GOOD LIFE

Έρευνα δείχνει πως ένα κοινό παυσίπονο μπορεί να σας κάνει πιο ριψοκίνδυνους

Μπορεί ένα φάρμακο να κάνει κάποιον που το καταναλώνει να γίνει παράτολμος και ριψοκίνδυνος; Η απάντηση είναι καταφατική, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη και μάλιστα το εν λόγω φάρμακο είναι ένα πολύ κοινό και ευρέως γνωστό παυσίπονο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αναισθητοποιητική επίδραση που έχει στον πόνο επηρεάζει παρόμοια τα συναισθήματα και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, οδηγώντας όσους παίρνουν το φάρμακο να αψηφούν τους κινδύνους.

Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στο oloygeia.gr ψυχολόγοι από το University of Guelph στον Καναδά ανακάλυψαν ότι η παρακεταμόλη μειώνει τον καρδιακό ρυθμό, ο οποίος αποτελεί δείκτη φόβου, κατά τη διάρκεια επικίνδυνων εμπειριών.

Παρακεταμόλη και ριψοκίνδυνη συμπεριφορά

«Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια. Αν άτομα που λαμβάνουν παρακεταμόλη συμπεριφέρονται με λιγότερη προσοχή σε απειλητικές καταστάσεις, ίσως είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ταχύτητα ή να κάνουν άλλες μη ασφαλείς επιλογές κατά την οδήγηση», κατέληξαν, σύμφωνα με το Daily Mail.

«Ίσως το φάρμακο λειτουργεί με το να μειώνει τις συναισθηματικές αξιολογήσεις των επώδυνων αισθήσεων», ανέφεραν. «Την ίδια στιγμή, ο ίδιος μηχανισμός ίσως να αμβλύνει και άλλα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένου του φόβου».

Περίπου 260 άνδρες και γυναίκες έλαβαν είτε 1.000 mg του φαρμάκου είτε εικονικό φάρμακο πριν συμμετάσχουν σε μια τρομακτική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας, όπου περπατούσαν πάνω σε μια σανίδα σε μεγάλο ύψος.

Η πτώση από τη σανίδα οδηγούσε σε μια πτώση 80 ορόφων από την οροφή ενός ουρανοξύστη. Ο στόχος ήταν να περπατήσουν όσο το δυνατόν πιο μακριά πάνω στη σανίδα πριν επιστρέψουν. Η σανίδα γινόταν όλο και πιο ασταθής όσο προχωρούσαν. Αν έπεφταν, προσγειώνονταν στο έδαφος με μια λάμψη λευκού φωτός.

Οι καρδιακοί ρυθμοί αυξήθηκαν κατά μέσο όρο περισσότερο από 30 παλμούς το λεπτό και χρειάστηκαν 15 δευτερόλεπτα για να τολμήσουν να πατήσουν στη σανίδα. Δύο άτομα φοβήθηκαν υπερβολικά για να το επιχειρήσουν και τρία εγκατέλειψαν πριν καταφέρουν να επιστρέψουν.

Η παρακεταμόλη επηρεάζει τον φόβο και τη λήψη αποφάσεων

Σημαντικές διαφορές παρατηρήθηκαν μεταξύ των δύο ομάδων. Όσοι είχαν λάβει ακεταμινοφαίνη ή παρακεταμόλη χρειάστηκαν 17% λιγότερο χρόνο για να πατήσουν στη σανίδα για πρώτη φορά, περπάτησαν 23% ταχύτερα πάνω της και είχαν 14% μικρότερη αύξηση στον καρδιακό ρυθμό, σε σύγκριση με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η παρακεταμόλη και ο τρόπος δράσης της

Ο τρόπος με τον οποίο το φάρμακο μπορεί να έχει τέτοια επίδραση παραμένει ασαφής. Παρά τη δημοτικότητά του, οι ακριβείς μηχανισμοί δράσης του για τη μείωση του πόνου δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί.

Ο πόνος έχει τόσο αισθητηριακή όσο και συναισθηματική διάσταση, και το φάρμακο έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα συναισθήματα.

Αυτό το συναισθηματικό στοιχείο έχει μεγάλη επίδραση στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον πόνο. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι σε σπάνιες περιπτώσεις όπου άτομα έχουν υποστεί βλάβες σε αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου, δεν ενοχλούνται από τον πόνο, παρόλο που τον αισθάνονται.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!