MEN'S GUIDE

Μια έρευνα αποκαλύπτει το "τρικ" για να κερδίζεις χρόνο στη δουλειά σου

Στη σύγχρονη εποχή, οι φρενήρεις ρυθμοί, έχουν κάνει την έλλειψη χρόνου, ένα από τα βασικά... παράπονα των περισσότερων εργαζομένων, που συχνά βιώνουν την αίσθηση πως δεν τους φτάνει ο χρόνος για να πραγματοποιήσουν όλες τις επαγγελματικές υποχρεώσεις τους μέσα σε μια μέρα. Και όμως έρευνα έδειξε πως αυτό είναι μάλλον πλασματικό και υπάρχει ένα απλό τρικ για να κερδίσεις χρόνο.

Ποιο είναι αυτό; Να κλείνεις όσο γίνεται πιο νωρίς το πρωί τα επαγγελματικά ραντεβού σου και τις συσκέψεις σου, γιατί αυτό θα σε βοηθήσει να γίνεις πιο αποδοτικός και να κερδίσεις χρόνο. Γιατί θα συμβεί αυτό; Δες τι διαπίστωσε μια νέα έρευνα που είδαμε στο gr.askmen.com

Mια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Consumer Research,  απέδειξε με πειραματικό τρόπο -τόσο σε εργαστηριακό όσο και σε πραγματικό περιβάλλον- πώς ο χρόνος λειτουργεί διαφορετικά στο μυαλό μας όταν μέσα στην ημέρα ξέρουμε πως θα ακολουθήσει ένα προγραμματισμένο ραντεβού.

«Έχουμε την αίσθηση ότι κάτι μπορεί να προκύψει στο ερχόμενο ραντεβού, ότι μπορεί να χρειαστούμε περισσότερο χρόνο, ακόμα κι αν δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί τίποτα από αυτά. Το αποτέλεσμα είναι να κάνουμε πολύ λιγότερα πράγματα από ότι θα μπορούσαμε στον χρόνο μέχρι να πραγματοποιηθεί το ραντεβού μας» αναφέρει η Selin Malkoc, μία από τους βασικούς συντελεστές της δημοσιευμένης έρευνας.

Η έρευνα περιείχε κι ένα ιντερνετικό ερωτηματολόγιο όπως 198 συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν, τόσο υποκειμενικά όσο και αντικειμενικά, τον χρόνο που είχαν να διαβάσουν ένα βιβλίο μέσα σε μία ώρα. Στο μισό γκρουπ ειπώθηκε πώς ένας φίλος τους θα ερχόταν στο τέλος της ώρας αυτής, ενώ στο άλλο μισό πώς δεν υπήρχε κανένα άλλο πλάνο στον ορίζοντα πέρα από το διάβασμα του βιβλίου.

Εκείνοι που «περίμεναν τον φίλο τους» διάβασαν, τελικά, 10 λεπτά λιγότερα από την άλλη ομάδα, παρότι και οι είχαν ακριβώς 60 λεπτά για ανάγνωση.

Αντίστοιχα, στον πραγματικό κόσμο, προτάθηκε το εξής σε δύο γκρουπ ανθρώπων: συμμετοχή σε 30λεπτη έρευνα με αμοιβή 2,5 δολάρια και σε 45λεπτη με 5 δολάρια. Περιέργως όσοι είχαν ραντεβού μετά από αυτό επέλεγαν την 30λεπτη, ακόμα κι αν η 45λεπτη τους άφηνε άπειρο χρόνο για να το προλάβουν.

«Οι άνθρωποι νιώθουν πώς δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα όταν ακολουθεί ραντεβού» θα πει η Malkoc. «Ο χρόνος τότε τους φαίνεται πολύ λιγότερος».

Πέρα όμως από τα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα, προκύπτει κι ένα μικρό μάθημα ζωής από όλο αυτό για τον καθένα μας: αφού έχουμε την ψευδαίσθηση πώς ο χρόνος μικραίνει όταν ακολουθεί ραντεβού, μήπως θα ήταν σοφό τελικά να βάζουμε τα ραντεβού μας και τα meeting μας νωρίς το πρωί;

Με έναν μαγικό τρόπο θα κερδίζαμε άπειρο χρόνο μέσα στη μέρα και θα γινόμασταν πιο παραγωγικοί, όπως μόλις απέδειξε η παραπάνω έρευνα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!