Είναι λίγο πολύ γνωστό πως κάποια φυτά και βότανα με έντονες μυρωδιές (όπως ο βασιλικός, το δεντολίβανο, η μέντα, η αρπαρόριζα, η σιτρονέλα κ.ά.) μπορούν να διώξουν τα κουνούπια και χρησιμοποιούνται ως φυσικά εντομοαπωθητικά, όμως ειδικά ένα φυτό κάνει θαύματα ενάντια στα κουνούπια και οι επιστήμονες βρήκαν το γιατί.
Ο λόγος για το sweetgrass (η μυρωδιά που αναδύει θυμίζει αυτή της βανίλιας), το γνωστό και ως "ιερό χορτάρι" (Hierochloe odorata) το οποίο φύεται στη Βόρειο Αμερική και σε διάφορες βόρειες περιοχές της Ευρασίας) Πρόκειται για ένα αγριόχορτο που έχει έντονο άρωμα και χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά για την παραγωγή αποσταγμάτων με αλκοόλ, αλλά και για την καλαθοποιία, ενώ οι Ινδιάνοι της αμερικανικής ηπείρου φάνηκε πως γνώριζαν τις ισχυρές του ιδιότητες ως εντομοαπωθητικό. Και πλέον και οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν την αντικουνουπική και εντομοαωθητική του δράση και εξηγούν το γιατί συμβαίνει αυτό.
Σε εργαστηριακές δοκιμές, δύο χημικές ενώσεις στο Sweetgrass οδήγησαν τα κουνούπια μακριά από ένα... δελεαστικότατο για εκείνα δείγμα αίματος, ακριβώς όπως θα έκανε και ένα χημικό αντικουνουπικό από εκείνα που είναι διαθέσιμα στην αγορά. Η διαφορά βέβαια, έγκειται στο ότι το φυτό είναι κάτι απόλυτα φυσικό, ενώ τα χημικά εντομοαπωθητικά μπορεί να είναι επιβλαβή σε πολλές περιπτώσεις για την υγεία σας.
Το βασικό συστατικό που έχει αυτό το φυτό είναι η κουμαρίνη (coumarin), σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ Charles Cantrell. Το δεύτερο βασικό συστατικό που εντόπισαν οι ερευνητές ήταν η φυτόλη (phytol), ένα κοινό συστατικό σε αιθέρια έλαια από φυτά.
Η ομάδα του δρ Cantrell απομόνωσε αυτά τα χημικά με την διέλευση ατμού μέσα από τα φύλλα του, κάτι που οδήγησε στο διαχωρισμό των ελαιωδών και πτητικών του ενώσεων. Στη συνέχεια επεξεργάστηκαν αυτές τις ενώσεις, τις “καθάρισα” και τις διαχώρισαν σε 12 επιμέρους κατηγορίες. Αυτά τα 12 δείγματα δοκιμάστηκαν στα κουνούπια για να προσδιοριστούν εκείνες που τα απωθούσαν περισσότερο. Η κουμαρίνη και η φυτόλη ξεχώρισαν σε αυτό τον τομέα.
Το πρόβλημα είναι πως το συγκεκριμένο φυτό θέλει σκιερά αι δροσερά μέρη και άφθονο νερό, και δεν είναι ιδανικό για τις μεσογειακές χώρες.