Οι καβγάδες σε ένα ανδρόγυνο μπορεί να είναι συχνοί και μερικές φορές γίνονται ακόμα και για ασήμαντες αφορμές, αλλά οι ψυχολόγοι εξηγούν πως ποτέ δεν πρέπει να γίνονται μπροστά σε ανήλικα παιδιά κάθε ηλικίας.
Το παιδί ακόμα και όταν πλησιάζει την εφηβεία δεν μπορεί να αντιληφθεί τους καβγάδες με την ίδια βαρύτητα που τους αντιμετωπίζουν οι ενήλικες και για αυτό ένας καβγάς, ακόμα και ο πιο απλός, του προκαλεί αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, ενοχή, φόβο, ανασφάλεια, σύγχυση, αμηχανία.
Δείτε πως βιώνουν τους καβγάδες τα παιδιά σε κάθε ηλικιακό φάσμα.
Πως αντιμετωπίζει τον καβγά το παιδί
Στην προσχολική ηλικία: Δεν μπορεί εύκολα να κατανοήσει την αιτία μιας ηχηρής διαφωνίας, με αποτέλεσμα να αναστατώνεται πολύ και να τρομοκρατείται από την επιθετική συμπεριφορά που δείχνουν οι γονείς.
Στη σχολική ηλικία: Αναγκάζεται να υποστηρίξει τον πατέρα ή την μητέρα για να δοθεί ένας τέλος στη σκηνή ή πολλές φορές θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για το ξεκίνημα του καβγά.
Στο στάδιο της προ-εφηβείας και -κυρίως – της εφηβείας: Αποκτά έντονα κριτική διάθεση απέναντι στους γονείς, που θα την ακολουθεί σε όλη του ζωή.Σε κάθε περίπτωση, όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι το παιδί καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και παίρνει λανθασμένα μηνύματα για τη σχέση που αναπτύσσουν μεταξύ τους τα δύο φύλα-κατά συνέπεια και οι γονείς του.
Ως γονείς οφείλετε να: