MEN'S GUIDE

Μάθε γιατί το μέλι έχει θέση στη διατροφή σου αλλά χρειάζεται... μέτρο

Το μέλι είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που παράγεται από τις μέλισσες. Είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και περιέχει περίπου 64 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας. Εκτός από γλυκαντικό, έχει και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και άλλα οφέλη για την υγεία. Θέλει όμως μέτρο στην κατανάλωσή του.

Το μέλι είναι φτιαγμένο από νέκταρ. "Οι μέλισσες συλλέγουν το αραιό-ζαχαρότευτλο νέκταρ των φυτών χλωρίδας, και παράγουν ένα ένζυμο μετά την κατάποση. Κατά τη διάρκεια της μάσησης, ένζυμα μετατρέπουν το νέκταρ σε μια ουσία που περιέχει μέλι μαζί με αρκετό νερό. Μετά από το μάσημα, οι εργάτριες διαχέουν την ουσία σε κηρήθρες, έτσι ώστε το νερό να μπορεί να εξατμιστεί, και να κάνει έτσι το μέλι πιο πυκνό και παχύρευστο”, εξηγεί η Dana Hunnes, ανώτερη διαιτολόγος στο ιατρικό κέντρο Ronald Reagan UCLA.

Η γλυκιά ουσία είναι κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη - απλά σάκχαρα που μετατρέπονται εύκολα από το σώμα σε ενέργεια - και νερό.

Η έρευνα έχει συνδέσει το μέλι με τη βελτίωση της μικροβιακής ισορροπίας του εντέρου, του βήχα και άλλων αναπνευστικών καταστάσεων. Λόγω των θρεπτικών συστατικών του μελιού, το γλυκαντικό έχει θεωρηθεί ότι έχει αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς και θεραπευτικές δυνατότητες για ασθένειες όπως για τον πονόλαιμο, τις πεπτικές διαταραχές και τα εγκαύματα, λέει ο Friedman.

Αλλά είναι σημαντικό να εξετάσετε την πλήρη εικόνα διατροφικής αξίας. Για να πάρεις πολλά από αυτά τα οφέλη, "θα έπρεπε να τρώμε πολύ μέλι", λέει ο Friedman. "Και δυστυχώς, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μελιού σημαίνει την κατανάλωση πολλών θερμίδων."

Το μέλι περιέχει επίσης ιχνοστοιχεία βιταμινών, ανόργανων συστατικών, ηλεκτρολυτών, ενζύμων, αμινοξέων και φλαβονοειδών, λέει ο Jenny Friedman, διαιτολόγος στη Φιλαδέλφεια. "Αυτές οι ενώσεις είναι υπεύθυνες για μερικά από τα δυνητικά οφέλη υγείας του μελιού και μέρος αυτού που διακρίνει το γλυκαντικό από πιο παραδοσιακά, όπως η ζάχαρη".

Θυμηθείτε: Το μέλι είναι ζάχαρη!

"Η κατανάλωση ζάχαρης σε υπερβολικές ποσότητες έχει εμπλακεί στην αύξηση του βάρους καθώς και στον αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως η καρδιακή νόσος και ο διαβήτης", λέει η Meredith Price, διαιτολόγος στο Priceless Nutrition & Wellness στη Νέα Υόρκη.

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα όταν διαβάζουν μια ετικέτα τροφίμων και βλέπουν το μέλι αντί για τη ζάχαρη", λέει ο Friedman. "Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, η λεπτή διαφορά έχει μεγαλύτερη σημασία για το νου από το σώμα. Το σώμα σχεδόν τα αντιλαμβάνεται το ίδιο”

Ορισμένοι όροι για τα προϊόντα - όπως τα "φυσικά σάκχαρα", "όχι τεχνητά σάκχαρα" ή "φυσικά γλυκαντικά" - είναι συχνά απλές τακτικές μάρκετινγκ, λέει η Price.

Σκεφτείτε μια μερίδα μερίδας μελιού ως περίπου μια κουταλιά της σούπας (το μέγεθος του αντίχειρα ή μιας μάρκας πόκερ), λέει ο Friedman. Αυτό το μέλι έχει περίπου 64 θερμίδες και 17 γραμμάρια ζάχαρης, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων για τη σύνθεση τροφίμων του USDA. Στόχος είναι να διατηρείτε την καθημερινή σας πρόσληψη από οποιαδήποτε πρόσθετη ζάχαρη κάτω 150 θερμίδες ημερησίως για τους άνδρες, προτείνει ο Hunnes.

Οι θερμίδες στο μέλι και σε συνδυαστικές τροφές

Το μέλι ανα 100 γραμμάρια μας προσδίδει 304 θερμίδες

Ένα κουταλάκι του γλυκού έχει 22 θερμίδες

Η θερμιδική αξία μιας κουταλιάς της σούπας μελιού είναι 64 kcal

Ενα ποτήρι γάλα (250 ml) πλήρες με μια κουταλιά του γλυκού μέλι έχει 185 θερμίδες

Ενα ποτήρι γάλα ελαφρύ (250 ml) με μια κουταλιά του γλυκού μέλι έχει 135 θερμίδες

1 γιαούρτι στραγγιστό 2% με ενα κουταλάκι μέλι έχει 166 θερμίδες

1 στραγγιστό γιαούρτι 5% με ενα κουταλάκι μέλι έχει 215 θερμίδες

1 φέτα ψωμί με ενα κουταλάκι μέλι αποδίδει 102 θερμίδες

1 φέτα ψωμί με ενα κουταλάκι μέλι και ενα μια κουταλιά της σούπας ταχίνι έχει θερμίδες 190

1 φρυγανιά κλασσική με ενα κουταλάκι του γλυκού έχει 52 θερμίδες

Η θερμιδική αξία στο μέλι μπορεί να έχει διαφορές ανάλογα με τη σύνθεσή του και τον τύπο.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!