Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και πιο συγκεκριμένα από τα μέσα Νοεμβρίου έως τον Ιανουάριο οι ενήλικες προσλαμβάνουν κατά μέσο όρο 1kg!
Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να πούμε πως αθροιστικά τα κιλά των εορτών συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση βάρους και την εμφάνιση παχυσαρκίας στους ενήλικες. Αφού λοιπόν είδαμε πόσο επηρεάζουν τη διατροφή μας τα Χριστούγεννα πάμε να δούμε ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε ώστε να διατηρήσετε το βάρος σας, να μείνετε πιστοί στη διατροφή σας και να περάσετε όμορφα, χωρίς στερήσεις, τις μέρες των εορτών.
1. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους
Πρώτο βήμα στη διατροφή τα Χριστούγεννα είναι η κατάλληλη στοχοθεσία. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους που είναι εύκολο να επιτύχετε. Διατροφικά, οι μέρες των Χριστουγέννων είναι ίσως η πιο δύσκολη περίοδος του έτους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι γιορτές των Χριστουγέννων έχουν μεγάλη διάρκεια, κατακλύζονται από συχνά τραπέζια και λουκούλλεια γεύματα και χαρακτηρίζονται από πολλά, πολλά γλυκά!
Επιπλέον, οι διακοπές σχετίζονται με τη χαλάρωση, η οποία χαλάρωση δε μπορεί παρά να είναι και διατροφική.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον πόσο εύκολο είναι να κάνετε δίαιτα; Θα σας δώσω εγώ την απάντηση… όχι πολύ εύκολο! Για το λόγο αυτό λοιπόν επιλέξτε έναν πιο μικρό και εφικτό στόχο.
Με τον τρόπο αυτό είναι πιο εύκολο να επιτύχετε το στόχο σας, γεγονός που θα σας ενθαρρύνει και θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε την προσπάθειά σας. Αντίθετα, ένας μη ρεαλιστικός στόχος είναι δύσκολο να επιτευχθεί, γεγονός που σας αποθαρρύνει, δημιουργεί αίσθημα απογοήτευσης και μπορεί να σας οδηγήσει σε διακοπή της προσπάθειάς σας.
2. Αποφύγετε τη λογική «άσπρο-μαύρο»
Μετά την κατάλληλη στοχοθεσία, επόμενο σημαντικό βήμα για τη διατροφή τα Χριστούγεννα είναι να αποφύγετε τη λογική «άσπρο – μαύρο» ή αλλιώς τη λογική «όλα ή τίποτα». Θα σας εξηγήσω τι εννοώ… Η λογική «άσπρο – μαύρο» λέει πώς «ή τα κάνω όλα τέλεια ή δεν κάνω τίποτα»! Βέβαια, η σκέψη αυτή συνεχίζει να μην είναι ρεαλιστική.
Υπάρχουν μέρες που διατροφικά είναι πιο εύκολες και άλλες (όπως αυτές των Χριστουγέννων) που διατροφικά είναι πιο δύσκολες. Μην προσπαθήσετε λοιπόν να κάνετε την «τέλεια δίαιτα» τις μέρες των Χριστουγέννων. Είναι μία προσπάθεια που πιθανόν να αποτύχει. Αντίθετα, προσπαθήσετε να κάνετε το καλύτερο δυνατό που μπορείτε, με βάση τις συνθήκες των ημερών.
Αποφύγετε λοιπόν τη λογική «όλα ή τίποτα» και προσπαθήστε να κάνετε το καλύτερο δυνατό που μπορείτε, ας μην είναι τέλειο!
3. Φτιάξτε το μικρο-περιβάλλον σας
Είτε μιλάμε για τη διατροφή τα Χριστούγεννα, είτε για τη διατροφή γενικότερα είναι σημαντικό το μικρο- περιβάλλον σας να είναι υποστηρικτικό. Με την έννοια μικρο-περιβάλλον εννοώ κατά κύριο λόγο το χώρο του σπιτιού. Προσαρμόστε το χώρο του σπιτιού σας ώστε να είναι βοηθητικός.
Για παράδειγμα:
Γιατί να τα κάνετε όλα αυτά;
Γιατί ως άνθρωποι απαντούμε στα διάφορα ερεθίσματα. Η θέα λοιπόν ενός γλυκού ή θελκτικού τροφίμου, η μυρωδιά του κτλ. μπορούν να οδηγήσουν πιο εύκολα στην κατανάλωσή του. Αν λοιπόν ο χώρος είναι γεμάτος γλυκά όταν πεινάσουμε πιθανόν να επιλέξουμε ένα γλυκό αν όμως είναι γεμάτος φρούτα είναι πιθανόν να επιλέξουμε ένα φρούτο… Προσαρμόστε το χώρο σας λοιπόν ώστε να «δουλεύει» για εσάς!
4. Ξεκινήστε τη μέρα σας σωστά
Μιλώντας για διατροφή τα Χριστούγεννα μπορεί αυτομάτως να σκέφτεστε τα οικογενειακά τραπέζια και τα μεγάλα γεύματα… ωστόσο πριν φτάσουμε ως εκεί είναι σημαντικό να έχουμε ξεκινήσει τη μέρα μας σωστά. Με το «σωστά» φυσικά εννοώ με ένα καλό πρωινό. Στο σημείο αυτό πιθανόν να σκεφτείτε:
Μα αφού θα φάμε πολύ στο τραπέζι, μήπως όλη μέρα να μη φάω ώστε να περιορίσω τις θερμίδες;
Θα σας πρότεινα όχι! Αποφεύγοντας την κατανάλωση πρωινού (και ενδιάμεσων γευμάτων) θα φτάσετε στο γεύμα σας με χαμηλά επίπεδα σακχάρου (υπογλυκαιμία). Αυτό θα σας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού στο γεύμα που έρχεται. Πιο απλά, αν μείνουμε όλη μέρα νηστικοί θα πέσουμε με τα μούτρα στο φαγητό στο επόμενο γεύμα μας.
Για να μη συμβεί αυτό φροντίστε να ξεκινήσετε τη μέρας σας σωστά έχοντας καταναλώσει ένα καλό πρωινό.
Καλές επιλογές πρωινού μπορεί να είναι:
Επιλέξτε όποια σας ευχαριστεί, σε καμία περίπτωση όμως μην αμελήσετε το πρωινό σας.
5. Φτάστε στο τραπέζι έτοιμοι
Είδαμε λοιπόν πως είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό. Ωστόσο, χρειάζεται κάτι ακόμη ώστε να φτάσετε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι έτοιμοι. Αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερό από τα ενδιάμεσα snacks.
Τα snacks σας βοηθούν να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σταθερά. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της πείνας. Ως εκ τούτου, προσθέτοντας ενδιάμεσα snacks στη διατροφή των Χριστουγέννων θα φτάσετε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με μικρότερο αίσθημα πείνας. Έτσι, θα ελέγξετε πιο εύκολα την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσετε και είναι λιγότερο πιθανόν να ξεφύγετε.
Καλές επιλογές για ενδιάμεσα γεύματα snacks είναι:
Μην πέσετε λοιπόν στην παγίδα να αμελήσετε τα ενδιάμεσα γεύματα καθώς έτσι θα ελέγξετε δύσκολα την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσετε στο κυρίως γεύμα σας.
6. Προσοχή στα ορεκτικά
Ένα ακόμη ζήτημα που μας απασχολεί στη διατροφή των Χριστουγέννων είναι τα ορεκτικά. Λόγω του μικρού μεγέθους τους τα ορεκτικά είναι εύκολο να καταναλωθούν τινάζοντας την μπάνκα των θερμίδων στον αέρα. Ας ρίξουμε λοιπόν μία ματιά στις θερμίδες που έχουν τα πιο δημοφιλή ορεκτικά.
Σημαντικό: Ο λόγος που σας αναφέρω τα παραπάνω δεν είναι για να υπολογίσετε τις θερμίδες. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε σε ένα γιορτινό οικογενειακό τραπέζι είναι να υπολογίζουμε τις θερμίδες. Τα αναφέρω για να δούμε πως είναι εύκολο αν τσιμπολογήσουμε αλόγιστα στα ορεκτικά να ξεφύγουμε.
Πώς θα καταναλώσουμε λοιπόν τα ορεκτικά;
Από όλα τα ορεκτικά του μπουφέ επιλέξτε το αγαπημένο σας. Τοποθετήστε το στο πιάτο σας και καταναλώστε το από εκεί. Θα δούμε περισσότερα για τη δομή του πιάτου σας σε λίγο. Σε κάθε περίπτωση…
Αποφύγετε τη λογική λίγο από όλα!
Είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει να είναι «πολύ από όλα». Αντί αυτού επιλέξτε το ορεκτικό που σας αρέσει και απολαμβάνετε πιο πολύ. Ένα κάθε φορά. Δεν είναι ανάγκη να καταναλωθούν όλα σε ένα γεύμα. Τα υπόλοιπα θα έχετε δυνατότητα να τα επιλέξετε σε επόμενο γεύμα.
7. Ακολουθήστε τον κανόνα του πιάτου
Μιλήσαμε λοιπόν για πρωινό, ενδιάμεσα γεύματα, ορεκτικά και ήρθε η ώρα για το κυρίως γεύμα. Εδώ είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθήσετε τον κανόνα του πιάτου. Μπορείτε να τον εφαρμόσετε ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.
Αν ακολουθήσετε σωστά τα παραπάνω το πιάτο σας θα μοιάζει κάπως έτσι:
Ξεκινήστε την κατανάλωση του γεύματος πρώτα από τη σαλάτα σας.
Σημαντικό: Καταναλώστε όλα τα τρόφιμα μέσα από το πιάτο σας. Πρώτα λοιπόν φτιάχνουμε το πιάτο μας και μετά ξεκινάμε το γεύμα μας. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να έχουμε μία καλή εικόνα του τι και πόσο πρόκειται να καταναλώσουμε.
Στην αντίθετη περίπτωση, σκεφτείτε ένα οικογενειακό τραπέζι να διαρκέσει 2 ώρες και για δύο ώρες να «τσιμπάτε» μικρές μπουκιές από το κέντρο του τραπεζιού και τις πιατέλες. Πόσο εύκολο θα είναι να ελέγξετε την ποσότητα; Σας διαβεβαιώ όχι τόσο εύκολο.
Φροντίστε λοιπόν να καταναλώσετε οποιοδήποτε τρόφιμο μέσα από το πιάτο σας, ακολουθώντας την παραπάνω δομή. Ακόμη κι αν χρειαστεί να γεμίσετε ξανά το πιάτο σας ακολουθείτε τον ίδιο κανόνα.
Τι να επιλέξω ως κυρίως τα Χριστούγεννα;
Από θερμιδικής άποψης τα κυρίως των Χριστουγέννων κυμαίνονται στις παρακάτω θερμίδες:
Τρόφιμο: Ενέργεια (kcal) Πρωτεΐνη: Λιπαρά:
Ωστόσο, επειδή πρόκειται για τρόφιμα που καταναλώνουμε μία φορά το χρόνο μη «μείνετε» στις θερμίδες. Επιλέξτε το αγαπημένο σας και καταναλώστε το μέσα από το πιάτο σας.
8. Ελέγξτε το αλκοόλ
Βέβαια, δε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για διατροφή τα Χριστούγεννα και να μην αναφερθούμε στο αλκοόλ. Τα γιορτινά τραπέζια κατακλύζονται από επιλογές αλκοόλ. Όσον αφορά τη θερμιδική αξία τους μπορείτε να τη δείτε παρακάτω:
Είδος: Μέγεθος μερίδας (ml): Ενέργεια (kcal):
Μπύρα 355 / 153
Κρασί Κόκκινο 145 / 125
Κρασί Λευκό 145 / 128
Αποστάγματα:
Τζιν 45/ 97-116
Ρούμι 45/ 116-197
Βότκα 45 / 97-116
Ουίσκι 45/ 97-116
Λικέρ
Λικέρ καφέ 45/ 160
Λικέρ καφέ με κρέμα γάλακτος 45/ 154
Μικτά Ποτά
Bloody Mary 136 / 120
Cosmopolitan 81 / 146
Daiquiri 80/ 137
Mai Tai 145 / 306
Μαργαρίτα 120/ 168
Mojito 177/ 143
Pina colada 200
Ρούμι cola 235/ 185
Tequila Sunrise 200/ 232
Βότκα και tonic 207 / 189
Πώς θα διαχειριστούμε το αλκοόλ;
Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα ώστε να ελέγξετε το αλκοόλ δίχως να το στερηθείτε.
9. Διαχειριστείτε το γλυκό
Φυσικά, αν κάτι μας απασχολεί περισσότερο από όλα στη διατροφή τα Χριστούγεννα αυτό είναι το γλυκό. Οι μέρες αυτές χαρακτηρίζονται από την έντονη παρουσία γλυκών.
Από θερμιδικής άποψης τα γλυκά των Χριστουγέννων αποδίδουν τις παρακάτω θερμίδες:
Γλυκό: Θερμίδες (kcal) / τεμάχιο:
Όσον αφορά τις θερμίδες λοιπόν οι πρώτες 4 επιλογές είναι οι πιο ασφαλείς.
Να επιλέξω μελομακάρονα ή κουραμπιέ;
Ανάμεσα στα δύο πιο δημοφιλή γλυκά των Χριστουγέννων φαίνεται πώς νικητής είναι… το μελομακάρονο. Όχι μόνο λόγο των μειωμένων θερμίδων του αλλά κυρίως λόγο των υλικών του. Πιο συγκεκριμένα, το μελομακάρονο λόγω του ελαιόλαδου περιέχει μονοακόρεστα καλά λιπαρά καθώς και ορισμένα αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, τα καρύδια του προσθέτουν πολυακόρεστα (Ω3) καλά λιπαρά. Αντίθετα, ο κουραμπιές έχει ως βασικό συστατικό του το βούτυρο γεγονός πως τον κάνει πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά! Επίσης, περιέχει περισσότερη ζάχαρη.
Ωστόσο…
Τόσο τα μελομακάρονα όσο και οι κουραμπιέδες αποτελούν γλυκά της συγκεκριμένης περιόδου, που δεν καταναλώνουμε τον υπόλοιπο χρόνο. Ως εκ τούτου, μην επιλέξετε μόνο με βάση τις θερμίδες ή τη διατροφική αξία. Φροντίστε να διαλέξετε αυτό που σας ευχαριστεί και το απολαμβάνετε.
Πόσο συχνά να καταναλώνω γλυκό το Χριστούγεννα;
Όσον αφορά τη συχνότητα, αποφύγετε τη λογική «άσπρο – μαύρο» που είδαμε παραπάνω και τις απαγορεύσεις. Μπορείτε να καταναλώνετε ένα γλυκό ανά ημέρα ή ιδανικά μέρα παρά μέρα π.χ. έναν κουραμπιέ ή ένα μελομακάρονο.
Καταναλώστε το γλυκό σας πάντα μετά από γεύμα ή μετά από snack.
Με τον τρόπο αυτό θα καταναλώσετε το γλυκό για την απόλαυση και όχι για να χορτάσετε. Έτσι θα σας είναι πιο εύκολο να ελέγξετε την ποσότητα γλυκού που θα καταναλώσετε. Συνοπτικά λοιπόν, καταναλώστε ένα (1) γλυκό ανά ημέρα ή ιδανικά μέρα παρά μέρα, πάντα όμως μετά από γεύμα ή μετά από snack.
10. Καταναλώστε το γεύμα σας ενσυνείδητα
Τι εννοούμε όμως «ενσυνείδητα»; Τρώμε ενσυνείδητα σημαίνει πως είμαστε παρόντες την ώρα του γεύματος. Τρώμε σαν γευσιγνώστες! Εστιάζουμε στη γεύση, την οσμή και την υφή του φαγητού. Απολαμβάνουμε την κάθε μπουκιά δίχως βιασύνη.
Αφού βάλετε λοιπόν τα τρόφιμα στο πιάτο σας με τον κανόνα που είδαμε παραπάνω, εστιάστε σε αυτό. Δείτε το, προσπαθήστε να εστιάσετε στη γεύση, να βρείτε τα υλικά του και να αναλύσετε την υφή του. Με τον τρόπο αυτό θα απολαύσετε το φαγητό σας, θα δώσετε χρόνο στο εγκέφαλό σας να λάβει το μήνυμα του κορεσμού και τελικά θα καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα φαγητού συνολικά.
11. Φροντίστε για την επόμενη μέρα
Αν οι διατροφικές ατασθαλίες διαρκέσουν λίγες μόνο μέρες, τις γιορτινές, τότε σίγουρα δεν είναι ικανές να επηρεάσουν το βάρος και την προσπάθειά σας. Αν ωστόσο η διατροφική χαλαρότητα διαρκέσει όλη την εορταστική περίοδο τότε είναι πιθανόν να σας επηρεάσει σημαντικά. Για να αποφύγετε το δεύτερο σενάριο, φροντίστε τις επόμενες μέρες από τις γιορτινές να απομακρύνετε τους πειρασμούς.
Σε κάθε περίπτωση προσπαθήστε να απομακρύνετε από το χώρο σας τρόφιμα που αποτελούν οπτικό ερέθισμα και είναι πιθανόν να τα υπερκαταναλώσετε όταν εκτεθείτε σε αυτά.
12. Παραμείνετε δραστήριοι
Κλείνοντας, δε θα μπορούσαμε να μη συζητήσουμε για τη φυσική δραστηριότητα. Ακόμη και τις μέρες των γιορτών η φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητη. Βέβαια, όπως είπαμε στην αρχή οι στόχοι σας, τόσο οι διατροφικοί όσο και αυτοί τις άσκησης πρέπει να είναι μικροί, ρεαλιστικοί και εφικτοί.
Προσπαθήστε λοιπόν να εντάξετε 20-30’ φυσική δραστηριότητα μέσα στη μέρα σας. Για παράδειγμα,
Η φυσική δραστηριότητα οδηγεί σε δαπάνη των θερμίδων που λαμβάνουμε μέσω της τροφής γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση βάρους. Επιπλέον, οδηγεί σε ευφορία και βελτίωση της διάθεσης – ψυχολογίας. Τρίτον, εάν η γίνει μετά το γεύμα μηνυματοδοτεί τον τερματισμό του γεύματος, βοηθώντας σας να περιορίσετε την πρόσληψη τροφής.
Τέλος, η άσκηση και η διατροφή αποτελούν ένα καλό «πακέτο συνηθειών». Αυτό σημαίνει πως είναι πιο εύκολο να παραμείνετε συνεπής σε μία καλή συνήθεια όταν τη συνδυάζετε με μία δεύτερη, εξίσου καλή.
Είναι πιθανότερο λοιπόν να διατηρήσετε τις καλές διατροφικές σας συνήθειες αν κάνετε άσκηση ταυτόχρονα!
Βάλτε τα αθλητικά σας λοιπόν και τις ημέρες των εορτών.
Μαγειρικά tips για τις μέρες των εορτών.