Το καλοκαίρι πλησιάζει και η θερμοκρασία σταδιακά θα αρχίσει να ανεβαίνει. Και οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν προβλήματα έντονης εφίδρωσης.
Η εφίδρωση είναι ο τρόπος που έχει οργανισμός για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Είναι ο μηχανισμός ψύξης του σώματος. Όταν το σώμα εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες η σε έντονη άσκηση, ανεβαίνει η ροή του αίματος και έτσι απελευθερώνεται ιδρώτας από τους πόρους του δέρματος. Μόλις λοιπόν ο ιδρώτας αρχίσει να εξατμίζεται, δημιουργείται ένα αίσθημα δροσιάς στο σώμα! Έτσι η θερμοκρασία που ανέβασε το σώμα λόγω της υψηλής ροής του αίματος, αποβάλλεται με αυτόν τον τρόπο.
Άρα ο ιδρώτας ειδικά το καλοκαίρι είναι κάτι το πολύ φυσιολογικό, δημιουργεί όμως αμήχανες καταστάσεις και σε κάποιες περιπτώσεις (όπως στην περίπτωση της υπερβολικής εφιδρωσίας) χρειάζεται και περαιτέρω διερεύνηση.
Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να προσέξετε τα εξής πράγματα.
1. Το ντύσιμο
Ένα από τους βσικούς λόγους που κάποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερβολικού ιδρώτα είναι η λάθος επιλογή ρούχων και κυρίως υφασμάτων στο ντύσιμο.
Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες προτιμήστε ανοιχτόχρωμα ρούχα από ελαφριά υφάσματα όπως βαμβακερό και λινό και αποφύγετε ρούχα , εσώρουχα και κάλτσες με συνθετικά υλικά. Επίσης καλό είναι να φοράτε ένα φανελάκι μέσα από το πουκάμισό σας.
2. Η διατροφή
Η δυσοσμία συχνά συνδέεται με την εφίδρωση και προκαλεί αμηχανία. Η λύση στη δυσοσμία, πέρα από την τήρηση κανόνων υγιεινής και τη χρήση αποσμητικών, είναι και η προσοχή στη διατροφή, καθώς η υπερβολική κατανάλωση καφείνης και τροφών με πολλά μπαχαρικά έχει διαπιστωθεί πως εντείνει τη δυσοσμία.
3. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται επίσκεψη σε γιατρό
Αν οι λόγοι που ιδρώνεις δεν έχουν να κάνουν με φυσικά αίτια (υψηλή θερμοκρασία ή άθληση) τότε ίσως θα πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις. Λόγος ανησυχίας προκύπτει στη λεγόμενη δευτεροπαθή υπεριδρωσία και χρήζει διερεύνησης. Ενδοκρινοπάθειες (παθήσεις θυρεοειδούς, επινεφριδίων), κακοήθεις όγκοι (λέμφωμα), λοιμώξεις (Aids, φυματίωση, ηπατίτιδες) καθώς και φάρμακα που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα είναι κάποιες από τις αιτίες δευτεροπαθούς υπεριδρωσίας και μια επίσκεψη στο γιατρό θα σε βοηθήσει να αποκλείσεις αυτά τα αίτια.