Το να μασάμε τσίχλα σε γενικές γραμμές θεωρείται αγένεια, ειδικά όταν το κάνουμε ενώ μιλάμε σε κάποιον ή κάθόμαστε σε ένα τραπέζι για γεύμα κ.λπ. Και όμως αυτή η κακή συνήθεια έχει και σημαντικά οφέλη.
Πλειάδα ερευνών έχει δείξει πως το μάσημα της τσίχλας μπορεί να έχει και ευεργετικές συνέπειες στον οργανισμό.
Βέβαια άλλες έρευνες τονίζουν πως η μάσηση τσίχλας με υπερβολική συχνότητα και διάρκεια μπορεί να προκαλέσει δυσμορφίες στο πρόσωπο (πρηξίματα στη γνάθο) ακόμα και στομαχικά ενοχλήματα (διεγείρει την παραγωγή γαστρικών οξέων) ενώ αν έχει ζάχαρη η τσίχλα μας επιβαρύνει και με θερμίδες και κάνει κακό στα δόντια.
Όμως οι επιστήμονες εξηγούν πως αν μασάμε με μέτρο μια υγιεινή τσίχλα χωρίς ζάχαρη, π.χ. με φυσική μαστίχα μπορούμε να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη.
Τονώνει το μυαλό και βελτιώννει τα αντανακλαστικά
Μελέτη επιστημονικής ομάδας από το Εθνικό Ίδρυμα Ακτινολογικών Επιστημών της Ιαπωνίας, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Brain and Cognition μελέτη έδειξε ότι η μάσηση μιας τσίχλας τονώνει τη σκέψη και την εγρήγορση, ενώ αυξάνει κατά 10% την ταχύτητα αντίδρασης. Και όλ’ αυτά, επειδή επηρεάζει οκτώ διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.
Στη σχετική μελέτη συμμετείχε ομάδα εθελοντών, οι οποίοι έκαναν δύο τεστ άλλοτε μασώντας μία τσίχλα και άλλοτε δίχως αυτήν. Καθ’ όλη τη διάρκεια των τεστ, οι ερευνητές κατέγραφαν την λειτουργία του εγκεφάλου τους με λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI), για να καταγράφουν την ενεργοποίηση των διαφόρων περιοχών του.
Η καταγραφή έδειξε πως όταν οι εθελοντές μασούσαν τσίχλα, ενεργοποιούνταν περισσότερο οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις κινήσεις και την ικανότητα προσοχής, εξ ου και η επιτάχυνση των αντιδράσεών τους.
Ανάλογα ευρήματα είχε και μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, που έδειξε ότι το μάσημα τσίχλας βελτιώνει τις επιδόσεις σε μονότονα τεστ, που εξ ορισμού απαιτούν τεράστια νοητική προσπάθεια για να μείνει κάποιος συγκεντρωμένος σε αυτά.
Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν γιατί ακριβώς το μάσημα τσίχλας ασκεί τόσο έντονη επίδραση στον εγκέφαλο, αλλά υπάρχουν ορισμένες θεωρίες, όπως ότι αυξάνει τον καρδιακό παλμό ή την ινσουλίνη στον οργανισμό.
Βοηθά στο αδυνάτισμα
Μελέτη του Πανεπιστημίου του Ρόουντ Άιλαντ έδειξε πως όσοι μασάνε τσίχλες καταναλώνουν 60-70 θερμίδες λιγότερες σε κάθε τους γεύμα, ενώ δεν τις αναπληρώνουν τσιμπολογώντας περισσότερο. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι η τσίχλα μπορεί να μας βοηθήσει να νικήσουμε τη λαχτάρα μας για κάτι πλούσιο σε λίπη, ζάχαρη και αλάτ).
Επιπλέον, το μασημα τσιχλας απαιτεί ενέργεια: οι ερευνητές του Ρόουντ Άιλαντ ανέφεραν πως οι εθελοντές τους που λάτρευαν τις τσίχλες είχαν κατά 5% περισσότερες καύσεις.
Μία άλλη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα, έδειξε ότι το μάσημα τσίχλας μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της όρεξης και να περιορίσει το τσιμπολόγημα.
Μιεώνει το στρες
Έρευνες έχουν συνδέσει τη μάσηση τσίχλας με τη μείωση της κορτιζόλης (η γνωστή και ως η ορμόνη του στρες) . Μάλιστα ο καθηγητής Οργανωτικής Ψυχολογίας & Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ Dr Cooper αναφέρει χαρακτηριστικά στη Daily Mail "Πολλοί είναι εκείνοι που μασάνε μανιωδώς τσίχλες όταν νιώθουν στρεσαρισμένοι – και αυτό είναι πολύ καλό, διότι οι τσίχλες μπορεί να δράσουν αγχολυτικά σε καταστάσεις σύντομου στρες, όπως μια σημαντική συνάντηση ή οι σχολικές εξετάσεις αλλά και να βοηθήσουν και τους πάσχοντες από χρόνιο στρες, διότι δρουν ως υποκατάστατο της τροφής στο στόμα μας".