MEN'S GUIDE

Καρκίνος προστάτη: Το αγαπημένο ρόφημα που αυξάνει κατά 25% τον κίνδυνο

Το συγκεκριμένο ρόφημα το καταναλώνουν σχεδόν όλοι και μάλιστα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και στους αθλητές καθώς αποτελεί καλή πηγή πρωτείνης. Όμως ίσως δεν είναι τόσο... αθώο όσο νομίζουμε.

Ο λόγος για το γάλα και τα υποπροϊόντα του. Όπως διαβάζουμε στο ygeiamou.gr η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προιόντων, και ειδικότερα γάλακτος, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σε σύγκριση με τη μέτρια κατανάλωση, σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία.

Από την άλλη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, δε διαπιστώθηκε κάποια συσχέτιση μεταξύ του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη και της πρόσληψης ασβεστίου που δεν προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ουσίες εκτός από το ασβέστιο παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου.
 

«Τα ευρήματά μας ενισχύουν άλλα στοιχεία που αναγνωρίζουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα ως συντελεστή κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη» επισήμανε ο Gary Fraser, κύριος ερευνητής της μελέτης και καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Loma Linda.

Ειδικότερα, όσοι άνδρες κατανάλωναν περίπου 430 γραμμάρια γαλακτοκομικών την ημέρα (1 ¾ φλιτζάνια γάλα) διέτρεχαν 25% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη, σε σύγκριση με τους άνδρες που κατανάλωναν μόνο 20,2 γραμμάρια γαλακτοκομικών την ημέρα (1/2 φλιτζάνι γάλα την εβδομάδα). Επιπλέον, η αύξηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη στους άντρες με υπέρμετρη κατανάλωση, σε σύγκριση με τους άνδρες με μηδενική πρόσληψη γαλακτοκομικών στη διατροφή τους.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία περίπου 28 χιλιάδων Αμερικανών, που δεν έπασχαν από καρκίνο στην αρχή της μελέτης και τους επόπτευαν για περίπου οκτώ χρόνια. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, αλλά και τα υπόλοιπα προσωπικά τους στοιχεία, όπως το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, τη σωματική δραστηριότητα, την κατανάλωση αλκοόλ. Μέσα σε αυτά τα οκτώ χρόνια, αναφέρθηκαν 1.254 νέες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη μεταξύ των συμμετεχόντων.

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!