματική γυμναστική προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία, λένε οι ερευνητές. Οι επιδράσεις της στο αδυνάτισμα, όμως, είναι συχνά λιγότερες από τις αναμενόμενες.

Το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην μειωμένη φυσική δραστηριότητα λόγω της κόπωσης που επιφέρει η άσκηση. Οι επιστήμονες όμως δεν κατανοούν πλήρως τους υπαίτιους μηχανισμούς.

Η κορτικοστερόνη παράγεται συγχρονισμένα με το βιολογικό μας ρολόι, δηλαδή τους κιρκάδιους ρυθμούς. Αυτό σημαίνει πως είναι μειωμένη όταν κοιμόμαστε και κορυφώνεται μετά την έγερση. Ρυθμίζει επίσης τα επίπεδα σωματικής και νοητικής δραστηριότητας.

Η νέα μελέτη

Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι ακόμα και μία συνεδρία πολύ έντονης γυμναστικής θα μπορούσε να διαταράξει την έκκρισή της, επηρεάζοντας την απώλεια βάρους. Για να το εξακριβώσουν, πραγματοποίησαν μελέτη σε ποντίκια τα οποία είχαν χωρίσει σε τρεις ομάδες.

Η μία έκανε έντονη γυμναστική, η δεύτερη μετρίας εντάσεως ασκήσεις και η τρίτη δεν γυμναζόταν καθόλου. Πριν και μετά την άσκηση οι επιστήμονες κατέγραψαν τη φυσική δραστηριότητα και τη θερμοκρασία των ποντικιών.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Medicine & Science in Sports & Exercise. Όπως αναφέρουν, μετά την έντονη άσκηση μειωνόταν σημαντικά η φυσική δραστηριότητα και η θερμοκρασία των ζώων. Ταυτοχρόνως, όμως, δεν άλλαζε η πρόσληψη τροφής, με συνέπεια τα ζώα να παχαίνουν.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι διαταρασσόταν ο συγχρονισμός μεταξύ φυσικής δραστηριότητας και σωματικής θερμοκρασίας.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως όταν η κορτικοστερόνη είναι σχετικά χαμηλή τις ώρες που είμαστε ξύπνιοι, μειώνουμε την φυσική δραστηριότητά μας.

Επομένως, αν ο στόχος σας είναι το αδυνάτισμα πρέπει να αποφεύγετε την έντονη γυμναστική και να περιορίζεστε σε μετρίας εντάσεως ασκήσεις, καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή: iatropedia.gr

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!