Πολλοί άντρες αγχώνονται στην ιδέα της εμφάνισης φαλάκρας και αρκετοί είναι αυτοί που αποφεύγουν να φορούν καπέλα, αφού επικρατεί η άποψη πως τα καπέλα προκαλούν τριχόπτωση. Μήπως όμως αυτό είναι ένας ακόμη μύθος;
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως τα καπέλα δεν μπορούν να θεωρηθούν ως βασικός παράγοντας πρόκλησης τριχόπτωσης.
Η γενετική είναι ο κύριος παράγοντας στην απώλεια μαλλιών, επισημαίνουν. Η «ανδρική» και «γυναικεία» φαλάκρα αρχίζουν εν μέρει από μία κληρονομική γενετική ευαισθησία σε μία ορμόνη που ονομάζεται διυδροτεστοστερόνη (DHT), η οποία εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, καθώς και σε άλλα μέρη του σώματος. Στους ανθρώπους με αυτή την κληρονομική ευαισθησία, τα τριχοθυλάκια εξασθενούν και συρρικνώνονται.
Ωστόσο παραδέχονται πως ένα υπερβολικά σφικτό καπέλο ή μια σφικτή κοτσίδα ή ένα αντίστοιχο hair look (π.χ. cornrows) που επιλέγουν μερικοί άντρες με μακριά μαλλιά, όντως μπορεί να κάνει κάποια ζημιά.
Το τράβηγμα των μαλλιών προς τα πίσω σε μία πολύ σφιχτή αλογοουρά ή σε δύσκαμπτες πλεξίδες, μπορεί να δημιουργήσει ένταση και να επηρεάσει τους θύλακες των τριχών. Μακροχρόνια κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει την πτώση των μαλλιών. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι μάλλον δεν φορούν το καπέλο τόσο σφιχτά ώστε να δημιουργηθεί αυτό το είδος έντασης. Μόνο στην περίπτωση που κάποιος φορούσε ένα πολύ σφιχτό καπέλο και για μεγάλες χρονικές περιόδους, κάθε μέρα, για μήνες ή χρόνια στη σειρά, θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια φθορά στα μαλλιά του.
Προσοχή στα υλικά και τα χρώματα των καπέλων
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε ένα καπέλο, όπως για παράδειγμα τα υφάσματα και τα χρώματα, θα μπορούσαν επίσης να παίξουν ρόλο στην τριχόπτωση. Συγκεκριμένα, εάν ένα καπέλο προκαλεί αλλεργική αντίδραση στο τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση λόγω της φλεγμονής.
Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι απίθανο το καπέλο να αποτελεί έναν σοβαρό παράγοντα κινδύνου. Σε γενικές γραμμές, τα καπέλα δεν προκαλούν τριχόπτωση.