MEN'S GUIDE

Μάθε τί είναι οι αντιφλεγμονώδεις δίαιτες και ποιους ωφελούν

Όλοι γνωρίζουμε τις φλεγμονές που σχετίζονται με την εμφάνιση διαφόρων θεμάτων υγείας, όμως κάποιοι αγνοούν πως υπάρχουν πολλά είδη φλεγμονών και πως ακόμα και αν δεν νοσούμε εμφανώς από κάτι, μπορεί να έχουμε χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού η οποία έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και αρθρίτιδας.

Η αντιφλεγμονώδης δίαιτα στοχεύει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες ορισμένων τροφών για την καταπολέμηση της συνεχιζόμενης φλεγμονής στο σώμα. Αυτό είναι το κλειδί εάν ζείτε με οποιαδήποτε από μια σειρά χρόνιων παθήσεων, από αυτοάνοσες διαταραχές έως καρδιακές παθήσεις , που έχουν τη συστηματική φλεγμονή ως βασικό παράγοντα της νόσου.

Εκτός από τα ευρήματα της έρευνας ότι μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα σχετίζεται με 18% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, μια νέα μελέτη στο περιοδικό Frontiers in Nutrition επιβεβαιώνει ότι μπορεί να βελτιώσει την καθημερινή ζωή για όσους ζουν με χρόνιους πόνους : Μεταξύ των συμμετεχόντων που αύξησαν την κατανάλωση 13 διαφορετικών αντιφλεγμονωδών τροφών, ένας σημαντικός αριθμός ανέφερε μείωση του πόνου και του στρες.

Η αντιφλεγμονώδης δίαιτα δεν είναι μια συγκεκριμένη δίαιτα αυτή καθαυτή. Μάλλον, είναι ένας τρόπος διατροφής που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, λιπαρά ψάρια, φυτικά έλαια, μπαχαρικά και βότανα και πολύ λίγα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, και ανθυγιεινά λίπη.

Τα τρόφιμα που τρώτε κυρίως σε μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και ωμέγα-3 λιπαρά. Μια δίαιτα πλούσια σε αυτές τις ενώσεις συνδέεται με αυξημένη ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου όπως το Clostridium leptum και τα Bifidobacteria και με μειωμένη ανάπτυξη των ειδών Firmicutes και Blautia , σύμφωνα με μια ερευνητική ανασκόπηση στο περιοδικό Nutrients .

Αυτές οι τροφές σας προστατεύουν από το κυτταρικό στρες και αποκαθιστούν τα υγιή βακτήρια του εντέρου που βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνοντας την παρόρμηση του σώματος να στείλει τη φλεγμονή για διάσωση.

 

Ποιος θα ωφεληθεί από μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα

Σχεδόν οποιοσδήποτε θα μπορούσε να προσθέσει στο πιάτο του τροφές που είναι αντιφλεγμονώδεις και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για όσους ελπίζουν να ανακουφίσουν ή να αποτρέψουν μια σειρά από χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξής παρακάτω.

Αρθρίτιδα

Η φλεγμονή παίζει βασικό ρόλο στους περισσότερους τύπους αρθρίτιδας, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας,, της ουρικής αρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ).

Πολλαπλές ανασκοπήσεις ερευνών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο αντιφλεγμονώδης τρόπος διατροφής μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα πόνου στις αρθρώσεις και τη δραστηριότητα της νόσου στη ΡΑ, έναν τύπο αυτοάνοσης φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Σε μια τέτοια ανάλυση, Ελβετοί ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στον αντιληπτό πόνο μετά από τουλάχιστον τρεις μήνες σε μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα.

Ψωρίαση

Το να γεμίσετε το πιάτο σας με αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, αντί για εξαιρετικά επεξεργασμένο φαγητό, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από αυτοάνοσες παθήσεις όπως η ψωρίαση (συμπεριλαμβανομένης της ψωριασικής αρθρίτιδας ). Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients , η παρακολούθηση μιας αντιφλεγμονώδους μεσογειακής δίαιτας σχετίζεται με λιγότερο σοβαρά συμπτώματα ψωρίασης και ψωριασικής αρθρίτιδας .

Καρδιακή ασθένεια

Ακόμη και μετά τον έλεγχο του βάρους και του οικογενειακού ιστορικού, μια μελέτη από το Chan School of Public Health διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες των οποίων οι δίαιτες ήταν σε μεγάλο βαθμό προφλεγμονώδεις είχαν 46% υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και 28% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικό από εκείνους που ακολουθούν αντιφλεγμονώδη δίαιτα.

Ποιες δίαιτες θεωρούνται αντιφλεγμονώδεις;

Ο κατάλογος των τροφών που μπορείτε να τρώτε για την αντιμετώπιση της φλεγμονής συμπίπτει αρκετά με αρκετές δημοφιλείς δίαιτες που ίσως γνωρίζετε ήδη. Καθεμία από της παρακάτω περιλαμβάνει άφθονα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα:

Μεσογειακή διατροφή

Βασισμένη στον παραδοσιακό τρόπο διατροφής των χωρών που γειτνιάζουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα, η Μεσογειακή Διατροφή εστιάζει σε πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ελαιόλαδο και μικρές ποσότητες ψάρια, κοτόπουλο, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι μια από τις πιο μελετημένες δίαιτες στον πλανήτη και έχει συνδεθεί με την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού και του διαβήτη τύπου 2.

Δίαιτα DASH

Η δίαιτα DASH περιορίζει τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, κορεσμένα ή trans λιπαρά και πρόσθετη ζάχαρη υπέρ των γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών, των πουλερικών, των φασολιών και φυσικά είναι άφθονη φρούτα, λαχανικά, ολόκληρα δημητριακά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και (μη τροπικά) φυτικά έλαια. Αυτός ο υγιεινός τρόπος διατροφής έχει βρεθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση σε μόλις ένα μήνα.

 

Αντιφλεγμονώδεις τροφές

Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι αντιφλεγμονώδεις τροφές; Περιέχουν ένα —ή συχνά πολλά— από αυτά τα βασικά στοιχεία:

Βιταμίνη C

Αυτή η βιταμίνη εξουδετερώνει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες στο σώμα που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή. Βρείτε τη σε:

 • Μούρα (όπως φράουλες, βατόμουρα, σμέουρα)
 • Εσπεριδοειδή (όπως πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ)
 • Σταυρανθή λαχανικά (όπως μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι)
 • Πιπεριές (πιπεριές και πιπεριές τσίλι)

Πολυφαινόλες

Αυτή η μεγάλη ομάδα ενώσεων καταπολεμά το οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλεί φλεγμονή. Βρείτε τις σε:

 • Καφές, τσάι και κακάο (αλλά προσέξτε την πρόσθετη ζάχαρη!)
 • Φρούτα (όπως μήλα, αχλάδια, σταφύλια, κεράσια)
 • Βότανα (όπως ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι)
 • Μπαχαρικά (όπως κουρκουμάς, κανέλα, γαρύφαλλο, τζίντζερ)
 • Λαχανικά (όπως κρεμμύδια, σκόρδο, αγκινάρες, σπανάκι)

Καροτενοειδή

Μια άλλη ομάδα αντιοξειδωτικών που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή, μπορείτε να τη βρείτε στα καροτενοειδή σε κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί προϊόντα όπως:

 • Καρότα
 • Ροδάκινα
 • Σκουός
 • Ντομάτες
 • Καρπούζι

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα 3 μειώνουν την παραγωγή ουσιών που συνδέονται με τη φλεγμονή. Βρείτε τα σε:

 • Σπόρους Chia
 • Λιπαρά ψάρια (όπως σολομός, ρέγγα, σκουμπρί, σαρδέλες)
 • Λιναρόσπορους
 • Καρύδια

Μονο- και πολυακόρεστα λίπη

Οι φυτικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη εκτός από ωμέγα-3 είναι επίσης αντιφλεγμονώδεις, με πολλές να περιέχουν και πολυφαινόλες. Βρείτε τα σε:

 • Ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, φουντούκια, πεκάν)
 • Σπόρους (όπως σουσάμι, ηλιόσποροι)
 • Φυτικά έλαια (όπως ελαιόλαδο, λάδι αβοκάντο, λιναρόσπορο)

Φυτικές ίνες

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφοδοτούν χρήσιμα βακτήρια του εντέρου που παράγουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Βρείτε τις ίνες σας σε:

 • Όσπρια (όπως φακές)
 • Δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως βρώμη, κινόα, κριθάρι, καστανό ρύζι)
 • Τροφές ολικής αλέσεως (όπως ψωμί ολικής αλέσεως, τορτίγιες ολικής αλέσεως, ζυμαρικά ολικής αλέσεως)

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!