Έρευνες έχουν δείξει πως η πρώτη εντύπωση που σχηματίζει κάποιος για εμάς είναι και αυτή που παραμένει κυρίαρχη για πολύ καιρό (αν όχι για πάντα). Οπότε τα πρώτα λεπτά μιας οποιασδήποτε πρώτης γνωριμίας είναι πολύ σημαντικά.
Αυτές οι 5 συμβουλές θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια θετική πρώτη εντύπωση σε οποιαδήποτε πρώτη γνωριμία: από ένα επαγγελματικό inteview μέχρι ένα πρώτο ραντεβού.
Μην μιλάτε συνεχώς για τον εαυτό σας
Η αμηχανία συχνά μας κάνει να μιλάμε συνέχεια για τον εαυτό μας, καθώς για αυτό το "θέμα" γνωρίζουμε αρκετά και αισθανόμαστε πως με το να περιαυτολογούμε τονώνουμε την αυτοπεποίθησή μας και βελτιώνουμε την εικόνα που έχουν οι άλλοι για εμάς. Ωστόσο ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Α ν δηλαδή θέλουμε να κάνουμε κάποιον να μας συμπαθήσει είναι προτομότερο να δείξουμε γνήσιο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας και να φροντίσουμε να κάνουμε πολλές έυστοχες και όχι αγενείς ερωτήσεις και να ακούμε με προσοχή και ενδιαφέρον τις απαντήσεις.
Διατηρούμε όσο γίνεται πιο συχνά οπτική επαφή
Το να κοιτάμε κάποιον στα μάτια είναι κοινά αποδεκτό ως σύμβολο κοινωνικής εμπιστοσύνης, της διαφάνειας και της ειλικρίνειας. Φυσικά δεν καρφώνουμε το βλέμμα μας στον άλλο γιατί αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ως επιθετικότητα ή υπεροψία. Μια ιδανική αναλογία είναι το 60: 40, δηλαδή διατηρούμε επαφή περίπου τα 2/3 του χρόνου που μιλάμε, αλλά ενδιάμεσα αφήνουμε το βλέμμα μας να φύγει από το βλέμμα του συνομιλητή μας για λίγα δευτερόλεπτα.
Το χαμόγελο χαρίζει πόντους
Συνοδέψτε όλες τις συναντήσεις σας με ένα γνήσιο χαμόγελο και ο κόσμος δεν θα μπορεί να σας αντισταθεί. Το χαμόγελο έχει αποδειχτεί πως ενεργοποιεί τις ενδορφίνες, οπότε οι άλλοι θα σας συνδέσουν στο μυαλό τους με συναισθήματα χαράς και ευημερίας.
Συστηθείτε απλά και όχι υπερβολικά επίσημα
Ένας ταπεινός χαιρετισμός που συνοδεύεται με ένα χαμόγελο, μια χειραψία και ένα ειλικρινές βλέμμα και μια απλή δήλωση του ονόματός σας είναι ο πιο εύκολος τρόπος να κάνετε με την πρώτη, καλή εντύπωση. Αποφύγετε τις πομπώδεις εισαγωγές και τις "στημενένες" χειραψίες αλλά και τις υπερβολικές εκδηλώσεις οικειότητας όπως πχ. μια αγκαλιά ή ένα χτύπημα στον ώμο που είναι εντελώς ανάρμοστες συμπεριφορές όταν γνωρίζουμε κάποιον για πρώτη φορά.
Προσέξτε τη στάση του σώματός σας.
Και εδώ η γλώσσα του σώματος παίζει μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση των πρώτων εντυπώσεων. Είτε είστε σε ένα κοινωνικό είτε σε ένα επαγγελματικό πρώτο ραντεβού αποφύγετε να έχετε πολύ αυστηρή στάση σώματος. Καθίστε άνετα στη θέση σας και καλό είναι να έχετε μια ελαφριά κλίση προς τα μπροστά, γιατί αυτό δείχνει ενδιαφέρον για τον άλλο. Επίσης προσπαθήστε να μην κάνετε επαναλαμβανόμενες νευρικές κινήσεις αμηχανίας όπως το να κουνάτε τα πόδια σας ή να παίζετε τα δάχτυλά σας νευρικά, γιατί οι κινήσεις αυτές θα αποσπάσουν την προσοχή του συνομιλητή σας και θα του μεταδώσουν την αμηχανία και τη νευρικότητά σας.