Είναι γνωστό πως τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως οι άντρες κινδυνεύουν περισσότερο από τις γυναίκες να εμφανίσουν κάποια καρδιαγγειακή νόσο ή να πάθουν εγκεφαλικό και εδώ και δεκαετίες η επιστήμη προσπαθεί να εντοπίσει τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των ανδρών.
Οι έρευνες έχουν δείξει πως το 80% των περιπτώσεων καρδιαγγειακής νόσου αποδίδονται σε διάφορους παράγοντες όπως είναι η ηλικία, το φύλο, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και ο διαβήτης.
Η διεθνής ομάδα ερευνητών που βρίσκεται πίσω από τμια νέα μελέτη προσπάθησε να προσδιορίσει ποιοι παράγοντες κινδύνου προκαλούν το άλλο 20% και αν ο γάμος παίζει κάπιο ρόλο. Οι προηγούμενες έρευνες για την οικογενειακή κατάσταση απέδωσαν μικτά αποτελέσματα.
Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες εξέτασαν τα δεδομένα από 34 σχετικές έρευνες στο παρελθόν, οι οποίες είχαν δημοσιευτεί από το 1963 μέχρι και το 2015. Εξέτασαν το ιατρικό αλλά και οικογενειακό status περισσότερων από 2 εκ. ανθρώπων ηλικίας από 42 έως και 77 ετών στην Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Μέση Ανατολή και Ασία.
Τα δεδομένα έδειξαν πως συγκριτικά με τους παντρεμένους ανθρώπους, οι ανύπαντροι (αυτοί που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ, χήροι ή χωρισμένοι) είχαν 42% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις και 16% υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Παράλληλα, οι ανύπαντροι έχουν 55% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Κατά τους ερευνητές, η οικογενειακή κατάσταση πρέπει να θεωρείται παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και γενικά ποσοστά επιβίωσης.