H κατάσταση της φυσικής μας υγείας και το πως δείχνει το σώμα μας δεν συνάδει πάντα με τη βιολογική μας ηλικία, καθώς συχνά, διάφοροι παράγοντες έχουν σαν αποτέλεσμα το σώμα μας να είναι γηραιότερο ή νεότερο από την πραγματική μας ηλικία.
Αν θέλεις να μάθεις ποια είναι η ηλικία του σώματός σου θα πρέπει να απαντήσεις με ειλικρίνεια στις παρακάτω ερωτήσεις και να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις χρόνια από την κανονική σου ηλικία.
Πώς είναι το βάρος σου;
Γιατί έχει σημασία: Το υπερβολικό βάρος συνδέεται με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προστατέψεις την υγεία σου είναι να προσπαθήσεις να φτάσεις και να διατηρήσεις το ιδανικό βάρος για το σώμα σου -κάτι που δεν είναι εύκολο, ιδιαίτερα μετά τα 40 που η μυική μάζα μειώνεται και ο μεταβολισμός πέφτει.
Πόσο ασκείσαι;
Γιατί έχει σημασία: Η γυμναστική βοηθάει την καρδιά και τους πνεύμονες να λειτουργούν καλύτερα και σε βοηθάει να αντιμετωπίσεις το στρες και να ελέγχεις το βάρος σου. Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.
Πώς είναι η διατροφή σου συνήθως;
Γιατί έχει σημασία: Μια ισορροπημένη διατροφή προμηθεύει τον οργανισμό με τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη για να παραμένει υγιής. Το ιδανικό είναι να μαγειρεύεις μόνη τα γεύματά σου, με ποικιλία από φρέσκα υλικά εποχής και να αποφεύγεις τα γλυκά και τα τυποποιημένα τρόφιμα.
Πόσες ώρες περνάς καθιστός μέσα στην ημέρα (ανεξάρτητα από το εάν και πόσο γυμνάζεσαι);
Γιατί έχει σημασία: Σύμφωνα με έρευνα που έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του San Diego στην Καλιφόρνια αυτοί που ακολουθθούν καθιστική ζωή έχουν μικρότερα τελομερή (τα σημεία του DNA που βρίσκονται στο τέλος του χρωμοσώματος και προστατεύουν τη γενετική πληροφορία από τη φθορά), κάτι που συνδέεται με χειρότερες συνθήκες στον οργανισμό καθώς μεγαλώνει. Έχει διαπιστωθεί ότι το να μένει κανείς για δέκα ή περισσότερες ώρες καθιστός τον γερνάει κατά 8 χρόνια!
Καπνίζεις;
Γιατί έχει σημασία: Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, οστεοπόρωσης και τη γήρανση του δέρματος. Τα καλά νέα είναι ότι εάν το κόψεις, ο οργανισμός σου θα αρχίσει να επανορθώνει τις φθορές που έχει υποστεί.
Πόσες ώρες κοιμάσαι;
Γιατί έχει σημασία: Κατά τη διάρκεια του ύπνου, στον οργανισμό εκκρίνονται ουσίες που επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σύστημα να ανασυντάσσεται. Επίσης, ο εγκέφαλος καθαρίζεται από τοξίνες που συμβάλουν στην εμφάνιση άνοιας.
Είσαι στρεσαρισμένoς;
Γιατί έχει σημασία: Το περιστασιακό στρες μπορεί να είναι ακόμα και εποικοδομητικό, γιατί δείχνει μια ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν όμως η κατάσταση γίνει χρόνια και αισθανόμαστε μονίμως στρεσαρισμένοι, αυξάνονται τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα που μειώνει τη δράση του ανοσοποιητικού και μας κάνει πιο επιρρεπείς σε ανθυγιεινές συνήθειες.
Πόσο αλκοόλ καταναλώνεις;
Γιατί έχει σημασία: Όταν πίνεις παραπάνω από όσο μπορεί να διαχειριστεί ο οργανισμός, επιβαρύνεις τη λειτουργία του ήπατος. Επιπλέον, το οινόπνευμα συμβάλει στην αύξηση του βάρους, γιατί μεταβολίζεται πρώτο από το σώμα, αφήνοντας την τροφή να αποθηκευτεί με τη μορφή λίπους. Είναι πολύ σημαντικό να μην πίνεις καθόλου κάποιες μέρες.